I Istanbul søker turistene sin drømmemustasje

En barberer barberer en mann i Istanbul. Foto: ©AFP PHOTO/BULENT KILIC
En barberer barberer en mann i Istanbul. Foto: ©AFP PHOTO/BULENT KILIC

Landet er allerede kjent for sine bad, kaffe og søte tyrkiske delikatesser. Nå er Tyrkia på vei til å legge en ny spesialitet til listen: mustasjen.

Mustasjer er fremdeles et ettertraktet symbol på maskulinitet i Tyrkia og Midtøsten, i den grad at menn med mindre hårvekst søker seg til transplantasjoner hos kosmetiske kirurger.

Blant dem er Selahattin Tulunay, lederen for en privat praksis som en gang spesialiserte seg på hårtransplantasjoner, og nå har tilpasset seg for å pleie den voksende etterspørselen etter mustasjer.

– Jeg har gjort mustasjeimplantasjoner i omkring tre år nå, sier han.

– Mange menn kommer til meg og sier «Jeg er 40 år gammel, jeg er lederen for et stort selskap, og ingen tar meg på alvor i utlandet. Jeg vil at folk skal se at jeg har hår», legger han til.

Engin Koc (30) var lenge fortvilt over sitt glattbarberte ansikt før han valgte å legge seg under kniven for sju måneder siden for å få overleppen han drømte om.

– Jeg ville se ut som de gamle tyrkerne, som ottomanerne, og siden jeg er en nostalgisk sjel med en beundring for den perioden, fikk jeg implantatene, sier han, og kaller mustasjen «et symbol på tyrkisk virilitet».
Les også: Dette er ikke Paris, men en by i Kina

Politisk bart

Mustasjer har lenge vært et alvorlig spørsmål i Tyrkia, der det populært heter at «en mann uten mustasje er som et hus uten balkong». Formen på barten har endog politisk betydning.

– Den buskete stilen, som Stalins, er vanligere på venstresiden eller for kurdere, sier antropologen Benoit Fliche fra det franske instituttet i Istanbul.

– Når den er mer veltrimmet, som statsminister Recep Tayyip Erdogans, blir den religiøs og konservativ.

– Og når den skyter ned langs begge sidene av munnen som hoggtenner, er den et symbol på det ytterste høyre, legger han til.

Les også: Ny flyrute mellom Bodø og London

Fjernsynsserier

Selv om barten ikke har like mange tilhengere i de store byene, her trekkes folk gjerne mer mot vestlig mote, er mustasje og skjegg viktig for menn fra arabiske land eller de tyrkiske republikkene i Sentral-Asia, som reiser til Istanbul for å tilfredsstille behovet for hår.

– Tyrkiske fjernsynsserier sender til den arabiske verden og har stor innflytelse, sier Tulunay, og legger til at «det er når vi ser våre skuespillere at disse pasientene ringer for å be oss om samme skjegg eller samme mustasje».

Disse klientene utgjør kjernen av det nye markedet for ansiktshår. Bare i Istanbul konkurrerer omkring 250 klinikker eller private praksiser, med en rekke reklamekampanjer.

Les også: Slik får du maks ferie

Venter økt etterspørsel

Flertallet er knyttet til reisebyråer og tilbyr pakkeløsninger som inkluderer operasjonen, hotellopphold og henting på flyplassen. De mest konkurransedyktige tilbyr pakkeløsninger som starter på omkring 2000 euro.

Hårturismen er dermed i full sving, og drives frem av det økende antall utlendinger som besøker Tyrkia. Det anslås at mer enn 35 millioner mennesker besøkte landet i fjor.

– Hver uke ønsker vi 50 til 60 pasienter velkommen til hårtransplantasjon og fem til seks for mustasjetransplantasjon, sier kirurgen Meral Tala ved Instanbul Hårsenter.

– Og siden resultatene våre er bedre enn tidligere, venter vi en stor økning i etterspørselen.

Les også: Tar med nordmenn til verdens yngste land

Oversatt og tilrettelagt for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus