Arthurs dag er en festdag for musikk og Guinness

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ikke alle er fornøyd med at Irland har fått enda en festdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

St. Patricks dag har vært en offentlig høytidsdag i Irland siden 1903 og er også landets nasjonaldag.

Dagen feires av mange, også i andre land, med pubvisitt, masse Guinness, parader og grønne hatter.

Nå forsøker markedskrefter i Irland å gjøre den relativt ferske Arthurs dag til en tilsvarende nasjonal og internasjonal fest.

Ifølge Wikipedia ble Arthurs dag feiret for første gang i 2009, for å markere Guinness-bryggeriets 250-årsjubileum. Siden da har Arthurs dag hvert år blitt feiret 26. september, på fødselsdagen til Arthur Guinness, mannen som grunnla det berømte Guinness-bryggeriet i Dublin.

Les også: Møt den eneste kongen i Irland

Uannonserte konserter

Feiringen skjer i flere land. Torsdag, presis klokka 18.59 norsk tid, vil ølhunder rundt omkring i verden gi en skål, eller «sláinte», som irene sier, til minne om bryggerilegenden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedstaden for begivenhetene er selvfølgelig Dublin. Her vil kvelden bli full av overraskelser med uannonserte konserter i puber rundt omkring i byen.

Se video av feiringen øverst i saken.

Dagens hemmelighetsfulle opplegg (ingen vet nemlig nøyaktig hvem som vil spille hva på hvilke puber før de entrer scenen) gjør det dobbelt så spennende når opptredenene starter, skriver turistmyndighetene i Irland i en pressemelding.

Les også: Irsk festival samler rødhårede fra hele verden

Ikke bare øl

Arthurs dag er ikke bare viet til øl, musikk og moro.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av de fire første feiringene har rundt 50 millioner kroner blitt samlet inn til Arthur Guinness-fondet, et fond som skal gi talentfulle mennesker mulighet til å gjøre noe bra for sine lokalmiljøer. Fondet selv kaller det å støtte «sosialt entrepenørskap».

Saken fortsetter under bildetGLAD I EN GOD FEST: 17. mars hvert år feirer irene St. Patricks dag. Et halvår senere er det tid for en ny pubfest. Foto: Tourism IrelandGLAD I EN GOD FEST: 17. mars hvert år feirer irene St. Patricks dag. Et halvår senere er det tid for en ny pubfest. Foto: Tourism Ireland

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storheter som rockestjerne og politisk aktivist Bob Geldof, regissør Guy Ritchie og fotballspillerne Michael Essien og Peter Crouch har bidratt i innsamlingsaksjoner til fondet.

Men Arthurs dag er ikke like samlende som St. Patricks dag i Irland.

Les også: Alkohol, utroskap og homofili i dukkehuset

Markedsstyrt feiring

Ifølge ambulansetjenesten i Dublin var det en 30 prosents økning i utrykninger i løpet av Arthurs dag i fjor sammenlignet med samme dag uka før.

Det har fått helseeksperter til å advare mot dagen.

– Med det høye alkoholforbruket vi har fra før, trenger vi ikke enda en grunn til å drikke, sier Frank Murry, lege med alkohol som spesialområde og professor ved Royal College of Physician.

Kjente irske skuespillere, forfattere og musikere har også kritisert dagen, som de mener er skapt av markedskreftene kun for å selge mer produkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nemlig Diageo, en verdens største alkoholprodusenter, som arrangerer dagen. Selskapet produserer mange av de største varemerkene i sitt slag, for eksempel Smirnoff (vodka) Baileys (likør), Johnny Walker (whisky), Gordon’s (gin) og Captain Morgan (rom). Og ikke minst Guinness.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Ikke farlig å drikke litt alkohol under svangerskapet

– Kynisk

Den populære irske visesangeren Christy Moore har skrevet protestsang mot Arthurs dag. Det har også Mike Scott, frontfiguren i det kjente irsk-britiske bandet The Waterboys.

– Ideen om at folk skal dra ut og bli totalt dritings på en dag som er skapt av markedsfolk, er kynisk i et land som har et stort problem med høyt alkoholforbruk, sier Scott, ifølge Irish Examiner.

Og det er også bred skepsis mot dagen i det irske folket. Den statlige radiokanalen RTÉ ba lytterne sende inn sin mening om den ferske ølfestivalen. 74 prosent av de 7.000 lytterne som sendte inn, var imot Arthurs dag.