Ble ferien dyrere enn beregnet?

Tom pengepung etter ferien? (Foto: Colourbox.com)
Tom pengepung etter ferien? (Foto: Colourbox.com)

Slik får du orden i økonomien etter ferien.

Ikke alle holder styr på økonomien i løpet av ferien, som i verste fall kan føre til tøffe måneder økonomisk sett etter endt ferie. Gjelder dette deg er det flere grep du kan ta allerede nå for å hente deg inn igjen pengemessig. Ikke minst bør du prioritere å betale kredittkortgjelden.

– Husk å betale ned hele kredittkortgjelden før den rentefrie perioden er over, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand til DinSide.

Trenger du flere gode økonomitips etter ferien? Få med deg DinSides økonomiekspert Tuva Moflags gode råd på God Morgen Norge på TV2 tirsdag morgen.

Les også: Dette må du gjøre om du skal leie bolig

Kvitt deg med dyr forbruksgjeld

Den rentefrie perioden for kredittkort vil variere, men er vanligvis på rundt 45-50 dager. Er derimot kredittkortgjelden såpass stor at du ikke klarer å betale ned hele gjelden på én betaling etter ferien, er rådet å prioritere denne typen kostbar gjeld fremfor for eksempel et boliglån.

– Hør med banken om mulighet for avdragsfrihet på boliglånet i noen måneder for å kunne prioritere nedbetaling av dyr forbruksgjeld, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea til DinSide.

Et annet alternativ, som også lønner seg i et slikt tilfelle, er å bruke penger du i utgangspunktet har satt til side.

Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand. Foto: StorebrandKristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand. Foto: Storebrand

– Har du penger på en spare- eller bufferkonto, så ville jeg brukt disse til å kvitte meg med kredittkortgjelden. Så får det heller være mindre på sparekontoen en stund, lyder rådet fra Picard.

Les også: Ikke ha for mye penger stående på konto

Skru ned forbruket

Et annet smart grep for å få orden på økonomien er å kutte i forbruket. Svært mange av oss har store utgifter som enkelt kan kuttes.

– En kaffe latte på vei til jobb hver dag blir til over 8.000 kroner i året, påpeker Christine Warloe i Nordea.

Se selv hvor mye du bruker på småkjøp ved hjelp av DinSides sløsekalkulator

Selv om kutt i forbruket kan høres vanskelig ut, kan undertegnede etter over sju måneder med kjøpestopp bekrefte at det er svært mange ting man klarer seg uten. For å få ned forbruket er et godt tips å lage et budsjett.

– Jeg anbefaler alle som føler de har trang økonomi etter sommeren, å lage et budsjett. Når du vet akkurat hvor mye du kan bruke på mat, klær, tur og så videre i månedene som kommer, er det enklere og mer motiverende å leve mer sparsommelig, sier Picard.

Les også: Slik unngår du å havne i luksusfellen

Spar 100.000 kroner i renter

Skulle du tvert i mot ha penger til overs etter endte ferieutskeielser, kan du tjene godt på å betale ned ekstra avdrag på lånet. Også om dette krever at du tømmer sparekontoen.

Slik DinSide kunne fortelle nylig, vil du etter all sannsynlighet betale høyere rente på lånet enn du får igjen på sparekontoen. Siden det alltid vil være mest lønnsomt for deg å gå etter den høyeste renten, er altså nedbetaling av lån mer lønnsomt enn å ha penger på sparekontoen.

Og ekstra nedbetaling på lånet lønner seg, det viser eksempelet fra Nordea:

– Betaler du inn 2.000 kroner ekstra i måneden på et 2 millioner kroners lån, vil lånet være nedbetalt to år tidligere. Og du vil spare nesten 100.000 kroner i renter i løpet av lånets løpetid, sier Warloe, som i dette eksempelet tar utgangspunkt i en nominell rente på 3,5 prosent og 20 års nedbetaling.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus