Sier nei til e-sigaretter på flyet

VANNDAMP: De kan ligne vanlige sigaretter, men e-sigaretter slipper ut vanndamp, ikke røyk, når de brukes. Likevel er det ikke tillatt å bruke om bord i flyene til SAS eller Norwegian. Foto: Colourbox.com
VANNDAMP: De kan ligne vanlige sigaretter, men e-sigaretter slipper ut vanndamp, ikke røyk, når de brukes. Likevel er det ikke tillatt å bruke om bord i flyene til SAS eller Norwegian. Foto: Colourbox.com

Det finnes ikke noe forbud mot bruk av e-sigaretter på flyet, men både Norwegian og SAS sier nei.

Dagens regler for sigarettbruk om bord på fly ble innført på slutten av 1990-tallet. Da var elektroniske sigaretter, som ikke avgir røyk, men vanndamp, ikke med i vurderingen.

– Regelverket forbyr ikke bruk av e-sigaretter på fly, sier senior kommunikasjonsrådgiver Marit Kvarum i Luftfartstilsynet, til NRK.no.

Det betyr likevel ikke at det er greit å ta seg en e-sigarett under flyvningen hvis behovet for nikotin melder seg, understreker hun. Flyselskapene har lov til å sette foten ned.

Les også: Frykter gift fra e-sigaretter

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA fraråder alle sine flyselskaper å tillate e-røyking om bord, både for personalet og reisende.

Verken Norwegian eller SAS har valgt å legge seg på en annen linje enn den IATA anbefaler.

Pressekontakt Tormod Sandstø i SAS forklarer at flyselskapet har en meget streng håndheving av forbudet mot røyking om bord og at de ikke vil legge til rette for at det skal bli noen tvil om noen røyker eller ikke.

– Om noen bruker e-sigaretter om bord, kan det skape uro både for andre passasjerer og for personalet, sier han til NRK.no.

Les også: E-sigaretter blir legemiddel i Storbritannia

Mediekontakt Åsa Larsson i Norwegian sier de også tror at eventuell e-sigarettbruk kan «oppfordre» andre til å røyke, eller få medpassasjerer til å tro at noen røyker.

Verken Larsson eller Sandstø kjenner til noen direkte hendelser eller problemer med personer som har forsøkt å røyke e-sigaretter om bord.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus