Høsten i fjellet

VIDT UTSYN: Turgåere på vei ned fra det populære turmålet Sukkertoppen på Tjørnsæterfjellet. Deler av Rondanemassivet i bakgrunnen. Foto: Trond J. Strøm/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fargerike vidder og hvite topper. Fjellheimen er klar for å ta imot høstgjester.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du må ikke tro at fottursesongen er over selv om sommeren er det. Norges fjell og vidder holder aldri stengt.

Jotunheimen, Dovrefjell, Rondane, Sunnmørsalpene og Hardangervidda er blant områdene som lokker til seg turfolk året rundt. Men alle norske fjellområder egner seg godt for fotturer i tida som kommer.

Les også: Drømmesommeren gir latterlige priser

Flammende farger

– Den klare høstlufta gir deg god utsikt over daler og fjell i bra vær. Og bladverket på fjellbjørk, dvergbjørk, tranebær og rypebær nærmest flammer i høstfarger. Et slikt landskap er absolutt verdt å oppleve, sier naturfotograf og forfatter Frank Ivar Hansen.

Han ga nylig ut en turguide for Jotunheimen, et område han anbefaler for sene høstturer.

– Vil du oppleve de sterke fargekontrastene, bør du oppsøke områder med rik vegetasjon i dalfører og fjell som om høsten ofte får et vakkert snødryss på toppen, sier Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frodige Utladalen innerst i Sogn kan skilte med Vettisfossen, Nord-Europas høyeste frie vannfall. Forfatteren anbefaler også en fargerik biltur gjennom Bøverdalen til Spiterstulen i Lom. Derfra kan man ta beina fatt inn til Visdalen til Svellnosbreen.

Les også: På denne klippen bor Maxime

Utfordringer

Men selv om høsten kan være veldig vakker, byr den på noen ekstra utfordringer for turgåeren. Vinteren lurer i horisonten, og man må belage seg på lave temperaturer, snøfall og kjappe væromslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

BESSEGGEN: Turen opp er litt tung, men til gjengjeld får man en fantastisk utsikt over Jotunheimen oppe på den smale eggen. Foto: Siri Marte KværnesBESSEGGEN: Turen opp er litt tung, men til gjengjeld får man en fantastisk utsikt over Jotunheimen oppe på den smale eggen. Foto: Siri Marte Kværnes

– For å unngå snøen kan man holde seg i lavlandet. Husk også at det kan være mange flotte høstturer i nærheten av der du bor, sier Ida Amelie Helgesen, kommunikasjonsrådgiver i Den Norske Turistforening (DNT).

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis du ikke har mye fjellerfaring, anbefales ikke lange turer til vanskelige topper på denne tiden av året, opplyser Hansen.

Det er også greit å vite at høy vannføring kan føre til at broer langs turstiene blir dratt opp.

– Vi anbefaler at du sjekker om broene er tatt inn for sesongen før du legger ut på tur. Og vi råder deg på det sterkeste til å ta med hodelykt, et godt sitteunderlag, vindsekk, kart, kompass og bra med klær, sier Helgesen.

Du bør ikke ta for gitt at mobiltelefonen fungerer prikkfritt på tur. Og husk at kulde reduserer batterikapasiteten.

Les også: Høstens rimeligste reisemål

Jegere i fjellet

Den som sikter seg inn mot en DNT-hytte, bør sjekke at hytta er åpen og at stiene dit er vedlikeholdt. Dette finner du ut ved å kontakte foreningen som eier hytta eller er ansvarlig for ruteoppmerkingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For den som vil bruke hele høstferieuka i fjellet, forslår turistforeningen å starte på Hjerkinn i Dovre. Med dagsetapper på fire til åtte timer tar du deg i løpet av seks dager til Venabu i Ringebu. Turen går blant annet gjennom Dørålglupen, også kalt «Porten til Rondane».

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Rondane, som ellers i landet, betyr høst også jakttid. Noen turgåere kan sikkert kvie seg litt for fottur hvis det er jegere på alle kanter. Men jakta skal ikke være noe hinder for folk som vil være ute, forteller Espen Farstad, informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

– Det er ikke farlig eller utrygt å være ute. I utmarka er det fri ferdsel, og det er ikke slik at jegere har førsterett i jaktsesongen. Folk kan gå tur, plukke bær og sopp, lufte bikkja og oppføre seg som ellers, slår Farstad fast.

– Men treffer du som turgåer på et jaktlag, er det bare hyggelig om du går bortom og spør hvor det er best du går hvis du vil vise hensyn, sier han.