Meny

Et mylder av øyer

SKOLEBARN: Barna tar over hovedgata i Ponta do Sol når skoledagen er over. Foto: Trond Bøhler (NTB Tema)

Gud børstet av seg på hendene etter å ha skapt verden, sier kappverderne. Smulene han mistet, ble Kapp Verde.

Reisefakta Kapp Verde:
 • Generelt: Kapp Verde (portugisisk: Cabo Verde) er en stat og øygruppe i Atlanterhavet, 500 km vest for det afrikanske fastlandet. Verdensdel Afrika. Ti større og fem små øyer. Ubebodd inntil portugisernes kolonialisering på 1400-tallet. Ble et knutepunkt for handel med afrikanske slaver. Selvstendig i 1975.
 • Hovedstad: Praia (ca. 128.000 innbyggere)
 • Befolkning: ca. 500.000
 • Språk: Portugisisk og kreolsk (basert på en blanding av gammelportugisisk og afrikanske språk)
 • Valuta: Kapp Verde escudos (CVE). 100 CVE = ca. 7,31 NOK
 • Tidsforskjell: To timer etter Norge
 • Reise dit: Fly fra Oslo via Lisboa, London, Frankfurt m.fl. til øya Sal fra ca. kr 7500. Fra Lisboa til Sal er flytiden ca. 3,5 timer.
 • Fly mellom øyene kr 1000–2000, men bare ferje mellom São Vicente og Santo Antão.
 • Les mer: Bøkene «Travellers Cape Verde» (2008, Thomas Cook) og «Cape Verde Islands» (2009, Bradt). Nettsteder: http://www.capeverdetravel.com/ og http://www.caboverde.com/


Opplevelser på Kapp Verde:

1. Mardi Gras-karnevalet. I Kapp Verdes kulturhovedstad Mindelo i februar. En miks av afrikanske og latinamerikanske rytmer, samt en god dose brasiliansk sex appeal. Forberedelsene gjøres måneder i forveien. Bestill flybilletter og hotell i god tid.

2. Baia das Gatas-festivalen. Musikkfestival tre dager til ende på en strand utenfor Mindelo på São Vicente. Arrangeres ved fullmåne i august. Med opptil 100.000 besøkende en av Afrikas største musikkfestivaler.

3. Fotturer på Santo Antão. Dramatisk fjellandskap med et vell av muligheter. Kjøp Goldstadt Wanderkarte Kapp Verde (1:50 000) på forhånd (lettere å skaffe fra amazone.com eller Tyskland enn på Kapp Verde). Husk godt fottøy!

4. Kiting og windsurfing. Sal og Boa Vista er blant verdens beste kite- og windsurfingsteder takket være stabil nordøstpassat. Kurs arrangeres kontinuerlig. Noen timer på land, og du er klar for det våte element!

5. Fottur på Fogo (the Island of Fire!) til Pico do Fogo, 2829 meter over havet, landets høyeste fjell og eneste aktive vulkan. Majestetisk og klassisk kjegleformet vulkan som utgjør det meste av øya. Tre timers tur opp, 45 minutter ned!

6. Hovedstaden Praia. Lytt til «mornas» live på en bar (melankolsk sang akkompagnert av gitar eller fiolin) eller til opptak med Cesária Évora, Kapp Verdes eneste virkelig verdenskjente stjerne.

7. Dykking på Sal. Muligheter for å utforske små og store grotter, blant annet 40 meter lange Buracona. Dessuten har øya fem tilgjengelige skipsvrak.


Mat og overnatting:

 • Casa Café Mindelo i Mindelo på Sao Vicente. Pensjonat med kun fire rom. Et hus fullt av sjarm, drives av portugisiske Madame Manuela. Hyggelig kafé i første etasje.
 • Hotell Blue Bell i Ponta do Sol på Santo Antão. Trivelig, lite hotell i mellomklasse.
 • Pedracin Bed & Breakfast på Santo Antão. Ligger isolert til noen kilometer opp i dalen ovenfor Ribeira Grande. En egen atmosfære med ti steinhytter og en god restaurant. Bestill på forhånd.
 • Gato Preto i Ponta do Sol på Santo Antão. Sjarmerende restaurant drevet av fransk kvinne. Lokal kneipe med levende musikk hver torsdag.

KAPP VERDE: Kapp Verdes øyer ligger spredd over et enormt havområde, og noen bærer navnet sitt fortjent (verde = grønn). Men de fleste er nesten like tørre som Sahara. Her er en stor dose Vest-Afrika iblandet en mindre dose Europa: fremmed, spennende – og trygt. Og med et vell av valgmuligheter for en turist. Alt kun tre og en halv times flyreise fra Lisboa.

Mange valg

Fjellturer på øya Santo Antão fører deg forbi svimlende stup og gjennom svale furuskoger. Eller kanskje velger du forreven klippekyst med Atlanterhavet som bakgrunnsmusikk, havskilpadder og spermhval? Eller øya São Vicente og kulturhovedstaden Mindelo med Baia das Gatas – en tredagers musikkfestival i august. Sal tilbyr det gode og late strandliv, og Fogo en tøff marsj til sin vulkantopp på 2829 meter.

Les også: Solrike ferieideer til vinteren

Kapp Verde gir deg mange valg, men på grunn av avstandene må man fly mellom øyene. I praksis bør man derfor konsentrere seg om et par-tre øyer.

Flere turister

I dag er øyene langt mer enn den forsyningsstasjonen de på flere måter har vært opp gjennom historien. Nå kommer gjestene verken i skip for å proviantere eller i fly for å fylle bensin, nå er Kapp Verde selve målet.

Nordøstpassaten sikrer et behagelig klima hele året – rundt 25 grader om vinteren og ikke så veldig mye varmere om sommeren. Havet skal ha æren for at den kvelende varmen man kan oppleve på det afrikanske fastlandet, aldri setter inn.

For mange er det særlig øya Sal som frister, den begynner å få likhetstrekk med Kanariøyene som ligger ca. 1000 km lenger nord. Men Sal er ikke representativ for Kapp Verde. På de andre øyene spiller turismen en mer beskjeden rolle.

Les også: Den gamle labyrinten i Sevilla

Havskilpadder og spermhval

Vi vandrer langs nordkysten av øya Santo Antão i januar mens et mektig Atlanterhav buldrer mot klippekysten. Fraflyttede steinhus dukker opp, og det er få tegn til mennesker. Havskilpadder holder til rett utenfor brenningene. Er en tålmodig, kan en få øye på dem. Og på andre tider av året er det ikke umulig å se spermhval, kanskje de samme individene som hvalsafari-turister på Andøya beundrer noen måneder senere?

Dette er den yngste øya, «bare» noen millioner år gammel. Her har ikke naturkreftene fått virke så lenge at fjellene er slipt ned slik som på Sal. Stiene slynger seg i stupbratte fjellsider som ikke står tilbake for de bratteste heng på Vestlandet. I terreng som på avstand virker naturstridig å forsere, er stein på stein lagt for hånd til en meters bred vei, mange steder med solide steingjerder. Dette ble ikke bare bygget for mennesker, også esler og hester skulle fram.

I landsbyen Fontainhas løper barn i lyseblå skoleuniformer oss i møte, stopper i trygg avstand, og lar smilet gå over til et spørrende: What's your name? Where are you from? Kapp Verde har en av de høyeste andelene lese- og skrivekyndige i Afrika, og etter noen år med portugisisk og kreolsk lærer noen av skolebarna engelsk.

Les også: Nordmenn avslører sine Lotto-drømmer

Ribeira do Paul

På østkysten av Santo Antão begynner neste tur, denne gang fra null til 1200 meter over havet på noen få kilometer. Stadig nye landsbyer dukker opp langs en vei som blir brattere og brattere. Ordet oppoverbakke virker latterlig i sin utilstrekkelighet. Stein på stein er omhyggelig lagt på hverandre, enkelte steder som ti-tolv meter høye støttemurer. Andre steder er stien regelrett hogget inn i fjellet. Det er spektakulært – og slitsomt.

Bananplanter, sukkerrør og mais dyrkes i dalsidene som lyser i grønne sjatteringer. Men det som gjør mest inntrykk, er luktene: krydder og mat vi ikke kjenner, planter og jord. Lengst oppe kommer vi inn i en sval furuskog med et mykt, tykt teppe av furunåler.

Les også: Her ferierer de rike og mektige

I det fjerne kan vi skimte øya São Vicente og Mindelos havn, der slaveskip og kullfraktere nå er byttet ut med små seilskuter som har ankret opp for å forberede den siste, lange etappen over til Brasil.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:37 Ti mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32 Erna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15 Mexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14 Fireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59 Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42 Karin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Nærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 Bilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:05 Enorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03 San Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00 Skjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28 Mueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26 DNB er størst i Norden03:45 Stopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43 Omstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Hjemsøkt av utallige jordskjelv20:01 To skutt utenfor København20:00 Far dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37 Sjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21 Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12 Hauwa (24) drept på jobb for Røde Kors19:07 Overtar Melanias talsperson18:49 Gjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48 Khashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28 Person funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06 Nkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48 Trump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31 Høydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14 IS-topp skal være tatt i Jemen17:13 54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34 USA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23 Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12 Amerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05 Johnson fortsatt taus om husbråk16:02 Norges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53 Trond Mohn tapte milliarder på valuta15:02 Gulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb
Siste nytt
16:37VerdenTi mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32PolitikkErna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15SportMexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14NorgeFireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59PolitikkNorge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42NorgeKarin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23HelseHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeNærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15VerdenBilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeEnorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03Helse og livsstilSan Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00NorgeSkjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28VerdenMueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26PengerDNB er størst i Norden03:45VerdenStopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43NorgeOmstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41VerdenMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NorgeBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenHjemsøkt av utallige jordskjelv20:01VerdenTo skutt utenfor København20:00NorgeFar dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37SportSjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21PolitikkStoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12VerdenHauwa (24) drept på jobb for Røde Kors19:07VerdenOvertar Melanias talsperson18:49ForbrukerGjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48VerdenKhashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28NorgePerson funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06TeknologiNkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48PolitikkTrump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31NorgeHøydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14VerdenIS-topp skal være tatt i Jemen17:13Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34VerdenUSA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23NorgePolitiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12NorgeAmerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05PolitikkJohnson fortsatt taus om husbråk16:02SportNorges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53Børs og finansTrond Mohn tapte milliarder på valuta15:02SportGulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus