50 år siden verdens mest kjente mordDallas: Akkurat her ble John F. Kennedy skutt

ON THE SPOT: I denne svingen i downtown Dallas ble John F. Kennedy skutt i 1963. I dag strømmer turister fortsatt til for å se åstedet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Turistene flokker til denne svingen for å se åstedet John F. Kennedy ble myrdet. I år ventes både Obama og Kennedy-klanen å ta turen hit 22. november.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DALLAS, TEXAS, USA (ABC Nyheter) Det ser ut som en helt vanlig sving, om det ikke hadde vært for det hvite krysset som er malt midt i gata.

Turister haster frem og tilbake mellom trafikken i veibanen for å fotografere seg selv på det eksakte punktet hvor USAs 35. president ble truffet av ett dødlig skudd under sitt skjebnesvangre besøk i Dallas, Texas, 22. november 1963.

Les også: Dra på Tsjernobyl-safari

Husker hvor man var

På samme dato i år, 50 år senere, ryktes det at president Obama og deler av Kennedy-klanen kommer til å besøke Dallas for å delta i en seremoni til minne om hendelsen som rystet en hel verden.

- Vi husker nøyaktig hvor vi befant oss. Jeg var seks år og hjemme med vannkopper, minnes Keith Speed, som sammen med en vennegjeng er turister i egen by når ABC Nyheter møter dem på gaten.

Selv om de bare var barn forsto de på omgivelsenes reaksjoner at noe enormt hadde skjedd, forteller kameraten Don Ditto:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi fikk gå tidlig hjem fra skolen. Mordet var på tv en hel uke og jeg misset alle tegnefilmene mine. Jeg var kjempesur!

Les også: Dette hullet har brent i 40 år

Hatet Dallas

Med unntak av tv-serien med samme navn har ikke Dallas de helt store landemerkene å slå i bordet med. De fleste som besøker byen forbinder den derfor først og fremst med et av historiens mest kjente mord, forklarer Tyler Turrall som jobber som guide for JFK Trolley Tours:

- Lenge hatet mange byen, om du sa at du kom fra Dallas svarte de ”jasså, dere som myrdet Kennedy?”, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyler tar besøkende med i en rød turistbuss i retrostil langs ruta der JFK kjørte og ble skutt, samt mistenkte Lee Harvey Oswalds fluktrute til kinoen i Oak Cliff hvor han ble fanget, og siden til fengselet der han selv ble myrdet.

- Folk sier at turen tar dem tilbake til 1963! Mange av de stedene som vi viser folk ser fortsatt akkurat ut som de gjorde den gang, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rett ved siden av svingen med det hvite krysset ligger ”Sixt Floor Museum”, i samme bygning som Oswald avløste sine skudd fra sjette etasje. Her får besøkende skildret hendelsene den 22. november gjennom en audioguide – til noens store fortvilelse.

Se også: Her blir du tatt med buksene nede

Se video fra JFK-åstedet: (Saken fortsetter under videoen)

Konspirasjonsteorier

- De forteller ikke sannheten. Om de gjorde det skulle byen ha stengt museet, for de lyver for å beholde inntektene museet genererer. Og det er en lukrativ business! sier Robert Grodin.

På fortauet utenfor har han slått opp ett bord hvor han selger dvd-filmer og magasiner som presenterer en alternativ versjon av det som skjedde.

- Han er den eneste politikeren jeg noensinne har beundret. JFK døde for det han trodde på og jeg avga et løfte ved graven hans på midten av 60-tallet om at jeg skulle gjøre alt som sto i min makt for å få frem sannheten, sier Grodin, som har egnet livet sitt til å kommunisere sin teori om at skuddene kom fra flere enn ett hold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grodin var fotografisk ekspert ved majoriteten av de offentlige undersøkelsene som ble gjennomført i forbindelse med mordet og har skrevet 15 bøker, spilt inn dokumentarfilmer og medvirket i Oliver Stones film ”JFK” fra 1991, både som konsulent og skuespiller.

Han tviler ikke ett sekund på hvem som er de skyldige.

- Organiserte kriminelle sto bak, men de var ikke alene. En eller flere i regjeringen var med på det, antagelig deler av CIA. Og jeg tror den etterfølgende presidenten Lyndon Johnson var innblandet til langt oppover ørene! sier Grodin.

Les også: Gdansk - og den polske drømmen

- Idioter

En ti minutters spasertur bortenfor står Jill Dunlap fra Santa Barbara sammen med Jessie Altman fra Chicago og betrakter en gigantisk hul hvit kube, reist til minne om den myrdede presidenten. De er i byen for å delta på en konferanse og skal besøke både åstedet og museet.

- Min bursdag er 22. november så jeg har alltid hatt en merkelig fasinasjon for JFK, så det skal bli spennende å se, sier Jill.

Men å ta del i konspirasjonsteoriene har de ikke tenkt seg, forklarer Jessie bestemt:

- Nei, de typene der er noen jævla idioter!