Meny

Europas beste julemarkeder

KLASSIKER: Mange tar turen til Berlin for å gjøre unna julehandelen, og det med god grunn.(Foto: AP)
Julen er rett rundt hjørnet. Her er en liste over Europas beste julemarkeder.
Her er prisene:

Gjennomsnittlig pris betalt per hotellnatt av norske turister i løpet av første halvdel av 2013.

Destinasjon

Pris

Budapest

696

Berlin

746

Praha

790

Dublin

817

Brugge

893

Nürnberg

921

Wien

924

Brussel

1011

Barcelona

1021

London

1252

Julestria nærmer seg. Hvorfor ikke gjøre unna julehandelen i en av Europas mange spennende storbyer?

– Flere velger å handle julegavene i utlandet. Prisnivået i mange av Europas byer er lavere enn i Norge. Samtidig får du oppleve en ny by, og du får juleshoppingen unnagjort i samme slengen, sier Yvonne Bonanati fra Hotels.com som har følgende anbefalinger.

For storshopperen – London, Barcelona og Berlin

Nordmenns favoritt-by, London, byr på både julemarkeder og tradisjonell butikkshopping. Her finner du alt fra Handmade Christmas på The O2, More London Christmas Market langs Londons elvebredd og Bondens marked i Hammersmith.

Barcelona er et godt valg for de som ønsker å reise til litt varmere strøk. Fira de Santa Llúcia arrangeres for 227. gang fra 30. november til 23. desember. I de over 300 bodene finner man alt fra dekorasjoner, gaver, juletrær og håndverk.

I den tyske hovedstaden Berlin arrangeres det rundt 60 ulike julemarkeder årlig. Her anbefales det å få med seg hovedmarkedet som holdes ved Gedächtniskirche og Lucia Christmas Market som har et skandinavisk tema.

Les også: Londons beste rimelige restauranter

For gastronomen – Budapest, Dublin, Brussel og Brugge

Julemarkedet i Budapest er kjent for å være et paradis for matelskere, utenom den høye folkemusikken som spilles i gatene. I tillegg til alle bodene som selger julegaver, tilbys det ferskt brød stekt i stenovn, tradisjonelt ungarsk bakverk og nasjonalretten gulasj. For å skylle ned maten anbefales Glühwein.

Også i Dublin feires julen med brask og bram. Deres ”12 days of Christmas” er en julefestival som holdes på George’s Dock. I år avholdes festivalen for det niende året på rad, og den forventes å bli større og bedre enn tidligere. I tillegg til de klassiske innslagene som julepynt, sang og shoppingmuligheter, blir det også ulik underholdning i ekte festivalånd. Den matinteresserte kan blant annet nyte irske biffburgere, tyske skinkepølser, crêpes etter fransk oppskrift, irsk øl og krydret eplepunch.

I Belgia kan både Brugge og Brussel friste med gastronomiske opplevelser. På markedsplassen i Brugge åpner julebodene og det lages en skøytebane. Her kan man slukke tørsten med lokalprodusert Glühwein og smake på tradisjonsrike jule-delikatesser. Et reise hit bør også inkludere et besøk hos Pralinette, som er Brugges beste og største butikk for fylt sjokolade.

I hovedstaden Brussel holder de heller ikke tilbake på julegodene. Den 29. november tennes julelysene på rådhuset og markedet åpnes. Fra de sjarmerende trebodene på Christmas Market Place St. Catherine kan besøkende kjøpe spesialiteter som belgiske vafler, skalldyr og belgisk sjokolade.

Les også: Dette er verdens beste all-inclusive resort

For familien – Nürnberg, Praha og Wien

Kinderweihnacht arrangeres årlig i den tyske byen Nürnberg. Barnas marked byr på lek og moro for hele familien. De som vil shoppe kan spasere blant de 180 bodene som selger håndlagde varer, mens barna kan kose seg på karusellen, pariserhjulet eller damptoget. Det selges også tradisjonell, lokal mat som krydrede pepperkaker, Nürnberg-pølser og ”plum people” som er små figurer laget av svisker.

Den tsjekkiske hovedstaden Praha arrangerer Old Town Square Christmas Market årlig. Her kan man kjøpe smykker, treleker og keramikk, og nyte lokal mat som grillede pølser og helgrillet skinke. Det finnes også mye spennende for barna. De kan besøke dyregården med sauer, geiter og esler, eller se gjenskapelse av juleevangeliet med de tre vise menn, Maria, Josef og Jesus i stallen.

Den østerrikske hovedstaden Wien gjør klar til julen i slutten av november. Christkindlemarkt arrangeres på plassen foran rådhuset og kan friste med mange fine gaver og god mat. Fra den offisielle åpning 25. november har markedet et spesialprogram for barn, som blant annet inkluderer dukketeater på hverdager, eventyrlesning og besøk av julenissen. De har også en egen meny for barn.

Se også: Her får du julestemning i Europa

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus