Meny

OPPFØRSEL OM BORD PÅ FLY

Dette hater flyvertinnen

FREKKE PASSASJERER: Det hender at passasjerer er frekke og sinte på kabinbesetningen, ifølge Daniel Roten, flyvert i Ryanair. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
FREKKE PASSASJERER: Det hender at passasjerer er frekke og sinte på kabinbesetningen, ifølge Daniel Roten, flyvert i Ryanair. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Sjekk om du er en av synderne.

En undersøkelse fra tidligere i år avslører hvilke av uvanene dine som irriterer dem mest.

18.000 kabinansatte i USA besvarte undersøkelsen som er publisert på den amerikanske nettsiden Flights From Hell.

Her er topp ti-listen:

1. Du går i flyet uten sko, også på toalettet.
2. Du skifter bleie i setet eller på spisebrettet.
3. Du klipper negler.
4. Du beholder hodetelefonene på når du snakker til kabinbesetningen.
5. Du snakker til kabinbesetningen i en nedlatende og sint tone.
6. Du har armer og bein stikkende ut i midtgangen når trallen kommer.
7. Du bruker kjøkken og pauserom som trenings- og uttøyingsrom.
8. Du slår ikke av de elektroniske duppedittene.
9. Du har med deg mat som lukter sterkt
.
10. Du har med deg håndbagasje som er for stor til å få plass i hylla.

Kvinneguiden tok en prat med en av Daniel Roten, en av Ryanairs flyverter, for å høre om noe av disse spesielle påstandene virkelig stemte.

1. Du går i flyet uten sko, også på toalettet.

– Sant, folk går uten sko. Dette bør du aldri gjøre, for det er meget uhygienisk. Opp til 1000 personer kan ha gått der siden sist det ble vasket.

2. Du skifter bleie i setet eller på spisebrettet.

– Dette har skjedd flere ganger og det er ikke særlig delikat. Bordene ikke blir vasket imellom turene. Det finnes også de passasjerene som er så frekke at de trykker på assistanse-knappen og ber besetningen kaste den brukte bleien.

3. Du klipper negler.

– Det har jeg ikke sett. Men det forundrer meg ikke om det forekommer.

4. Du beholder hodetelefonene på når du snakker til kabinbesetningen.

– Dette gjør passasjerene ofte. De bare nikker, og later som de hører på hva flyverten sier. Det ender som regel med at flyverten må bruke tegnspråk for å få de til og ta ut hodetelefonene og slå av musikken ved take-off og landing.

5. Du snakker til kabinbesetningen i en nedlatende og sint tone.

– Det hender jeg har passasjerer som bare er ute etter å lage bråk. Som oftest er det alkohol som er årsaken. Men det hender også de er sinte av andre årsaker. Et fly er ofte et ukjent miljø for folk, og dette kan gjøre dem nervøse og sinte.

6. Du har armer og bein stikkende ut i midtgangen når trallen kommer.

– Passasjerer har ofte bein og armer stikkende ut i midtgangen. Det gjør de vel for og få det mer komfortabelt. Dette er dessverre ikke alltid like greit for kabinbesetningen å få øye på, så det hender at vi kjører på dem med trallen.

7. Du bruker kjøkken og pauserom som trenings- og uttøyingsrom.

REGLER OM BORD PÅ FLYET: Passasjeren kan bli satt av flyet, bli nektet videre befordring fra enhver flyplass, og kan bli anmeldt for straffbare forhold begått om bord, i følge Norwegian og Ryanair. Foto: NorwegianREGLER OM BORD PÅ FLYET: Passasjeren kan bli satt av flyet, bli nektet videre befordring fra enhver flyplass, og kan bli anmeldt for straffbare forhold begått om bord, i følge Norwegian og Ryanair. Foto: Norwegian

– Passasjerer kommer inn i hit for å strekke på beina, stå i dokø, eller for å kaste søppel. Og dette skjer ofte mens besetningen spiser lunsj. Det er ikke så veldig glamorøst.

8. Du slår ikke av de elektroniske duppedittene.

– Vi kan ikke gjøre annet enn å informere og se til at alt elektronisk utstyr er avslått når vi klargjør kabinen for takeoff og landing. Når besetningen setter seg, ser vi ofte en telefon eller to som fortsatt er påslått.

9. Du har med deg mat som lukter sterkt.

– Det har jeg ikke opplevd.

