Dra på guttetur til Island

Prøv deg på verdens villeste bilkjøring på Island. Her er det veier du aldri hadde hatt lov til å kjøre på i Norge. Foto: MSN Livsstil
Prøv deg på verdens villeste bilkjøring på Island. Her er det veier du aldri hadde hatt lov til å kjøre på i Norge. Foto: MSN Livsstil

Lei av å dra på fotballtur med kompiser til England? Da er kanskje Island stedet å dra til istedenfor

REYKJAVIK, ISLAND: Island har alt!

Rå natur, 4x4-kjøring som du aldri har opplevd maken til, varme kilder og et uteliv du aldri kommer til å oppleve maken til. Du kan dykke eller snorkle i kontinentalsprekken, bade i Blue Lagoon og prøve Islands nasjonalbrennevin: Svartadaudir. Hva er det å ikke like på Island?

Å komme til Island er litt som å være amerikaner i Norge - alt er smått og menneskene er vakre, litt beskjedne og snakker bra engelsk. Når du lander på Keflavik - husk å kjøpe med deg alkohol på taxfreen. Alkohol er som i Norge - ikke spesielt billig. Flyplassen er liten og du har hele øya for dine føtter.

Les også: Fra nå blir alt billigere

Det første du bør gjøre er å leie en stor bil med firehjulstrekk. Det er ikke noe biltyveri på Island (hvor ville en biltyv gjemt bilen på den lille øya?), men husk å tegne en forsikring, og hør på hva bilutleieren forteller deg når det gjelder kjøring på 4X4-veiene. Pass deg om du skal krysse elver - det kan bli en dyr ferie om du drukner motoren i vannet. Det kan fort koste deg 40.000 kroner da dette ikke dekkes av forsikringen, så husk å kjøre forsiktig over elvene. Island er lite og enkelt å navigere etter med kart og GPS. Naturen er helt rå - som en blanding av «Ringenes Herre» og en stor vulkan.

Geysir

For å se en geysir, dra til nasjonalparken Geysir og se Strokkur som spruter ut varmt vann cirka hvert femte minutt. Du vil se en flokk med mennesker som står rundt og venter på utbruddet. Husk å ha kameraet klart.

Les også: Her er verdens åtte beste hotellbasseng

Dykking

For å få en dykkeopplevelse som er annerledes enn Mexico og Thailand, dra til Silfra som ligger ved Thingvellir. Dykkere fra hele verden kommer hit, og mest sannsynlig får du en dykkeinstruktør som kommer fra England, Australia eller et annet land enn Island. Du får selvsagt en tørrdrakt når du skal snorkle eller dykke, fordi her er vannet aldri varmt. Vannet er klarere enn Evian-kjøpevann - så sikten er fantastisk!

Hvalsafari

Du kan også dra ut med en av båtene i Husavik for å se hval. De store pattedyrene kommer opp for å trekke luft, og båtene klarer nesten alltid å finne noen slik at turistene på båten kan knipse løs. Selve Husavik har lite å by på bortsett fra et par restauranter, så bo heller i

Akureyri. Dette er en universitetsby og er et litt mer livat sted. Men ikke forvent deg en by. Husk at du er på Island nå.

Les også: Verdens rareste strender

Bo billig

Langs veien vil du finne mange Edda Hotels. Logoen kan minne om en cannabisplante og selve byggene minner om kjipe folkehøysskoler, men dette er en kjede som tilbyr enkel og billig overnatting. Rommene er rene og maten, som er lokal, er grei. Det er også som regel wifi og store fellesrom hvor man kan slappe av med ølen man kjøpte på taxfreen.

Ta med fiskestang

Det er mulig å fiske på Island, så ta gjerne med deg fiskestang. Bare husk at den må renses i tollen når du lander på Island. Dette koster veldig lite, og er noe som er påbudt for utenlandske fiskestenger som kommer til øya. Husk myggnetting om du drar på sommeren, da det ofte samler seg en del fluer og mygg langs elvene. Disse selges også på butikker i nærheten.

Les også: Høy på New York!

Husavik og Silfra (© MSN)Til venstre ser vi byen Husavik som arrangerer hvalsafari. Til høyre ser vi Silfra - dykkernes paradis. Her kan du dykke i kontinentalsprekken. Vannet her er klarere enn Evian-kjøpevann. Foto: MSN Livsstil

På byen i Rekjavik

Hovedstaden er så liten at du kan gå overalt. Kanskje dere bør starte kvelden med litt mat på Fishmarket?

Her får du alt fra hummersuppe (som faktisk er sjøkrepssuppe), fisk og biff. Så er det bare å følge musikken til nærmeste bar. Bylivet starter sent på Island, så du rekker å prøve mange steder før festen er over.