Omstridte flytidsregler avvist i EU-parlamentet

OMSTRIDT FORSLAG: Forslaget om nye regler for flygeres arbeidstid er avvist av EU-parlamentets transportkomité. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)
OMSTRIDT FORSLAG: Forslaget om nye regler for flygeres arbeidstid er avvist av EU-parlamentets transportkomité. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)

Norske flygere har advart mot nye EU-regler for piloters arbeidstid. Nå er reglene avvist i EU-parlamentets transportkomite, som vil stramme dem inn.

Transportkomiteen stemte mandag nei til de nye arbeidsreglene om fly- og hviletid.

Forslaget er ment å stramme inn det europeiske regelverket, gjøre det sikrere og hindre at slitne flygere setter seg bak spakene. Det innebærer at en pilots flytid og såkalte standbytid vil kunne være maksimalt 16 timer.

I dag kan den være mellom 20 og 26 timer i noen av EU-landene.

Kortere

Parlamentskomiteen vil ha enda kortere arbeidsperioder, noe ulike flygerforbund også ber om. Mens forslaget legger opp til maks elleve timers flytid om natten, viser interesseorganisasjoner til forskning og mener det må være maks ti.

– Det er ikke et spørsmål om hvorvidt de nye reglene vil føre til ulykker her til lands. Det er et spørsmål om når det skjer, sa Petter Førde i Norsk Flygerforbund til Klassekampen mandag.

EUs samferdselskommissær Siim Kallas mener imidlertid Parlamentets komité med sitt nei «setter nøkkeltiltak for flysikkerhet i fare».

Parlamentets avgjørelse

Forslaget fra EU-kommisjonen er allerede vedtatt av medlemslandene, men kan nå bli stoppet i EU-parlamentet. Om plenumsforsamlingen der støtter opp om transportkomiteens vedtak, må Kommisjonen enten endre forslaget eller opprettholde dagens regelverk.

– Vi gratulerer parlamentarikerne med deres sterke sikkerhetsstandpunkt. Det er dette europeiske borgere venter av EU, sier Nico Voorbach i den europeiske flygersammenslutningen ECA.

– Vi ber Kommisjonen trekke forslaget og komme tilbake med en reelt sikkert pakke, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus