Meny

Fra 2016 kan du reise med ID-kort i stedet for pass

PASSLØST FRA 2016: Om drøye to år skal de nasjonale ID-kortene være tilgjengelige i Norge. Det betyr at man kan la passet ligge hjemme ved reiser i Schengen-området. Foto: NTB scanpix
I 2016 skal omsider nasjonale ID-kort være på plass i Norge. Da kan passet ligge hjemme når du skal reise i Schengen-området.
Schengen-avtalen:

Avtale som avskaffer grensekontroll av personer mellom medlemslandene, etter mønster fra den nordiske passunionen, og etablerer et omfattende politisamarbeid.

Den opprinnelige Schengen-avtalen ble inngått i 1985 mellom Tyskland, Frankrike, Belgia, Nederland og Luxembourg.

Schengen-avtalen omfattet 15 land da den reviderte utgaven trådte i kraft våren 2001.

Ni av de ti nye medlemslandene i EU-utvidelsen 2004 (Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Slovenia og Malta) kom inn i Schengen-systemet fra 2008.

Høsten 2008 sluttet også Sveits seg til Schengen-avtalen. Liechtenstein ble tilknyttet i 2011.

Schengen-avtalen omfattet dermed 26 land ved utgangen av 2012.

Kypros er ikke med i Schengen foreløpig. Tyskland erklærte i 2013 at de ville nedlegge veto mot medlemskap i Schengen-avtalen for Bulgaria og Romania.

Kilde: Snl.no

Selv om Norge er med i Schengen, må nordmenn bruke pass på reise til Schengen-land.

Dette er fordi pass er den eneste gyldige formen for ID vi har, selv om bankkort og førerkort i praksis aksepteres mange steder.

– På høy tid

De fleste EU-land har hatt nasjonale ID-kort i lengre tid. Men dette har latt vente på seg i Norge. Forslaget om å innføre kortene i Norge kom allerede i 2007, siden har det blitt utredet og utsatt flere ganger.

Men nå har id-kortet kommet på plass i statsbudsjettet. Regjeringen tar sikte på å legge til rette for innføring av nasjonalt id-kort i 2016, melder TV2.

– Dette er et fremskritt, men vi er på overtid. Vi er i fjerde ekstraomgang og nærmer oss straffekonk. Denne saken har vært utredet i over ti år, sier generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge, som har vært en pådriver for å få på plass ID-kort, til TV 2.

Les også: Slik får du tilgang til loungene med billigbillett

Han sier videre at kortene stort sett har vært en suksess, der de har blitt innført.

– Det har ført til en forenkling i hverdagen. Estland har brukt slike kort i snart ti år, sier Per Morten Hoff.

Fingeravtrykk og ansiktsform

Det er Politidirektoratet (POD) som har ansvar for gjennomføringen. Kortet som etter planen skal kunne leveres i 2016, skal få et høyt sikkerhetsnivå og være vanskelig å forfalske.

– Uten å foregripe, blir kortet ikke ulikt passet. Det legges inn biometrisk data om fingeravtrykk og ansiktsform i chipen. Jeg mener dessuten at kortet bør være dimensjonert for at det kan bygges inn flere data i chipen, sier politiinspektør Annar Bohlin-Hansen i POD som er leder for Idealt-programmet, som blant annet omfatter nasjonalt id-kort, til TV2.

Han forteller at de ikke formelt har fått oppdraget fra myndighetene, men at de er klare til å sette i gang når de får beskjed om det.

Les også: Appen Hitlist finner billige flybilletter og varsler deg

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus