Festival samler rødhårede fra hele verden

Flere tusen rødhårede samles for å feire seg selv i den irske landsbyen Crosshaven neste uke.

CROSSHAVEN, IRLAND: Sommer er festivalsesong både i inn- og utland, og det finnes festivaler for det meste. For eksempel gikk både den årlige gjørmefestivalen i Boryeong i Sør-Korea og hvitløksfestivalen i Gilroy i California av stabelen forrige måned.

At det finnes en egen festival for rødhårede mennesker, er i så måte ikke veldig overraskende.

Festivalen som holdes i den irske landsbyen Crosshaven, begynte imidlertid som en spøk, forteller en av initiativtakerne, rødhårede Joleen Cronin.

Se video fra festivalen øverst i artikkelen

Da hun i 2010 skulle arrangere bursdagsfest for sin bror, som også er rødhåret, inviterte hun bare rødtopper. Og dermed begynte ballen å rulle.

Les også: Opplev te-festival i Japan

Nå, fire år senere, forventer de at flere tusen rødtopper fra hele verden skal delta på «Redhead Convention», som går over tre dager.

– Det er ganske overveldende at det som begynte som en spøk, nå har blitt til et så stort arrangement. Det er veldig gøy, og det kommer også noe godt ut av det – overskuddet fra festivalen går nemlig til det irske kreftforbundet, sier Joleen Cronin i en pressemelding.

Les også: - Rødt hår gir økt risiko for hudkreft selv uten UV-stråling

Den lille landsbyen Crosshaven ligger i Cork fylke i Irland. Mange av festivalaktivitetene finner sted på Fort Camden, et fort som kan dateres tilbake til 1550-tallet. Fortet, som er under restaurering, er ett av Joleens favorittsteder:

– Fort Camden er et av mine favorittsteder i Cork fylke. Jeg kommer hit ofte for å føle stemningen, gå i de underjordiske gangene eller nyte utsikten, sier festivalarrangøren.

I løpet av festivalhelgen kan deltagerne oppleve alt fra konserter og gulrotkastekonkurranser, til foredrag og filmer.

Irland er for øvrig det landet i verden med nest størst andel rødhårede mennesker (10 prosent), på topp troner Skottland med hele 13 prosent, ifølge Wikipedia.

Se Joleens reiseguide til Crosshaven:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus