Misnøye med nasjonalfossen

FOSSE-FALL: Populariteten til Norges nasjonalfoss, Målselvfossen, har falt etter at det er innført 100 kroner i parkeringsgebyr ved anlegget. Foto: Tor Strand
FOSSE-FALL: Populariteten til Norges nasjonalfoss, Målselvfossen, har falt etter at det er innført 100 kroner i parkeringsgebyr ved anlegget. Foto: Tor Strand

Har du lyst til å se Norges nasjonalfoss – Målselvfossen i Indre Troms – så vær forberedt: Du kommer ikke dit uten bil, og det koster 100 kroner å parkere.

Målselvfossen

Målselvfossen ligger i Målselv kommune i Troms . Fossen er 600 meter lang og går i tre fall med store vannmasser. Vassføringa kan komme opp i mer enn 750 /sekund i vårflommen. Samlet fall er 22 meter.

Målselva , som fossen er en del av, er ei kjent lakseelv . Vassdraget er lenger oppe regulert til vannkraft ved Dividalen kraftstasjon. Fossekulpen rett under fossen regnes av mange som en av landets beste fiskeplasser, og 40% av totalfangsten av laks i vassdraget landes her og i kortsonen rett nedenfor kulpen.

I 1910 ble det bygd ei laksetrapp forbi fossen. Trappa er Europas lengste. I tilknytning til laksetrappa er det bygd et laksesjå hvor publikum kan observere den gyteklare laksen på vei til gyteplassene lenger opp i elva.

I 2003 ble Målsevfossen kåra til Norges Nasjonalfoss av radioprogrammet Nitimens lyttere.

Kilde: Wikipedia

MÅLSELVFOSSEN, TROMS (ABC NYHETER) I sommer har misnøyen med forholdene rundt Norges nasjonalfoss grodd om kapp med krattskogen som dekker utsikten til den velkjente lakseelva i Indre Troms.

Gjengroingen har gjort at man ikke ser særlig til elva fra de offentlige delene av veien hvor det er gratis parkering. Her ligger en utsiktsplass hvor man ikke lenger ser elva og fossen for bare skog.

Drifterne av Målselvfossen kurs- og feriesenter har i tillegg innført en parkeringsavgift på 100 kroner per bil som parkerer på den private grunnen ved selve senteret.

Her er det kafé, utsyn til foss og elv og laksefiskere og et eget laksesjå nede ved laksetrappen.

Les også: Nektet å flytte seg for Kongen

Se på Gjelsten

Riktig nok får du en verdikupong på 100 kroner for parkeringsavgiften, slik at du kan bruke den på mat, drikke eller inngangsbillett til laksesjået. Men det er likevel uvant for fastboende og besøkende å betale for å få se en foss. Det blir en dyr kopp kaffe.

Målselvfossen er tidvis en lakseattraksjon utenom det vanlige siden multimillionær Bjørn Rune Gjelsten disponerer kulpen under fossen privat i én måned hver sommer. Da inviterer han gjerne med seg venner og forretningsforbindelser på et av Norges beste og sikreste laksefiske-eventyr.

I lokalavisen Nye Troms har det vært rettet hard kritikk mot avgiftssystemet. Kritikken endte med et møte mellom ordfører Helene Rognli (H), daglig leder på Målselvfossen kurs- og feriesenter, Bjørn Harald Arntzen, representanter for turistinformasjonen og næringshagen i kommunen.

RIKT LAKSESYN: Herfra kan man se Bjørn Rune Gjelsten og hans gjester fiske laks i kulpen under Norges nasjonalfoss - Målselvfossen. Men det koster 100 kroner å parkere bilen utenfor. Foto: Tor StrandRIKT LAKSESYN: Herfra kan man se Bjørn Rune Gjelsten og hans gjester fiske laks i kulpen under Norges nasjonalfoss - Målselvfossen. Men det koster 100 kroner å parkere bilen utenfor. Foto: Tor Strand

Se: Hvordan lage fiskesuppe

Tørr laks i suppe

Arntzen har forklart at de trenger inntektene og vil unngå gratisbesøkende som ikke legger igjen annet enn det nødvendigste på toalettene.

– Antall besøkende har gått ned, men vi har økt inntektene, har han uttalt til Nye Troms.

Ordfører Rognli sier at om man bare klarer å få ryddet i busker og kratt på den offentlige utsiktsplassen, vil iallfall de som bare skal innom en snartur, slippe å betale 100 kroner for å se fossen. Ordføreren opplevde selv at bussen med russejubilanter hun var en del av, ble avkrevd 900 kroner da de fant ut at de ville innom og se på fossen.

Da ABC Nyheter var innom fossen i sommer, var vel egentlig den største tragedien kvaliteten på maten: En laksesuppe som står og trekker i en beholder på selvbetjeningsdisken slik at fiskestykkene kjennes knusktørre, er ikke akkurat det man forventer kloss på ei levende lakseelv.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus