Smaken av Lisboa

BYEN VED ATLANTEREN: Lisboa ligger på sju høyder med Atlanterhavet som nærmeste nabo. (FOTO: Robert Harding Images / Masterfile / NTB scanpix)

Europas beste fiskeretter, fantastiske skalldyr og krydder fra Afrika: Lisboas kjøkken er hetere enn noensinne.

Mat og drikke

 • Het nykommer: Vil du teste moderne portugisisk kjøkken til overkommelig pris, er lunsjmenyer tingen. En treretters meny koster under 200 kroner. For større lommebøker finnes smaksmenyer i tre størrelser.
 • Kjendis: Eleven var lenge Lisboas eneste stjernerestaurant, inntil den mistet Michelin-stjernen sin i 2011. Likevel er den fortsatt regnet som en av Lisboas beste. Fra Elevens vinduer har du vakker utsikt over et av Lisboas grøntområder midt i sentrum. www.restauranteleven.com/eleven
 • Nasjonalkake: Portugals kanelduftende nasjonalbakverk, Pastel de Nata, ble skapt i bydelen Belém, og det er fortsett her det er mest stemningsfullt å spise den. Oppskriften er gammel – og hemmelig. På fabrikken Pastéis de Belém kan man ta en guidet tur og se hvordan bakverket framstilles, samt prøvesmake. Den er laget av eggekrem og butterdeig, og drysset med kanel og melis. www.pasteisdebelem.pt
 • Europas beste fisk: Lisboa-folk handler fisk på byens matmarkeder. Jo tidligere på morgenen du drar dit, desto bedre. Et godt og sentralt matmarked er Mercado da Ribeira, ved Cais do Sodré, som er åpent hver dag fra 06.00 til 14.00.
 • Ølhus med skalldyr: «Cervejaria» betyr ordrett lite ølhus . Og visst brygges det øl her, men det er i første rekke på grunn av fisken og skalldyrene du går hit. Cervejaria er ikke et romantisk krypinn for stille konversasjoner, men tvert imot en høylytt (men veldig sjarmerende) opplevelse. Ikke gå glipp av hvitløksrekene! www.cervejariaramiro.pt
 • Portugals tapas: Akkurat som naboene i Spania liker portugiserne småretter. Her kallas de petiscos, og består blant annet av skalldyr, pølser og ost. Petiscos-kulturen er ikke like utpreget som Spanias tapaskultur, men det finnes et par restauranter verdt å besøke.
 • Vin: At portvin kommer fra Portugal er en kjent sak, men i Lisboa er det likevel en annen dessertvin som er stoltheten, nemlig moscatel. Moscateldruen dyrkes rett utenfor byen. Det finnes to typer moscatelvin – den gullfargede som drikkes som aperitiff, og den lillafargede og noe søtere dessertvinen. Kan kjøpes overalt i Lisboa, men i en delikatessebutikk er du garantert god kvalitet. Besøk for eksempel den rikholdige vinbutikken Moy, som ligger på Rua Dom Pedro V 111.
 • Hermetikk: Å spise sardiner på boks er en tradisjon i Portugal, og utvalget framstår som uendelig. Et sted som har gjort sardinboksene trendy, er Sol e Pesca som ligger i byens havneområde. Restaurantens vegger er kledd med bokser i alle farger. Her serveres kun fisk. www.solepesca.com

Reisefakta

 • Reisen: Enveisbillett koster mellom 2000 og 4000 kroner per person å reise fra Oslo til Lisboa i juli. Billigst med Norwegian, som har direktefly, men ikke hver dag. Direktefly tar cirka fire timer. Med mellomlanding vil reisen koste rundt 2000-3000 kroner per person.
 • Bo: Byen er vakker, og flere hoteller har derfor satset på takterrasser. Et av disse er klassiske Hotel Chiado med dobbeltrom for rundt 1000 kroner per natt (www.hoteldochiado.com) . Det har også i Lisboa blitt populært å leie ut sin egen leilighet: https://www.airbnb.no/s/Lisboa
 • Priser: Det er minst halv pris sammenlignet med Norge for å spise og drikke ute. En flaske vin koster rundt 114 kroner, ett glass øl rundt 20 kroner og et rimelig måltid koster 80 kroner.
 • I byen: Lisboa er en relativt liten by bygget på flere høyder. Det går fint å bruke føttene for å komme seg rundt i sentrum, men de har også et bra T-banenett. Taxi er billig, og Lisboa er dessuten kjent for sine trikker.
 • Nettsider: www.visitlisboa.com , www.golisbon.com , http://wikitravel.org/en/Lisbon , www.arrivalguides.com/nb/Travelguides/Europe/Portugal/LISBON

LISBOA, PORTUGAL: Samtidig som Lisboa har seilt opp som et weekendreisemål å regne med, begynner det portugisiske kjøkkenet å få den oppmerksomheten det fortjener.

Her serveres noe av Europas beste fisk og skalldyr, herlige lufttørkede skinker, spennende krydderier og deilige dessertviner. Gi en portugisisk kokk en torsk, og han kan tilberede den på minst 300 ulike måter.

I vår kulinarisk orienterte æra rimer det godt at amerikanske trendspanere allerede i 2011 spådde at «det portugisiske kjøkkenet vil gjøre seg sterkere gjeldende de nærmeste årene».

Les også: Lisboa: Melankoliens mester

(Saken fortsetter under)

RETT FRA HAVET: Bedre fisk og skalldyr enn det du kjøper i Lisboa er det vanskelig å finne. Foto: Karin Skoog
RETT FRA HAVET: Bedre fisk og skalldyr enn det du kjøper i Lisboa er det vanskelig å finne. Foto: Karin Skoog

Arven fra fortiden

Portugals styrke som matland, ifølge trendspanerne, skyldes ikke bare landets hundreårige mattradisjoner og den gode tilgangen på utmerkede søreuropeiske råvarer. Også de oppdagelsesreisende, som opp gjennom historien har ført med seg nye kulturelle impulser hjem, skal ha sin del av æren.

FORNYER MATKULTUREN: Moderne fiskeretter som denne serveres på Lisboas trendy og nye restauranter. Foto: Karin Skoog
FORNYER MATKULTUREN: Moderne fiskeretter som denne serveres på Lisboas trendy og nye restauranter. Foto: Karin Skoog

– Arven fra våre oppdagelsesreisende har gjort oss til et gjestfritt folk, og det avspeiles også i matkulturen vår, sier portugiseren Ana Sousa Dias.

Hun treffer vi under en av våre kulinariske promenader i Lisboas gamle kvartaler, Bairro Alto, der det er mange tradisjonelle konditorier og lokale matmarkeder.

– Det er veldig morsomt med alle de ulike typene sardinbokser. Dette er noe tradisjonelt portugisisk, som nå har blitt trendy, bemerker Dias.

Les også:

Portugals vakre eventyrby

Ny generasjon

En viktig grunn til Lisboas boblende restaurantklima er den nye generasjonen kokker. De har gått i bresjen for å løfte fram det aller beste innen portugisisk kokkelering, samtidig som de har tilført nye elementer som har gjort det enda mer spennende.

Les også: Hit vil vi helst reise akkurat nå

(Saken fortsetter under)

TRADISJON PÅ BOKS: Sardiner er en tradisjon i Portugal. Sol e Pesca i Lisboas havneområde har gjort sardinboksen trendy. Foto: Karin Skoog
TRADISJON PÅ BOKS: Sardiner er en tradisjon i Portugal. Sol e Pesca i Lisboas havneområde har gjort sardinboksen trendy. Foto: Karin Skoog

Gode priser

Sist, men ikke minst: Alle som setter pris på havets delikatesser, bør snarest bestille en flybillett til Lisboa.

(Saken fortsetter under)

MATMARKED: Utvalget er enormt på det store matmarkedet Mercado da Ribeira i Lisboas gamleby, Bairro Alto. Foto: Robert Harding Images / Masterfile / NTB scanpix
MATMARKED: Utvalget er enormt på det store matmarkedet Mercado da Ribeira i Lisboas gamleby, Bairro Alto. Foto: Robert Harding Images / Masterfile / NTB scanpix

Med det europeiske kontinentets vestligste kyst, der Atlanterhavet skyller mot strendene, kan Portugal tilby gode og ferske råvarer – og til priser du bare kan drømme om her hjemme. En runde på noen av byens mange mat- og fiskemarkeder vil overbevise deg. Det største og mest kjente matmarkedet er Mercado da Ribeira.

KREMKAKE: Portugals nasjonalbakverk, Pastel de Nata, kommer opprinnelig fra Lisboa-bydelen Belém, men serveres overalt i dag. Foto: Karin Skoog
KREMKAKE: Portugals nasjonalbakverk, Pastel de Nata, kommer opprinnelig fra Lisboa-bydelen Belém, men serveres overalt i dag. Foto: Karin Skoog

Vil du avslutte dagen med et klassisk Lisboa-måltid, kan Cervejaria Ramiro anbefales – en litt bråkete, livlig og veldig sjarmerende fiske- og skalldyrsrestaurant.

Les også: Vi besøkte den mest underkjente regionen i Portugal

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus