Meny

Å reise med mobilen blir billigere

DYRT: Roaming kan fort bli dyrt dersom man ikke passer på nettsurfingen. Men fra 2014 kan europeere slappe litt mer av på tur. Foto: NTB Scanpix

Roaming trenger ikke lenger å bli en dyr opplevelse.

Mange skrur av roaming på mobilen når de kommer til utlandet. Apper som oppdaterer seg selv automatisk kan føre til høye regninger.

Les også: Dette bør du få med deg på Europa-ferie i høst

Ett eksempel er Din Sides artikkel om en nordmann i utlandet som lastet ned en NRK-app for å følge med på norske nyheter. Appen oppdaterte seg kontinuerlig og det endte med en sjokkregning på 150.000 kroner når nordmannen kom hjem.

Til tross for at saken ble sendt til Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon, endte han med skjegget i postkassen og måtte betale regningen.

TV 2 skrev i 2010 om en 16-åring som kom hjem med en telefonregning på 38.000 kroner etter å ha brukt musikktjenesten Spotify. Han hadde besøkt sin far som jobbet for FN på Gaza-stripen og hørt på musikk på kvelden.

Mellom 2007 og fram til mai 2010 har Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon mottatt 69 klager fra forbrukere som har opplevd det samme, ifølge TV 2. Kun tre fikk medhold.

Les også: Gardemoen er mest punktlig i Europa

Flere rettigheter

Nå har EU-kommisjonen godtatt en plan som vil gjøre det tryggere å roame i Europa. Dette betyr lavere utgifter og flere rettigheter for brukerne.

– Dette er avgjørende for Europas strategiske interesser og økonomiske fremgang. For leverandørene selv og for brukere som er frustrert over at de ikke har full og rettferdig tilgang til Internett og mobile tjenester, sa EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso.

Les også: Forsinkelser, lengre køer og høyere billettpriser

Roaming-priser

Selskapene ville ha valget mellom enten å tilby en pris som gjelder overalt i Europa, eller gi kunden mulighet til å motta tilbud fra andre leverandører som tilbyr mobilsurfing i Europa billigere uten å måtte bytte sim-kort.

Dette betyr at fra juli 2014 må leverandørene kutte roaming-kostnadene i Europa med 67 prosent.

Teleselskapene har vært skeptiske til telekompakken og sterke motstandere av et bortfall av gjesteavgiftene i Europa. Storaktører som Vodafone, Orange og Telefonica mener det kommer til å koste syv milliarder euro i tapte inntekter, skriver NRK.

EU-prisene per megabyte (MB) varierer mellom mobiloperatørene. Telenor og Netcom har lagt seg på samme linje og tilbyr en pris på 4,23 kr/MB i EU- og EØS-land.

Tele2 har tilnærmet samme pris for EU-land med 4,20 kr/MB, mens Onecall er noe billigere med 2,50 kr/MB.

For hver visning av en avisforside lastes det ned rundt 3,7 MB. Det betyr en pris på 15 kroner og 70 øre hos Telenor og Netcom, 15,50 hos Tele2 og ni kroner og 25 øre hos OneCall. Er du kunde hos Chess vil det koste deg syv kroner og 40 øre for å se forsiden til en avis, skriver Teknisk Ukeblad.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus