Urban topptur i Budapest

SITTER HØYT: En liten familie er på vei opp med Libegö-stolheisen. Den går fra en liten forstad på Budapests Buda-side og nesten helt opp til János-høyden, som er byens høyeste ås. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Noen ganger er de merkeligste utflukter selve reisen. Bli med til Budapests høyeste «fjell».

Komme seg dit:

* János-høyden er en av mange åser på Buda-siden av Budapest, på vestsiden av Donau. Den andre og flate siden av Donau, Pest, rommer byens sentrum.

* Children's Railway har to endestasjoner, den ene i Széchenyi-hegy og den andre i Húvösvölgy. Rundturen tar cirka én time og koster cirka 17 kroner per person. Det er et Children's Railway-museum ved Húvösvölgy-stasjonen.

* Du kan reise til Széchenyi-hegy med Budapests Cogwheel Railway (tannhjulsbanen), kjennemerket med sine røde vogner. Den starter på vestsiden av Városmajor-parken ved Széll Kálmán-plassen i Buda. Cogwheel Railways endestasjon i Széchenyi-hegy ligger cirka 200 meter fra Children's Railway.

* Buda Castle Hill Funicular, byens kabelbane opp til det UNESCO-vernede Buda-slottet, er en annen morsom opplevelse for dem som liker heiser og høyder. Den 143 år gamle kabelbanen starter rett ved Széchenyi-hengebroen (Chain Bridge).

* PS. Ungarns høyeste fjell heter Kékes (1014 moh.). Det ligger nord i landet, og er blant Ungarns best besøkte attraksjoner.


Reisefakta

* Befolkning: Det bor om lag 1,7 millioner mennesker i Budapest.

* Turisme: Byen tar imot cirka 4,6 millioner turister årlig, noe som gjør den til den 25. mest populære byen i verden og den sjette mest populære i Europa. Leserne av det amerikanske magasinet Condé Nast Traveler kåret for øvrig nylig Budapest til den nest beste byen i verden å besøke i år. (Byen delte andreplass med Firenze, mens San Miguel de Allende i Mexico hadde førsteplassen).

* Språk: Ungarsk. Mange, særlig de unge, snakker engelsk godt.

* Valuta: Forint, forkortet HUF (Hungarian forint) i valutakalkulatorene. 1000 forinter er cirka 28 kroner.

* Prisnivå: Omtrent en tredel av norsk nivå, og enda mindre for mat og drikke.

* Reise dit: Fra Gardermoen er Norwegian billigst og raskest. De har daglige direkteflygninger (unntatt lørdager fra og med januar), med priser fra under 1000 kroner. Med andre selskaper må du mellomlande og regne med å betale en del mer. Direktefly fra Gardermoen til Budapest tar cirka 2 timer og 20 minutter.

* Hotell: Mange fine hoteller å velge blant. Bohem Art Hotel i gata Molnár, rett ved den kjente gågata Váci, kan anbefales.

* Les mer : www.welovebudapest.com , www.budapestinfo.hu , www.budapest.no

En rund, middelaldrende dame med et myndig utseende og et grønt signalskilt i hånden ser på oss med et misfornøyd blikk og rister på hodet. Vi rakk så vidt 11.03-toget fra Széchenyi-hegy i Buda-åsene, men kollektivkortet vi viser fram er åpenbart ikke gyldig her. Hun peker på den sjarmerende nedslitte stasjonsbygningen og gir en ordre på ungarsk.

Gutten i billettluka er cirka tolv år, tydeligvis utsendt fra en skole på et midlertidig opplæringsoppdrag i den virkelige verden. Han er usikker på hva han skal gjøre, og blir autoritært geleidet av damen med signalskiltet. Etter litt om og men får vi betalt de nødvendige 600 forintene per billett, og kan ledes om bord i et fire minutter forsinket tog.

– Kom, sier hun på engelsk. Flere engelske ord vil hun ikke si.

Les også: Kunstig øy kan løse Londons flyplass-problemer

János-høyden

To andre barn, en gutt og en jente, kontrollerer billettene på profesjonelt og alvorlig vis mens konduktørdamen dobbeltsjekker at billettstemplingen skjer etter gjeldende prosedyre. Barnetoget, som kalles Children's Railway til ære for Budapests turister, er en levning fra kommunisttiden. Da ble det kalt Scout's Railway, Speidertoget, fordi det ble betjent av speidere.

Den blå, enslige 84-åringen av en togvogn sniker seg framover i 20 kilometer i timen. Barna og konduktørdamen utgjør halvparten av togpersonalet. Tre godt voksne og dypt konsentrerte menn fyller opp førerhuset. Han i stolen foran spakene ser mest fornøyd ut. Vognen, som har førerhus på begge sider, består ellers av noen turister; tre fra Brasil, to fra Romania, vi fra Norge og tre andre av ukjent opphav.

Vårt stoppested heter János-hegy – 15 minutter, fem kilometer og fire stopp fra startstedet. Brasilianerne går også av her og begynner på den 20 minutter lange fotturen gjennom den novemberfargede skogen opp til selve János-hegy, eller János-høyden på norsk. Det er Budapests høyeste punkt.

– Jeg visste ikke at det var så vakkert her, sier Diogo Cosin Ayres de Oliveira, som i en kort periode skal være blant tusenvis av utenlandske studenter i Budapest.

Les også: Nintendo skal underholde flypassasjerer

Erzsébet-tårnet

János-høyden ligger 526 meter over havet, og lokker med god utsikt over Budapests sentrum i øst og det øvrige ungarske landskapet i de andre himmelretningene.

– Om sommeren er det mange mennesker her. Det er et utfartssted for alle, barnefamilier, grupper av pensjonist, syklister, joggere og turister. Vi liker oss veldig godt her oppe. Det klarner tankene å være her. Det samme mente Elisabeth av Bayern, som var dronning av Ungarn og keiserinne av Østerrike. Dette var hennes favorittsted, forteller Noémi Beszédes, som har tatt turen opp til toppen sammen med foreldrene sine, Valéria og István.

De har klatret opp i steintårnet og gjemt seg i en av nisjene i muren for å søke ly for den sure vinden.

– Nå kommer det snart snø her i åsene, konstaterer faren, István Beszédes.

Elisabeth av Bayern heter for øvrig Erzsébet på ungarsk. Hun var gift med keiser Frans Josef av Østerrike-Ungarn. Det 103 år gamle steintårnet er oppkalt etter henne, likeledes en av Budapests broer over Donau og to av byens distrikter.

Les også: Snø på spanske strender

Luftig stillhet

Et par hundre meter nedenfor tårnet ligger en varmestueaktig kiosk, som for øvrig også ser ut som en rest etter kommunisttiden. Det spraker i noen vedkubber, som gjør sitt beste for å holde lokalet oppvarmet.

Det klarer de ikke, men det er riktignok passe lunt og vindstille i kiosken som kan skilte med varm og kald drikke, bord og benker, toaletter og skogsutsikt. Den andre siden av kiosken er endestasjon for Budapests Libegö-stolheis. De fleste tar den både opp og ned. Vi skal bare ned, noe som koster 850 forinter per person.

Det går i sakte og stillferdig film over tretoppene mot et for oss ukjent endepunkt der nede et sted. De eneste vi møter som er på vei opp med stolheisen, er et par med en liten datter som vinker til oss.

Vel nede befinner vi oss i en søvnig forstad av Budapest. Rett ved stolheisens andre endestasjon går det heldigvis en buss til sentrum. Og med 291-bussen fungerer kollektivkortet helt utmerket.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap00:24 Protestledere i samtaler i Ecuador23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40 Politiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15 Brødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55 Poengdeling for Vålerenga og Røa16:50 Braktap for Amazon Grimstad16:47 Sandviken seiret hjemme mot Fart16:43 Demonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33 17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59 Kvik Halden fortsatte seiersrekken
Siste nytt
01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap00:24VerdenProtestledere i samtaler i Ecuador23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40NorgePolitiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15NorgeBrødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55SportPoengdeling for Vålerenga og Røa16:50SportBraktap for Amazon Grimstad16:47SportSandviken seiret hjemme mot Fart16:43NorgeDemonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33Norge17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59SportKvik Halden fortsatte seiersrekken
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus