Hurtigruten - med sjel og sjarm langs norskekysten

• HURTIGRUTA: MS Vesterålen er et flott skue i trange Trollfjorden i Nordland.

Hurtigruten er en institusjon i norsk reiseliv. En tur langs kysten fra Kirkenes til Bergen innfrir forventningene om en spektakulær sjøreise med natur som største ingrediens.

Fakta om Hurtigruten ASA
  • Grunnlagt av Kaptein Richard With i 1983.
  • Første tur var med dampskipet ”Vesteraalen” 2. Juli 1893.
  • Mer enn 70 skip vært i bruk gjennom over 100 år.
  • Anløper 34 havner hver dag mellom Kirkenes og Bergen med gods, post og passasjerer

(kilde: Hurtigruten ASA)

KIRKENES-BERGEN (ABC Nyheter): Det er stillhet og ro, natur og sjø, fjorder og fjell, eksotiske fugler, måker i livlig fugledans, og tåke på Nordkapp. Dette er bot for stressede sjeler som trenger noen dager med rekreasjon.

Hurtigruten sitt varemerke er naturopplevelser og en fantastisk kyststripe. På enkelte tidspunkt av året er det faktisk mulig å oppleve tre årstider på en tur. Slutten av sommeren i Bergen, høst på Nordvestlandet og vinter i Nord-Norge.

Hurtigruten byr på mange kontraster. Fra gourmetmat til lunsj, til Mariekjeks og kaffe på ørnesafari. Urbant byliv i Tromsø, og stille kystbygd med ett galleri i Risøyhamn. Ville ørner i spektakulære svev i Trollfjorden og historie på Hurtigrutemuseet i Stokmarknes.

Les også: Heksene ved helvetesporten

Maten ombord

Maten ombord burde tilfredsstille de fleste ganer. Fisk står på den tre retter store hovedmenyen annenhver dag. Maten er meget velsmakende til tross for et visst samlebåndpreg.

Med full bordsetting som skal være ferdig på to timer, må det være effektivt. Servitører og kokker løper raskt mellom bordene og serverer.

Kokkene danderer og sørger for at hver tallerken fremstår som smakfull og innbydende.

Les også: Til topps og ned igjen

Utflukter

Selv om det er mye å se på fra skipet anbefales det små avbrekk med utflukter. Hurtigruten har en rekke forskjellige turer, som alle gir mulighet for å få med seg enda flere minner å leve på når hverdagen kaller hjemme.

Nordkapp er et nydelig skue, selv i tåke og duskregn. En liten prat med samen Nils Somby ga et interessant innrykk av hvordan det er å jobbe i reinsdyrnæringen. Hans beskrivelse av livet som reinsame, og hvordan vår urbefolkning fremdeles bevarer tradisjoner og kultur, gjorde denne type turistattraksjon til en virkelig interessant opplevelse.

Er du nysgjerrig og stiller spørsmål, gir en tur med Hurtigruta deg muligheten til nyvunnen læring om landet vårt og de ulike kulturpregene langs kysten. Midnattskonsert i Ishavskatedralen dro frem superlativene fra både tyskere og italienere da de takket reiseleder for opplevelsen.

Les også: Derfor bør du reise til Tromsø

Ørnesafari

Av utfluktene var det likevel ørnesafarien med MS "Orca" og skipper Hans Ivar Edvardsen fra Svolvær som gjorde størst inntrykk. Opplevelsen av havørnen på nært hold var en naturopplevelse av de sjeldne.

- Jeg har drevet med ørnesafari og spekkhoggersafarier i over 30 år. En stund drev jeg også med ambulansetjeneste ved siden av, men de siste årene har det kun vært utflukter. Dette er mitt liv og jeg trives som fisken i vannet, humrer han og tenner «rullingsen».

- På alle de årene jeg har vært til sjøs har jeg kun to måneders sykmelding, og det var fordi jeg ga bort en nyre til min søster. Utover det har jeg aldri vært fraværende. Slik er det når man gleder seg til hver nye dag på sjøen, sier Hans Ivar Edvardsen og forklarer at ørnens vingespenn kan bli på gedigne 2,5 meter.

Les også: Spektakulært nordlys i vente

Gjestene

Gjestene på Hurtigruten har en høy gjennomsnittsalder. De fleste gjestene har rundet de 60. Litt synd i grunnen, for Hurtigruten er absolutt en attraktiv opplevelse også for de som er litt yngre.

Gleden over gode naturopplevelser fenger alle uansett alder. På de nyeste båtene er det både tilgang til internett i salongen og tv på lugarene. En stor andel av gjestene kommer fra utlandet, og hovedtyngden er tyskere.

Hurtigruten er også populært som bryllupsreise for Italienere. På vår tur var det fire nygifte par fra Italia som alle fikk en opplevelse for livet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus