«Giftbombe» truer ferieparadis

Med kritthvite strender mot det asurblå havet, virker Maldivene som en magnet på turister. Men midt i ferieparadiset stiger røyken fra en tikkende miljøbombe.

Maldivene består av over 1000 øyer, og tiltrekker seg par på bryllupsreise og folk som ønsker en avslappende strandferie. Men én av øyene vil aldri noen turist sette sin fot på.

Egen søppeløy

Thilafushi, eller søppeløya, ligger bare en halvtimes båttur fra hovedstaden i Maldivene.

Les også: Stedene du bør se før det er for sent

I 20 år har landet brukt øya som søppelfylling. Her gjøres det lite for å håndtere søppelet på en miljøvennlig måte. Det meste brennes, som skaper giftig røyk. Røyen stiger nesten kontinuerlig opp fra øya. Giftige stoffer fra alt avfallet renner også ut i havet.

­– Vi fyller opp havet rundt oss med gift. Giften siver inn i revene rundt øyene, og går inn i næringskjeden, forklarer Ali Rilwan, miljøverner i Bluepeace Maldives, til AFP.

Skapte nytt toppunkt

Én fjerdedel av alt søppelet kommer fra turistområdene på Maldivene.

Alt søppelet som er dumpet på Thilafushi har nå ført til at øya har ett av landets høyeste punkter.

Lokale myndigheter forsøker nå å stoppe brenningen av søppelet i friluft, og bygge et forbrenningsanlegg. De ønsker også å få i gang et resirkuleringsprogram. Men på grunn av uroligheter i politiske situasjonen i landet, er planene satt på vent.

Les også: Maldivenes president går av etter politiopprør

– Ta med batteriene hjem

I mellomtiden ber miljøvernere om at turistene tar med sitt farligste søppel, som batterier og elektronikk, hjem. Maldivene har mer enn nok med å håndtere sitt eget søppel.

Personvernpolicy