Meny

Grønt lys for mobilsurfing på fly

JA TIL MOBILSURFING: Nye EU-regler opphever nå forbudet mot å surfe med mobilen når du er ute og flyr. Du må imidlertid fortsatt gjøre deg ferdig med mobilpraten før «fest sikkerhetsbelte»-lampen tennes. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
EU-kommisjonen har gitt tillatelse til surfing på mobil og nettbrett på fly i europeisk luftrom.

Tidligere har det vært forbudt for flypassasjerer å bruke 3G- og 4G-forbindelse til å surfe på mobilen.

Men i over 3.000 meters høyde har det vært tillatt å ha sendere til den eldre generasjonen av mobilforbindelser, som hovedsakelig brukes til samtaler og sms.

Det nye vedtaket som ble fattet torsdag baner vei for at flyselskapene kan tilby å bruke mobildata under flygingene over 3.000 meters høyde.

Les også: Derfor må du ta opp vindusskjermen ved landing

Bakgrunnen for det tidligere forbudet har vært frykt for at signalene kunne forstyrre flyets utstyr til radioforbindelser til bakken. Men det nye systemet skal flyene ha forbindelse til bakken via en satellitt, inntil en sikker kommunikasjon direkte mellom flyet og landjorda er på plass.

Les også: Hvorfor er dette farlig?

For noen uker siden sa også amerikanske luftfartsmyndigheter ja til å fjerne mange av begrensningene på bruken av elektroniske dingser på fly.

– Etter hvert vil passasjerer kunne lese e-bøker, spille spill og se film på sine telefoner, nettbrett og datamaskiner i alle faser av flyturen, med svært få restriksjoner, het det i en uttalelse fra den amerikanske luftfartsmyndigheten Federal Aviation Administration (FAA).

De nye reglene vil imidlertid ikke åpne for bruken av mobiltelefoner til samtaler underveis.

Les også: EU vil gi deg en og samme lader til alle mobiltelefoner

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus