Fra 2016 kan du reise med ID-kort i stedet for pass

PASSLØST FRA 2016: Om drøye to år skal de nasjonale ID-kortene være tilgjengelige i Norge. Det betyr at man kan la passet ligge hjemme ved reiser i Schengen-området. Foto: NTB scanpix
PASSLØST FRA 2016: Om drøye to år skal de nasjonale ID-kortene være tilgjengelige i Norge. Det betyr at man kan la passet ligge hjemme ved reiser i Schengen-området. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2016 skal omsider nasjonale ID-kort være på plass i Norge. Da kan passet ligge hjemme når du skal reise i Schengen-området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Schengen-avtalen:

Avtale som avskaffer grensekontroll av personer mellom medlemslandene, etter mønster fra den nordiske passunionen, og etablerer et omfattende politisamarbeid.

Den opprinnelige Schengen-avtalen ble inngått i 1985 mellom Tyskland, Frankrike, Belgia, Nederland og Luxembourg.

Schengen-avtalen omfattet 15 land da den reviderte utgaven trådte i kraft våren 2001.

Ni av de ti nye medlemslandene i EU-utvidelsen 2004 (Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Slovenia og Malta) kom inn i Schengen-systemet fra 2008.

Høsten 2008 sluttet også Sveits seg til Schengen-avtalen. Liechtenstein ble tilknyttet i 2011.

Schengen-avtalen omfattet dermed 26 land ved utgangen av 2012.

Kypros er ikke med i Schengen foreløpig. Tyskland erklærte i 2013 at de ville nedlegge veto mot medlemskap i Schengen-avtalen for Bulgaria og Romania.

Kilde: Snl.no

Selv om Norge er med i Schengen, må nordmenn bruke pass på reise til Schengen-land.

Dette er fordi pass er den eneste gyldige formen for ID vi har, selv om bankkort og førerkort i praksis aksepteres mange steder.

– På høy tid

De fleste EU-land har hatt nasjonale ID-kort i lengre tid. Men dette har latt vente på seg i Norge. Forslaget om å innføre kortene i Norge kom allerede i 2007, siden har det blitt utredet og utsatt flere ganger.

Men nå har id-kortet kommet på plass i statsbudsjettet. Regjeringen tar sikte på å legge til rette for innføring av nasjonalt id-kort i 2016, melder TV2.

– Dette er et fremskritt, men vi er på overtid. Vi er i fjerde ekstraomgang og nærmer oss straffekonk. Denne saken har vært utredet i over ti år, sier generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge, som har vært en pådriver for å få på plass ID-kort, til TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik får du tilgang til loungene med billigbillett

Han sier videre at kortene stort sett har vært en suksess, der de har blitt innført.

– Det har ført til en forenkling i hverdagen. Estland har brukt slike kort i snart ti år, sier Per Morten Hoff.

Fingeravtrykk og ansiktsform

Det er Politidirektoratet (POD) som har ansvar for gjennomføringen. Kortet som etter planen skal kunne leveres i 2016, skal få et høyt sikkerhetsnivå og være vanskelig å forfalske.

– Uten å foregripe, blir kortet ikke ulikt passet. Det legges inn biometrisk data om fingeravtrykk og ansiktsform i chipen. Jeg mener dessuten at kortet bør være dimensjonert for at det kan bygges inn flere data i chipen, sier politiinspektør Annar Bohlin-Hansen i POD som er leder for Idealt-programmet, som blant annet omfatter nasjonalt id-kort, til TV2.

Han forteller at de ikke formelt har fått oppdraget fra myndighetene, men at de er klare til å sette i gang når de får beskjed om det.

Les også: Appen Hitlist finner billige flybilletter og varsler deg