Dette er en ekte spøkelsesøy

BESØK: I hele 35 år var øya Hashima stengt for besøkende. Ikke før i 2009 ble det igjen liv på øya da turister endelig fikk komme på besøk. Foto: Wikimedia commons

En gang var den japanske øya Hashima full av liv. Etter å ha vært stengt i 35 år er den nå åpen for skuelystne turister.

Hashima er en av 505 øyer som ligger 15 kilometer utenfor Nagasakis kyst.

I årene mellom 1887-1974 var øya et kullgruvesamfunn, der gruvearbeiderne bodde tett sammen med sine familier i små leiligheter.

I en periode var dette faktisk et av verdens tettest befolkede områder. På det meste bodde 5259 personer på den litt over 65000 kvadratmeter store øya. Det bragte øya helt opp i toppen for innbyggere per kvadratmeter.

Les også: Sjekk inn med spøkelser ... hvis du tør

Stengt i 35 år

Men da bilprodusenten Mitsubishi, som offisielt hadde eiendomsretten til øya, la ned kullgruvedriften der i 1974, forlot befolkningen området, og siden har bygningene fått stå i fred.

På få år ble Hashima forvandlet fra et travelt sted til øya alle hadde glemt.

Så skummel er øya at den ble brukt som skjulested til en av karakterene i James Bond-filmen «Skyfall».

Under kan du få et nærmere innblikk av hva du kan oppleve hvis du tar turen til Hashima med Google Street View:

(Saken fortsetter under)

I hele 35 år var den totalt stengt for besøkende. Ikke før i 2009 ble det igjen liv på øya da turister endelig fikk komme på besøk.

Nå har øya blitt et yndet turistmål for reiselystne som ønsker å se det originale utseende og gjenoppleve scenene fra Bond-filmen.

Les også: Denne øya er bare for menn - og du får ikke fortelle hva du opplever der

Farlige ruiner

Øya bærer i dag preg av forfall over lang tid, blant annet på grunn av at all slags vær og vind har fått herje fritt gjennom 35 år.

Selv om det nå er mulig å ta stedet i nærmere øyesyn er det strenge restriksjoner på hva man kan gjøre der. Som turist får man bare bevege seg på turiststien som er nøye oppmerket.

Grunnen til den strenge sikkerheten er at ruinene er ekstremt farlige.

For å gå nært bygningen trenger man tillatelse

fra bystyret i Nagasaki og en overbevisende grunn for å gå inn i bygningene.

Les også: Her hater de turister

Tsjernobylulykken

Også i Europa finnes det fraflyttede byer som turister kan besøke. I 1986 forlot 50.000 mennesker den ukrainske byen Pripyat da en reaktor eksploderte og fylte byen med radioaktivt materiale.

Hendelsen har i ettertid blitt døpt Tsjernobylulykken.

Selv om det vil ta over 600 år før folk kan bo i Pripyat er det nå mulig å besøke byen på korte, organiserte turer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus