Danske nektet reise til USA grunnet telefonnummer

NEKTES INNREISE: Tobias Linde Schanz (24) fikk avslag på innreisesøknaden til USA. Foto: Colourbox
NEKTES INNREISE: Tobias Linde Schanz (24) fikk avslag på innreisesøknaden til USA. Foto: Colourbox

En danske som i sommer skulle på en familietur til USA, ble nektet innreisetillatelse, muligens fordi han har et telefonnummer som tidligere tilhørte en mistenkelig person.

Avslaget på innreisesøknaden kan ifølge en forsker tyde på at det foregår et samarbeid med utveksling av personopplysninger mellom dansk og amerikansk etterretning, skriver Politiken.

24 år gamle Tobias Linde Schanz skulle på rundreise med sine foreldre og to søsken. Reisen var planlagt ett år, men da avreisedatoen nærmet seg, viste det seg at han fikk avslag, mens resten av familien fikk godkjent søknaden om innreise.

Les også: Anita (15) ble nektet mat og drikke av Norwegian - igjen

Telefonnummer

Linde Schanz har rent rulleblad, og sier til avisa Politiken at han aldri har vært politisk aktiv. Til gjengjeld har han et telefonnummer som tidligere tilhørte en mann Politiets Efterretningstjeneste (PET) har interessert seg for.

Han kan ikke skjønne annet enn at det må være telefonnummeret som gjør at han ikke får reise til USA.

Politiken kjenner identiteten til nummerets tidligere eier, som er utenlandsk statsborger og kjenner flere terrorrelaterte personer i Danmark. Han har flere ganger vært avhørt av PET.

Les også: Visumfritt Beijing - men ikke for nordmenn

Vil ikke uttale seg

Ifølge Flemming Splidsboel, som er lektor ved Københavns universitet og forsker i etterretningssaker, er det høyst sannsynlig at nummeret er årsaken til avslaget. Dette viser at det foregår en utveksling av informasjon mellom PET og amerikanske myndigheter, mener han.

PET vil ikke svare på om de har registrert og videresendt nummeret til amerikanske myndigheter, og den amerikanske ambassaden i København vil ikke uttale seg.

Advokat Bjørn Elmquist sier det er problematisk at Linde Schanz ikke har mulighet til å få en forklaring eller forsvare seg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus