Her må alt skje innen fem sekunder

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er lett å bli forvirret som turist på undergrunnen i Tokyo. Men de ansatte her har kontroll til fingerspissene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De peker og sier høyt hver eneste oppgave de utfører, slik at det ikke skal være noe rom for å gjøre feil. Togførerne i Tokyos undergrunnsbaner gjør jobben sin som en dirigent. For her må alt skje innenfor en margin på fem sekunder.

Hver dag fraktes 26 millioner passasjerer med Tokyos to metrosystemer og utallige private toglinjer. Alle systemene må fungere i samspill, ellers vil alt bryte sammen.

– Er det en forsinkelse er du nødt til å ta den igjen. Du utvikler dine metoder etter hvert, forklarer Shunsaku Hagita. Han er en av togførerne i Tokyo Metro.

Stapper passasjerene

En konduktør sørger for at alt går på skinner i Tokyo Metro. Foto:AFPEn konduktør sørger for at alt går på skinner i Tokyo Metro. Foto:AFP

Hver eneste togfører må forholde seg til andres tidtabeller, for å være sikker på at passasjerene når sine korresponderende tog. Om ett tog er forsinket, må andre tog i området senke farten så vidt, slik at rekkefølgen på togene blir riktig, og passasjerstrømmen god.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en by der millioner av mennesker reiser med tog og undergrunn daglig, må alt gå til riktig tid. Selv om det betyr at man må stappe hundrevis av mennesker inn i samme togvogn. Da er det bare å følge på, og la seg dytte inn i vognene.

Forvirrende for reisende

Men selv om togførerne har oversikt, er det ikke like lett for alle andre. Selv en erfaren pendler som Kazu Kuzuwata, synes det kan bli vanskelig.

– Når du tar banen i Tokyo må du blant annet sjonglere mellom en rekke togselskaper, og da blir det vanskelig å navigere, sier Kuzuwata.

Det er likevel ikke alltid det går på skinner for Tokyos togsystem. Nylig slo lynet ned i ett av togene i byen. Se videoen under: (Les artikkelen her)