10. Du har med deg håndbagasje som er for stor til å få plass i hylla.

– Her er problemet ofte heller at bagasjehyllene fort blir fylt opp. Det er ikke nok plass om alle skal ha med seg en liten koffert. Da ber vi ofte passasjerer med mindre vesker putte disse under sete foran. I noen tilfeller må vi få de sjekket inn som vanlig bagasje som går i bagasjerommet. Dette tar litt tid, og det hender det blir forsinkelser på grunn av dette.

Regler om oppførsel om bord

ALLTID SERVICE-INNSTILT: Flyverter kan ha en utfordrende jobb i de tilfellene passasjen slår seg vrang. Foto: NorwegianALLTID SERVICE-INNSTILT: Flyverter kan ha en utfordrende jobb i de tilfellene passasjen slår seg vrang. Foto: Norwegian

Bryter du som passasjer noen av punktene under, har flyselskapet visse forholdsregler for å stoppe denne oppførselen.

Dette inkluderer også bruk av tvang.

Det skriver Norwegian på nettsiden deres.

Passasjeren kan bli satt av flyet, bli nektet videre befordring fra enhver flyplass, og kan bli anmeldt for straffbare forhold begått om bord.

Punktene til Norwegian og Ryanair gjelder:

  • Dersom passasjeren setter sikkerheten til personer om bord i fare eller mistenkes for å ville gjøre skade på fly og inventar.
  • Dersom passasjeren hindrer flybesetningen i å utføre sine plikter.
  • Dersom passasjeren unnlater å rette seg etter anvisninger fra besetningen om bord, inkludert, men ikke begrenset til røyking, alkohol- eller narkotikainntak.

– Disse punktene stemmer bra. I flyselskapet mitt er det slik at vi kan nekte passasjerer adgang på grunn av truende oppførsel, sier Roten.

Det samme gjelder passasjerer som ikke hører på besetningens ordre.

Dette blir alltid anmeldt, så det er ganske alvorlig. Om det skjer noe oppe i luften, og en passasjer slår seg vrang, må pilotene vurdere om de skal lande og overgi passasjeren til politiet.

Dette skjer ganske sjeldent, i følge flyverten.

– Men der har skjedd. Passasjeren sitter da igjen med regningen for den ekstra landingen, sier Roten.

Bruk av elektronisk utstyr

SKRU AV MOBILEN: Elektronisk utstyr, som ikke inneholder sender eller mottaker, er forbudt å bruke mens skiltet med «fest setebeltet» er på. Foto: NorwegianSKRU AV MOBILEN: Elektronisk utstyr, som ikke inneholder sender eller mottaker, er forbudt å bruke mens skiltet med «fest setebeltet» er på. Foto: Norwegian

Elektronisk utstyr, som inneholder sender eller mottaker, er forbudt å bruke av passasjerer under hele oppholdet om bord i flyet.

Det står på Norwegian og Ryanairs nettsider.

Disse reglene gjelder:

  • Slikt utstyr inkluderer, men er ikke begrenset til mobiltelefoner, bærbare båndopptagere, transistorradioer, CD-spillere, elektroniske spill og radiostyrte leker.
  • Elektronisk utstyr, som ikke inneholder sender eller mottaker, er forbudt å bruke mens skiltet med «fest setebeltet» er på.
  • Dette utstyret inkluderer, men er ikke begrenset til, bærbare datamaskiner, kassettspillere og videokamera.
  • Bruk avhøreapparater, hjertepacemakere og annet nødvendig medisinsk utstyrer er tillatt under hele flygningen.

Les også:

Du kan bli reisesyk på kino

Styr unna de bakerste flysetene

Slik pakker du håndbagasjen riktig

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:27 Dansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14 Frp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10 Bjørn skutt i Selbu00:04 Ulrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49 Sverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44 Sterkt kvartal for Microsoft23:38 Brann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00 Leteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57 Meteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52 Sterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17 Tysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06 Trump: – USA har skutt ned iransk drone22:03 Krabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38 Iran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43 Fant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39 Advokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29 Mann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03 Trump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27 Slik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10 Overraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59 Revy om norske politikere skaper reaksjoner18:56 Dommer nekter Epstein kausjon18:18 Florida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30 Kongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22 EU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15 Ingen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09 Taktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49 Marokko-drapsmenn dømt til døden16:46 Flere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33 Parlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29 Kvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54 Slik skal Russland ruste opp15:52 Mann med motorsag pågrepet på Ski15:36 EU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27 – Frp spiller på alle hester14:59 Fannemel sendt til sykehus etter fall14:52 Veterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51 Ukrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31 Sturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26 Amerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08 Italiensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05 Russland tilbyr Tyrkia kampfly13:56 Marokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49 Bergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49 Mann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18 Gigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05 Stor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50 Statlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46 EU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11 Kim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10 Mann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02 Sivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41 Kambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31 UDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30 Kortslutning i russisk atomkraftverk11:00 PSG-talent klar for RB Leipzig10:52 Ny lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49 Microsoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41 NRK mister skøyterettighetene til NENT10:30 Stadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57 Jente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52 Solskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45 Fornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18 Muslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10 Matthijs de Ligt klar for Juventus09:01 Mulla Krekars svigersønn fengslet i Storbritannia08:56 Statkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50 Mann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44 Froome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42 Regelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39 Instagram skjuler antall likerklikk08:27 Ekstrem tørke rammer Nord-Korea08:12 68.000 overdosedødsfall i USA08:11 23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05 Forsinkelser i togtrafikken etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02 Kraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00 Arsenal slo Bayern München i USA08:00 Kraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26 BT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00 Trump fortsetter hetsen, men unngikk riksrett06:36 Labert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35 Muslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10 Forbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00 Marokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00 Molde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57 Dette skjer i dag05:35 Stadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30 Mange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30 Dette skjedde i natt05:29 Mann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44 Kvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32 FN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter04:30 FBI bes om å undersøke populær ansiktsapp04:10 Revy om norske politikere skaper reaksjoner03:51 CNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia03:35 Suzann Pettersen tilbake i LPGA-turneringen02:50 Lærer dømt for å ha slått elever i Rogaland01:50 Kongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:26 Representantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia
Siste nytt
01:27VerdenDansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14NorgeFrp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10NorgeBjørn skutt i Selbu00:04NorgeUlrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49VerdenSverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44VerdenSterkt kvartal for Microsoft23:38SportBrann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00NorgeLeteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57VerdenMeteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52SportSterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17VerdenTysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06VerdenTrump: – USA har skutt ned iransk drone22:03NorgeKrabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38VerdenIran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43VerdenFant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39NorgeAdvokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29NorgeMann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03VerdenTrump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27NorgeSlik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10VerdenOverraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59KulturRevy om norske politikere skaper reaksjoner18:56VerdenDommer nekter Epstein kausjon18:18VerdenFlorida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30NorgeKongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22VerdenEU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15NorgeIngen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09SportTaktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49VerdenMarokko-drapsmenn dømt til døden16:46NorgeFlere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33PolitikkParlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29NorgeKvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54PolitikkSlik skal Russland ruste opp15:52NorgeMann med motorsag pågrepet på Ski15:36MotorEU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27Politikk– Frp spiller på alle hester14:59SportFannemel sendt til sykehus etter fall14:52NorgeVeterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51VerdenUkrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31SportSturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26PengerAmerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08VerdenItaliensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05VerdenRussland tilbyr Tyrkia kampfly13:56VerdenMarokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49NorgeBergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49NorgeMann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18VerdenGigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05NorgeStor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50VerdenStatlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46VerdenEU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11NorgeKim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10NorgeMann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02NorgeSivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41VerdenKambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31PolitikkUDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30VerdenKortslutning i russisk atomkraftverk11:00SportPSG-talent klar for RB Leipzig10:52NorgeNy lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49VerdenMicrosoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41SportNRK mister skøyterettighetene til NENT10:30PengerStadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57VerdenJente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52SportSolskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45PengerFornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18NorgeMuslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10SportMatthijs de Ligt klar for Juventus09:01NorgeMulla Krekars svigersønn fengslet i Storbritannia08:56NorgeStatkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50NorgeMann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44SportFroome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42NorgeRegelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39VerdenInstagram skjuler antall likerklikk08:27VerdenEkstrem tørke rammer Nord-Korea08:12Verden68.000 overdosedødsfall i USA08:11Verden23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05NorgeForsinkelser i togtrafikken etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02PengerKraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00SportArsenal slo Bayern München i USA08:00NorgeKraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26SportBT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00VerdenTrump fortsetter hetsen, men unngikk riksrett06:36SportLabert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35NorgeMuslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10NorgeForbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00VerdenMarokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00SportMolde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57NorgeDette skjer i dag05:35NorgeStadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30NorgeMange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeMann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44NorgeKvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32VerdenFN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter04:30VerdenFBI bes om å undersøke populær ansiktsapp04:10NorgeRevy om norske politikere skaper reaksjoner03:51VerdenCNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia03:35SportSuzann Pettersen tilbake i LPGA-turneringen02:50NorgeLærer dømt for å ha slått elever i Rogaland01:50VerdenKongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:26VerdenRepresentantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus