Meny

Stockholm på lavbudsjett

ET BAD: Reiser du til Stockholm mens det ennå er varmt, kan det kanskje friste med et bad? Det er billig moro! FOTO: Fredrik Sandberg / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Storbyferie kan fort bli en dyr fornøyelse. Vi guider deg til rimeligere moro i svenskenes hovedstad.
Nyttig informasjon

* Attraksjoner, overnatting, arrangementer, skjærgårdstips: visitstockholm.com.

* Stockholmsguide og anmeldelser: alltomstockholm.se.

* Det finnes en stor turistinformasjon ved Centralstationen i sentrum av Stockholm. Her, i Vasagatan 14, finner du kart og gode tips, og du kan surfe gratis på internett.

Gratis underholdning

Poesikvelder, yoga og standup er blant arrangementene du kan finne gratis i Stockholm. Sjekk nettstedet gratisistockholm.nu . Gå heller ikke glipp av teater- og danseforestillinger i byens parker. Se program på www.stadsteatern.stockholm.se/parkteatern.

Reis kollektivt

* Du kan kjøpe dagskort og tredagerskort for kollektivtransport (SL) på Pressbyrån. Det koster henholdsvis 115 og 230 svenske kroner. Du kan også fylle kortet med et valgfritt beløp. Dette gjør du i automaten på T-banestasjoner eller på Pressbyrån. Les mer på sl.se.

* Fra Stockholm lufthavn, Arlanda kan du ta flybussen for 99 svenske kroner. Det tar cirka 45 minutter til sentrum. Fra Bromma lufthavn koster flybussen 85 kroner (79 kroner via internett) og tar rundt 20 minutter. Les mer på flygbussarna.se.

* Du kan også kjøre Storstockholms Lokaltrafik (SL) til og fra flyplassene.

STOCKHOLM, SVERIGE: Stockholms-turen kan bli en minnerik opplevelse selv med slunken reisekasse. Selvfølgelig har svenskenes hovedstad både restauranter og butikker der tusenlappene flyr fryktelig fort. Men byen med den idylliske skjærgården byr også på en rekke aktiviteter som ikke trenger å koste skjorta.

Står museumsbesøk på timeplanen, kan det være en idé å kjøpe Stockholmskortet.

Trenger du litt mosjon, er det fint å leie sykkel. Vil du bade, kan du gjøre det midt i byen.

Og noe av det aller beste er faktisk helt gratis: Å rusle rundt. Du kan få med deg vaktparaden, folkelivet i parken Kungsträdgården, den grønne Djurgården og Gamla stans trange smug. Det er mye å ta av i byen som regnes som en av verdens vakreste hovedsteder.

Les også: Gjør salgskupp i Stockholm

Shopping

Liker du second hand-varer, har du kommet til rett plass. Stockholm har et godt utvalg av både store tradisjonelle og mindre, men eksklusive, butikker.

Blant de største er Myrorna i Hjorthagen (Kolargatan 2, T-bane: Ropsten). Skandinavias største loppemarked ligger i Vårberg og er åpent hver dag (T-bane: Vårberg). Stadsmissionen ved Nytorget har et godt utvalg av varer. For merkeklær kan du prøve JUDITS Second Hand (Hornsgatan 75).

Museum

Med Stockholmskortet kan du besøke mer enn 80 museer og attraksjoner, reise kollektivt og få sightseeing i sommersesongen. Kortet kan kjøpes for én til fem dager. Prisen for tre dager er 795 svenske kroner. Kortet er spesielt smart for deg som vil innom flere museer. Et besøk på Fotografiska eller Moderna Museet koster for eksempel ellers 120 kroner.

Les også:  Her kan du bo i en Boeing 747

Utsikt

Mange turister drar til Fjällgatan på Södermalm for å beundre utsikten. Men du får være mer i fred ved Monteliusvägen – og utsikten er like bra. Gå fra Mariatorget over Hornsgatan og opp trappene til Blecktornsgränd.

Du fortsetter så langt du kommer, og etter noen minutter åpner Stockholm seg fra sin vakreste side. Flott utsikt er det også fra toppen av Västerbron, broen som forbinder Södermalm og Kungsholmen.

Sykling

Du finner bysykler i hele Stockholm. For 250 svenske kroner kan du sykle så mye du vil i bysykkelsesongen (1. april-31. oktober). Du kan også kjøpe et tredagerskort for 165 kroner. I rushtrafikken kan det være trangt om plassen i sykkelfeltene i sentrum, men Stockholm er allikevel en flott sykkelby.

Blant byens beste sykkelturer er Södermalm rundt, Djurgården og Kungsholmen rundt. På turene vil du finne museer, parker, restauranter, kafeer, butikker og badeplasser.

Les også: Nostalgitripp til det svenske 50-tallet

Overnatting

Du kan prøve privatmarkedet gjennom airbnb.se . Det finnes også en rekke rimelige vandrerhjem i sentrum (vandrarhemstockholm.se).

Bading

Tar du turen allerede i august, kan det kanskje friste med en dukkert? Det finnes nærmere 30 badeplasser i sentrum av Stockholm. På stockholm.se finner du en god oversikt.

Et godt tips er Rålambshovsparken (buss 4 til Västerbroplan), som ligger nær Västerbron på Kungsholmen. Her er det både strand og gress. Noen hundre meter unna finner du det familievennlige Smedsuddsbadet.

Sandstrand og gressplen får du også på Långholmens bad (T-bane til Hornstull, eller buss 66 mot Reimersholme). Sjekk også Fredhälls klippbad på Kungsholmen (buss 62 til Fredhäll).

Les også: Gøta kanal utvider aktivitetstilbudet

Spising

De billigste måltidene er dem du lager selv eller inntar som picnic i parken. Mange matbutikker har også gode salatbarer. Men vil du egentlig helst spise på restaurant? Fortvil ikke. Også her finnes det billige alternativ.

For eksempel Thai House Wok (Folkkungagatan 110), Thai Boat (Östgötagatan, Kajplats 300), Shanti Softcorner (Södermalmsallén 34), Jacobs Take Away på Centralstationen, Vapiano (Kungsbron 15, Sturegatan 12 eller Munkbrogatan 8) og Amida kolgrill (Folkungagatan 76).

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus