Borgarting lagmannsrett:

– Ryanair-saken skal behandles i Norge

HAR BRUTT NORSK LOV: – Lagmannsretten bekrefter at Ryanair systematisk og på det groveste har brutt norsk lov gjennom mange år, hevder Parats nestleder Vegard Einan. Foto: Colourbox.com
HAR BRUTT NORSK LOV: – Lagmannsretten bekrefter at Ryanair systematisk og på det groveste har brutt norsk lov gjennom mange år, hevder Parats nestleder Vegard Einan. Foto: Colourbox.com

Søksmålet fra den tidligere Ryanair-ansatte Alessandra Cocca om usaklig oppsigelse hører hjemme i norske domstoler, sier Borgarting lagmannsrett. Ryanair kaller avgjørelsen bisarr.

Konklusjonen er stikk motsatt av hva Moss tingrett kom fram til tidligere i sommer. Kjennelsen er en seier til YS-forbundet Parat, som har ført saken på vegne av Cocca i samarbeid med LOs juridiske avdeling.

Anke-håp

Parat-nestleder Vegard Einan håper Ryanair anker saken til Høyesterett.

– Ryanair gikk hardt ut etter kjennelse i tingretten, og jeg ser fram til hva de nå vil gjøre. Kjennelsen i lagmannsretten bekrefter vår påstand om at Ryanair systematisk og på det groveste har brutt norsk lov gjennom mange år. Denne kjennelse ivaretar norske arbeidstakeres rettigheter mot store selskaper som mener de fritt selv kan velge hvilke lover og regler de skal følge, sier Einan.

Les også: – Ryanair-ansatte i Norge må betale skatt i Norge

– Uholdbar

Ønsket om anke ligger an til å bli oppfylt. Ryanairs informasjonssjef Robin Kiely skriver i en epost til NRK at kjennelsen er uholdbar og uforklarlig.

– Ryanair har instruert sine advokater til umiddelbart å anke denne bisarre avgjørelsen til Høyesterett, skriver Kiely, og sier at også lagmannsretten legger til grunn at flyene er irsk territorium.

Les også: Ryanair fikk medhold i Cocca-saken

I kjennelsen fra lagmannsretten heter det imidlertid at det fremstår som konstruert å legge dette til grunn, så lenge arbeidstakeren har sitt utgangspunkt for arbeidet i Norge.

Alkohol

Cocca gikk til sak mot Ryanair i mars i år for usaklig oppsigelse og usaklig innleie. Hun ble sagt opp etter ti måneder av den tolv måneder lange prøvetiden, etter at hun hadde rapportert at det luktet alkohol av kabinsjefen om bord.

Ryanair hevder at saken ikke hører hjemme i en norsk domstol, men derimot må føres for irsk rett. Selskapet fikk medhold i Moss tingrett i juni, noe som førte til at det oppfordret LO og Parat til å be om unnskyldning.

Les også: Ryanair-sjefen: – Frivillig å jobbe hos oss

EU-rett

Advokat Christen Horn Johannessen i Parat sier at lagmannsrettens kjennelse er i tråd med gjeldende EU-rett, som også Ryanair har påberopt seg.

– Kjennelse er i tråd med hva vi har hevdet og er i tråd med gjeldende EU-rett. Etter vår vurdering av lovverket kunne ikke retten komme fram til et annet resultat. Norsk lov må gjelde i Norge, sier Horn Johannessen.

Valg av lov

Lagmannsrettens kjennelse kan ankes til Høyesterett. Etter en eventuell avgjørelse der, gjenstår spørsmålet om lovvalg. Det spørsmålet skal opp for Moss tingrett i neste omgang.

– Etter denne kjennelsen i lagmannsretten vil det være nærmest umulig for tingretten å komme til et annet resultat enn at norsk lov skal legges til grunn når saken kommer opp for tingretten, sier Horn Johannessen.

Vil du boikotte Ryanair?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus