Høstens romantiske reise

EDINBURGH: Utsikt over byen med det kjente landemerket, Edinburgh Castle, i bakgrunnen. (Foto: Robert Harding Images / Masterfile / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spennende smug, staselige slott og storslagen natur. Her er tre favoritter for en romantisk høsthelg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høsten er perfekt for en langhelg i Europa. Er du ute etter en romantisk tur sammen med din kjære kan du ha nytte av tipsene under.

Edinburgh – eventyrslott og gamlebysjarm

Edinburgh sparer ikke på de romantiske ingrediensene. Tvert imot, byen byr sjenerøst på så vel kråkeslott og middelalderbygninger som bratte smug og flotte parker.

Byens mest kjente landemerke er det mektige Edinburgh Castle, som vokter over omgivelsene fra sin høye klippe. Det var rundt dette slottet byen begynte å ta form på 1100-tallet, så det er naturlig nok her man finner Edinburghs eldste og mest romantiske kvartaler.

Fra Edinburgh Castle og hele veien ned til The Palace of Holyrood og det nybygde skotske parlamentet, går gaten The Royal Mile, engang en kongelig prosesjonsgate, i dag et turiststrøk som bugner av suvenirbutikker, restauranter og kafeer. Å slentre langs The Royal Mile er som å bevege seg gjennom en romantisk saga. Men ikke gå glipp av tverrgatene og det sjarmerende torget Grassmarket med alle sine uteserveringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pass også på å få med deg det lille fjellet, eller kollen, Arthurs Seat – i gåavstand fra sentrum. Herfra ser man hele Edinburgh. Arthurs Seat passer bra for en piknik.

* Bo: Tigerlily, www.tigerlilyedinburgh.co.uk. Pent hotell i en litt nyere del Edinburgh. Har en av byens beste restauranter.

* Spise: Doric Tavern, www.thedoric.co.uk. Knirkende tregulv og klassisk skotsk meny i gamlebyen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* Romantisk tips: Edinburgh Castle, www.edinburghcastle.gov.uk. Her kan man blant annet se de skotske kronjuvelene.

Les også: Storbritannias mest populære byer

Brugge – et Venezia i Belgia

Reisende som tørster etter romantikk, har funnet en ny favoritt: Brugge i Belgia.

Hvorfor? Jo, svaret høres akkurat ut som den romantiske klisjeen det er: pittoreske hus, staselige kirker, brosteinsgater, gotisk arkitektur og – ikke minst – små kanaler som slynger seg fram gjennom byen. Man kan si at Brugge er byen for alle som elsker Venezia, men som likevel har lyst til å reise et annet sted ...

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Brugge, som er en av Europas best bevarte byer fra middelalderen, bruker man som turist mesteparten av tiden på planløs, behagelig vandring innenfor bymuren. Man drikker kaffe på uteserveringer med utsikt over kanalene, og spiser riktig gode middager på byens gourmetrestauranter. Faktisk skal Brugge være den byen i verden med høyest andel av Michelin-stjerner per innbygger!

Brugge-tilreisende med en lidenskap for belgisk sjokolade og/eller øl bør få med seg sjokolademuseet Choco-Story og det lokale bryggeriet Da halve mann.

* Bo: The Pand Hotel, www.pandhotel.com. Romantisk boutiquehotell i en bygning fra 1700-tallet.

* Spise: Sint Barbe, www.sintbarbe.be. Koselig liten restaurant med belgisk meny og hyggelig personale.

* Romantisk tips: Innled gjerne helgen med en kanaltur. Koselig, samtidig som det gir et godt overblikk over byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Gratis byreiseguider

Skagen – hav og himmel

I den danske småbyidyllen Skagen handler det ikke om brosteinsgater, kanaler og middelalderslott, i stedet er det lavsesongstemningen og den storslagne naturen som lokker. Når de solbadende turistene har reist hjem, innbyr de milelange strendene rundt byen til lange, deilige, saltstenkte høstvandringer. Blir man sliten, setter man seg i en sanddyne og lar blikket hvile på hav og himmel.

Havet er allestedsnærværende i Skagen. Mest dramatisk er det aller lengst ute på Jyllands nordre odde, Grenen, der Kattegat og Skagerrak møtes. Men havet finnes også på skagenmalernes lerreter, ved havnen og på restaurantenes menyer. På Havnevej ligger spisestedene på rad og rekke.

Rødspette er den lokale anbefalingen.

* Bo: Brøndums hotel, www.broendums-hotel.dk. Legendarisk hotell midt i Skagen som har hatt mange kjente gjester i årenes løp.

* Spise: Restauranten på Brøndums Hotel, på grunn av den stemningsfulle atmosfæren.

* Romantisk tips: Vandre i sanddynene.