USA våknet til regjering med stengte dører

Striden om Barack Obamas helsereform har ført USA ut i full budsjettkrise. Hundretusener av statsansatte er permittert, og turister møter stengte dører.

En første meningsmåling tyder også på at Republikanerne kanskje ikke har gjort noe sjakktrekk ved å nekte å vedta et nytt statsbudsjett. En måling gjort av Quinnipiac University i Connecticut viser at 72 prosent av de spurte er imot Republikanernes handlemåte, mens 22 prosent gir sin støtte.

Senatets leder, demokraten Harry Reid, raste natt til tirsdag mot Republikanernes høyrefløy.

– Det er pinlig at disse folkene som er valgt for å representere landet, representerer Tea Party-bevegelsen, anarkistene, sa Reid.

800.000 permittert

Kongressen klarte ikke å vedta et midlertidig budsjett før fristen utløp ved midnatt natt til tirsdag lokal tid. Dermed ga Det hvite hus ordre om å stenge store deler av USAs statsapparat. Også i Det hvite hus er et stort antall permittert og bare «skjelettet av staben» tilbake, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Om lag 800.000 offentlige ansatte blir trolig permittert.

Men selv om Republikanerne og Demokratene ikke klarte å bli enige før fristen, fortsetter forhandlingene. Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier tror politikerne vil finne en løsning.

– Jeg vil bli overrasket om dette varer lengre enn en uke, sier seniorforskeren til NTB.

Bakgrunn: Steile fronter i amerikansk budsjettstrid

Turister påvirket

Turister vil merke at mange amerikanske turistattraksjoner er stengt som følge av budsjettkrisen.

Blant annet stenger alle USAs 401 nasjonalparker, noe som rammer 750.000 daglige besøkende. Også kjente turistattraksjoner som Frihetsstatuen, Ellis Island og fengselsøya Alcatraz vil bli stengt.

Den byen som rammes hardest, er trolig Washington. Der stenger de mange offentlige museene som er en del av Smithsonian. Omvisninger i Det hvite hus og Kongressen er avlyst, og severdigheter som Lincoln-monumentet, kongressbiblioteket og nasjonalarkivet er stengt.

Fly- og togtrafikken rammes derimot ikke, og undergrunnsbaner og busser i storbyene vil gå som normalt.

Konsekvenser

– Konsekvensene er betydelige. Det er tjenester som ikke blir utført, og det merkes raskt. Arbeidsmarkedsstatistikken skulle egentlig ha kommet på fredag, men den uteblir nå. Uten slike signaler går markedet i blinde, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til NTB.

Anslag går på at dette vil svekke USAs bruttonasjonalprodukt, legger han til.

Det amerikanske konsulentfirmaet Macroeconomic Advisors sier at en to uker lang stenging av regjeringsapparatet vil bety en reduksjon i bruttonasjonalprodukt på 0,3 prosent.

Les også: USA stenger deler av offentlig sektor

Demonstrasjonspolitikk

Budsjettkrisen skyldes at Republikanere ville bruke budsjettet til å utsette innføringen av president Barack Obamas omfattende helsereform.

– Den er det viktigste resultatet av Obamas presidentperiode, og demokratene kan ikke gå med på en utsettelse. Det er en kamp republikanerne ikke kan vinne. Det er ren demonstrasjonspolitikk, sier Melby.

Det er første gang på 17 år at mange føderale kontorer og institusjoner må stenge dørene.

Se også: Yellowstone stenges hvert øyeblikk

Polarisert debatt

Mens Republikanerne har flertall i Representantenes hus, kontrolleres Senatet av Demokratene.

Kort tid før fristen fortsatte de to kamrene i Kongressen å sende dødfødte budsjettvedtak fram og tilbake. Også det republikanske partiet er splittet, ifølge Melby.

– Noen er i Washington bare for å demonstrere, ikke for å gjøre ting. Det ligger i kortene at republikanerne må få noe de kan dekke seg bak for å gå med på en ny budsjettresolusjon, sier han.

Økonomisk betydning

USAs president Barack Obama går hardt ut mot Republikanerne. Han beskylder dem for å sette landets økonomi på spill for å oppfylle krav fra partiets ytterste høyre fløy.

– En nedstengning vil få høyst reell økonomisk betydning for virkelige mennesker med en gang, sier Obama.

Dagene framover kan innebære mer usikkerhet, advarer han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus