Disse flyplassene er best å sove på

«For reisende som virkelig ønsker å spare penger, er overnatting på flyplasser gjerne et godt alternativ til de ellers så kostbare hotellene». Sitatet er hentet fra det populære reisenettstedet Sleeping in Airports. Foto: Colourbox.com.
«For reisende som virkelig ønsker å spare penger, er overnatting på flyplasser gjerne et godt alternativ til de ellers så kostbare hotellene». Sitatet er hentet fra det populære reisenettstedet Sleeping in Airports. Foto: Colourbox.com.

Har du mistet flyet og må tilbringe natten på flyplassen? Da bør du håpe på at du er i Singapore eller Sør-Korea.

Flyplassene som er best og verst for soving

De beste:

10: Toronto Pearson International
09: Zurich
08: Munich International Airport
07: Vancouver International Airport
06: Helsinki Vantaa Airport
05: Kuala Lumpur International Airport
04: Amsterdam Schiphol Airport
03: Hong Kong International Airport
02: Seoul Incheon
01: Singapore Changi

Og de verste (en fra hver verdensdel)

* Lagos
* Manila NAIA (Terminal 1)
* Caracas
* Rome Fiumicino
* Jeddah
* Los Angeles

Det er ikke lenger bare unge ryggsekkturister med tomme lommebøker som tilbringer natten på flyplassen.

Tidlige morgenfly, lange mellomlandinger, flykanselleringer, uvær og plagsomme vulkaner har ført til at mennesker fra alle samfunnslag i dag velger å sove over på selve flyplassen fremfor å ta inn på hotell.

Sovekvaliteten varierer imidlertid sterkt fra flyplass til flyplass. Dette er inspirasjonen bak det populære nettstedet «The Budget Traveller's Guide to Sleeping in Airports», som trolig er verdens beste ressurs for folk som må tilbringe natten på en flyplass.

Her vurderes alle verdens flyplasser av søvnige, men kritiske blikk, med utgangspunkt i sovekvalitet og bekvemmeligheter som kan gjøre natten bedre.

Les også: Myanmar trenger ny hovedflyplass

Da ABC Nyheter først omtalte nettstedet i 2004 var det registrert litt over 2400 flyplasser i databasen. I dag inneholder Sleeping in Airports over 7700 flyplasser, togstasjoner og bussterminaler. Alle vurdert etter sovekvalitet.

Himmel og helvete

Noen flyplasser får toppkarakter, med hovedflyplassene i Singapore, Seoul og Hongkong på de tre øverste pallplassene. Andre flyplasser er mindre gode og bør styres unna. Hovedflyplassen i Port Moresby, Papua Ny Guinea, hører sannsynligvis med i sistnevnte kategori.

Her er en av tilbakemeldingene fra brukerne:

«Jeg antar at det var vel så trygt her mens amerikanerne og japanerne bombet området under andre verdenskrig. Det var ingen steder å sove, maten var forferdelig og toalettene fikk de sorte hullene i Calcutta til å se ut som Ritz. Men jeg taklet det. Det jeg imidlertid ikke taklet var skyteepisoden i terminalen mellom politiet og en lokal gjeng. En episode bare ti meter fra meg som resulterte i åtte døde. Hold deg unna for enhver pris!».

I Europa er det Amsterdam Schiphol som troner øverst på listen over de beste flyplassene for å sove på. På andreplass følger våre naboer i øst, Helsinkis Vantaa-flyplass. Oslo Gardermoen er ikke med blant topp fem, men høster generelt sett gode tilbakemeldinger fra brukerne.

Les også: Ryanair verst på service

Oslo Gardermoen

Om den norske hovedflyplassen sier overnattingsgjestene at den har behagelige seter, hyggelige ansatte og eventyraktig utsikt. I tillegg trekker alle anmeldelsene frem «silent airport» profilen som et stort pluss.

– Min første erfaring med å sove over på en flyplass var en strålende opplevelse. Oslo Airport er et populært sted å tilbringe natten, men også et godt alternativ. Min venn og jeg fant seks ledige skinnstoler selv om vi ankom flyplassen rett før midnatt. Så sov vi over på flyplassen, og ble ikke forstyrret i det hele tatt, skriver brukeren bjorn.wastvedt.

Foruten Gardermoen har lufthavnene i Alta , Bergen , Bodø , Hammerfest , Haugesund , Kirkenes , Kristiansand , Mosjøen , Moss Rygge , Harstad/Narvik , Ørsta , Torp , Stavanger , Tromsø og Trondheim alle fått omtale fra passasjerer som har overnattet.

Tips for en god opplevelse

Den populære reisenettstedet ble opprettet i 1997 av kanadiske Donna McSherry. Som 20-åring var hun nødt til å tilbringe natten på flyplassen i Dublin. Det var en billig og behagelig opplevelse, og ideen om nettstedet ble unnfanget.

McSherrys beste tips for å få en behagelig natt, er å gjemme seg bak planter, være så hyggelig som mulig mot eventuelle vakter og å lete etter bønnerom. Bønnerom er stille, rolige og sjelden overfylte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus