Væske på fly:

– Væskeforbudet blir ikke opphevet

VÆSKE PÅ FLY: Hovedregelen er at det ikke er tillatt å ta med flytende væsker i håndbagasjen. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
VÆSKE PÅ FLY: Hovedregelen er at det ikke er tillatt å ta med flytende væsker i håndbagasjen. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Irritert over flaskeforbud på flyplassen? Det vil vare en god stund til.

Begrenset med væske:

Det er begrenset adgang til å ta med flytende væsker gjennom sikkerhetskontrollen. Maksimalt en desiliter per beholder i håndbagasjen. Beholder(e) må pakkes i gjennomsiktig plastpose.

(Kilde: SAS)


100 milliliter:

 • Som passasjer har du kun lov å ha med deg til sammen en liter væske, under forutsetning at hver beholder ikke overskrider 100 milliliter.
 • Med andre ord så er det anledning til å ha med seg ti små beholdere på 100 milliliter om disse får plass i åpne eller lukkede plastposer.

(Kilde: Unni B. Nilssen, Seniorrådgiver Security i Luftfartstilsynet)


Dette regnes som væske:

 • Vann
 • Brus
 • Vin
 • Smørepålegg
 • Gelé
 • Krem
 • Deodorant
 • Parfyme
 • Lipgloss
 • Maskara
 • Tannkrem
 • Barberskum
 • Spraybokser
 • Lighter

(Kilde: Joachim Westher Andersen, medieansvarlig for Oslo Lufthavn)

Ny teknologi vil på sikt endre reglene i sikkerhetssjekken, men det lar vente på seg.

I januar 2012 skrev VG Nett at innen 29. april 2013 skulle væskeforbudet oppheves. Denne planen ble aldri gjennomført.

– Da må det foreligge teknologi som gjør oss i stand til å skille for eksempel cola fra flytende sprengstoff, uttalte kommunikasjonsrådgiver Marit Kvarum i Luftfartstilsynet til VG Nett.

Teknologien er tilgjengelig, men fortsatt har du begrenset adgang til å ta med flytende væsker gjennom sikkerhetskontrollen.

Dagens regelverk vedrørende væskeforbudet er forlenget til 30. januar 2014.

Da vil det komme noen små endringer, men væskeforbudet blir ikke opphevet, sier Arild Langseth, Seniorrådgiver Security i Avinor, Kompetansesenteret for Luftfartsfag, til Kvinneguiden.

Venter nye flyplass-regler

– Teknologien for å gjennomsøke innhold i beholdere er etter hvert blitt så bra, at på sikt vil væskeforbudet mest sannsynlig bli opphevet og teknologien overta, sier Joachim Westher Andersen, medieansvarlig for Oslo Lufthavn.

Dette vil gjøre det mulig for de reisende å få med seg væsker som vann og brus.

– Under den forutsetning at de blir sikkerhetskontrollert med teknologi før de bringes om bord i flyet, understreker Nilssen.

Les også: Væskeforbudet fortsetter

Norge er forpliktet gjennom et felles europeisk regelverk og har ikke anledning til å innføre dette før hele EU gjør det.

– Forslag til å oppheve et totalforbud er foreløpig satt til 2016, sier Nilssen.

Hovedregelen er at det ikke er tillatt å ta med flytende væsker i håndbagasjen.

Det er likevel lovlig med små mengder væske:

– Reglene er stort sett like innenfor EU/EØS, og det er Luftfartstilsynet som definerer regelverket som gjelder for Norge, sier Langseth.

Væskeforbudet ble innført etter forsøk på gjennomføring av terrorplaner. Planene ble avslørt.

Les også: Nye regler kan gi «fulle piloter»

BildeSIKKERHETSKONTROLLERT: Dersom du skal reise videre med fly fra lufthavnen, du ankommer må du gjennom en ny sikkerhetskontroll. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Flytende sprengstoff

Da EU utarbeidet et felles europeisk regelverk høsten 2006, ble grensen på 100 milliliter satt av eksperter, basert på flere vurderinger.

Disse ekspertene mener at dette er et kvantum på en beholder som er tilrådelig i forhold til eventuelle skader på en flykropp, dersom beholderen på 100 milliliter skulle vise seg å inneholde flytende sprengstoff.

KILDER: Joachim Westher Andersen, medieansvarlig for Oslo Lufthavn, Unni B. Nilssen, Seniorrådgiver Security i Luftfartstilsynet og Arild Langseth, Seniorrådgiver Security i Avinor, Kompetansesenteret for Luftfartsfag. Foto: Privat KILDER: Joachim Westher Andersen, medieansvarlig for Oslo Lufthavn, Unni B. Nilssen, Seniorrådgiver Security i Luftfartstilsynet og Arild Langseth, Seniorrådgiver Security i Avinor, Kompetansesenteret for Luftfartsfag. Foto: Privat

Det forteller Unni B. Nilssen, Seniorrådgiver Security i Luftfartstilsynet til Kvinneguiden.

– Når det gjelder begrunnelsen på 100 milliliter, er det flere vurderinger som er lagt til grunn, men som av ulike årsaker ikke bør komme offentligheten for øre, sier Nilssen.

Terrorplanene på Heathrow i 2006 var et forsøk på ulovlig handling med flytende sprengstoff.

Ifølge Nilssen ble det sagt at væskeforbudet kontinuerlig skulle evalueres og utvikles i takt med:

 • Utviklingen på teknologien
 • Trusselbildet i verden
 • Inspeksjoner og erfaringer basert på det innførte forbudet

EU-kommisjonen jobber sammen med alle medlemsland om dette.

Les også: EU-kommisjonen bekymret for norsk flysikkerhet

BildeSIKKERHET PÅ FLYPLASS: Væskeforbudet ble innført etter forsøk på gjennomføring av terrorplaner i 2006. Illustrasjonsfoto: Colurbox.com

Seks spørsmål og svar om væske i bagasjen

På Oslo Lufthavns nettside kan du lese alt om reglene som gjelder for å ta med deg væske på fly.

De aller fleste som er ute på reise kjenner til hva som er lov og ikke, og dem som ikke vet det får hjelp av vårt servicepersonell på flyplassen, sier Joachim Westher Andersen, medieansvarlig for Oslo Lufthavn.

Under er de vanligste spørsmålene.

1. Hvor kan jeg få tak i en lukkbar, gjennomsiktig plastpose?

Posene fås kjøpt i de fleste dagligvarebutikker. Poser vil også være tilgjengelig ved inngangen til sikkerhetskontrollen på de fleste flyplasser.

2. Kan jeg ta med leppestiften min i håndbagasjen?

Ja, kosmetikkartikler som har fast innhold, som leppestift, er ikke definert som væske og kan tas med utenom posen.

3. Kan jeg ta med barnemat i håndbagasjen?

Ja, barnemat som morsmelk og mat på glass er unntatt fra reglene. Du må være forberedt på å bli bedt om å smake på maten.

4. Kan jeg ta med medisin i håndbagasjen?

Ja, medisin som er nødvendig for bruk på reisen er tillatt å ha med. Du må være forberedt på å smake eller smøre medisinen på huden. Attest fra lege må medbringes dersom medisinen ikke kan åpnes i sikkerhetskontrollen.

Les også: 13 ganger så farlig å fly i fattige land

5. Hvordan unngå at taxfreeposen stoppes i sikkerhetskontrollen?

 • Alle varer som selges innenfor sikkerhetskontrollen er sikkerhetskontrollert, og kan tas med om bord i flyet.
 • Dersom du skal reise videre med fly fra lufthavnen du ankommer må du gjennom en ny sikkerhetskontroll. Da må handleposen være forseglet og kvitteringen ligge godt synlig inni posen. Reglene sier at reisen må gjennomføres innen 36 timer etter kjøp.
 • Er væsken i beholdere på høyst 100 milliliter som er plassert i en gjennomsiktig plastpose med et volum på maks én liter, kan dette tas med gjennom sikkerhetskontroll. Kun en énliters pose er tillatt per passasjer.
 • Hvis du skal reise til USA er det særskilte regler som gjelder. Ta kontakt med ditt flyselskap for å undersøke nærmere.
 • Alkohol som inneholder mer enn 70 volumprosent alkohol er forbudt både i håndbagasje og innsjekket bagasje.

6. Hvilke matvarer er tillatt å ha med i håndbagasjen?

Eksempler på mat som er tillatt: Frukt, hele egg, kokosnøtt, kakebunn, kjeks, kjøtt, brunost.

Kilde: Joachim Westher Andersen, medieansvarlig for Oslo Lufthavn.

BildeSMINKE I SIKKERHETSKONTROLL: Du kan fint ha med deg leppestiften din, men lipglossen må i en lukket plastpose. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Les også:

Slik kommer du raskest gjennom sikkerhetskontrollen

Styr unna de bakerste flysetene

Dette flyselskapet nekter å ha med deg mat

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fire personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling
Siste nytt
14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFire personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus