Vær forsiktig i disse landene

SAUDI ARABIA: Et av 41 land Utenriksdepartementet har utstedt reiseråd mot. Her fra hovedstaden Riyadh. © FOTO: Colourbox.
SAUDI ARABIA: Et av 41 land Utenriksdepartementet har utstedt reiseråd mot. Her fra hovedstaden Riyadh. © FOTO: Colourbox.

41 land og regioner Utenriksdepartementet advarer mot å reise til.

I disse landene er det utstedt offisielle reiseråd:

Afghanistan

Algerie

Aserbajdsjan

Bahrain

Burkina Faso

Burundi

Egypt

Elfenbenskysten

Etiopia

Filippinene

Georgia

Guinea-Bissau

India

Irak

Iran

Israel

Japan

Jemen

Kenya

Kongo DRC

Libanon

Libya

Mali

Mauritania

Mosambik

Niger

Nigeria

Pakistan

Palestina

Russland

Rwanda

Saudi-Arabia

Sentralafrikanske republikk

Somalia

Sudan

Syria

Sør-Sudan

Thailand

Tsjad

Tunisia

Uganda

Kilde: landsider.no

Skal du ut å reise bør du kanskje tenke deg om to ganger før du velger å tilbringe ferien i et av disse landene.

Akkurat nå har nemlig Utenriksdepartementet (UD) utstedt offisielle råd for 41 land og regioner. Årsaken kan være alle situasjoner som kan utgjøre en særskilt risiko som tilsier at nordmenn ikke bør oppsøke eller befinne seg i området.

Thailand

I Thailand blir du av UD frarådet å reise eller oppholde deg i de sørlige provinsene Pattani, Yala, Narathiwat og tilgrensende Songkhla.

Straffenivået i Thailand er relativt høyt - også for mindre forseelser. Ifølge UDs landsider.no kan du i Thailand idømmes flere måneders fengselstraff for forhold man i Norge kan anse som bagatellmessige (for eksempel butikknasking, forstyrrelse av den offentlige orden, ærekrenkelse av offentlige tjenestemenn).

Dømt for narkotika i Thailand

All bruk av narkotiske stoffer er forbudt i Thailand og straffeforfølges. Thailand har dødsstraff for grovere narkotika- og voldskriminalitet.

En oversikt gitt av UD viser at det per i dag sitter fire norske borgere fengslet i Thailand, hvorav den lengste straffen er på 16 år og seks måneder, og må sones av en norsk mann som ble dømt for narkotika- og våpenbesittelse.

Fengselsforholdene ligger betraktelig under norsk standard.

Les også: Uro påvirker ferievalg

Saudia-Arabia

Saudi-Arabia er et svært konservativt land. En særdeles strengt fortolket islamsk lovgivning (sharia) regulerer i prinsippet alle sider ved samfunn og rettsvesen. Utlendinger bør ifølge UD bestrebe seg på å respektere de lokale skikker.

Her er innførsel av alkohol, pornografi og svinekjøtt strengt forbudt. Det er dødsstraff ved halshugging – med sverd, og i full offentlighet - for voldtekt, drap, med mer.

Også smugling av narkotika straffes strengt, og det skilles ikke mellom svakere og sterkere narkotiske stoffer, heller ikke mellom smugling og besittelse. Omgang med narkotika kan resultere i dødsstraff. Enkelte medisiner (blant annet amfetaminer) anses som narkotika.

De tradisjonelle straffemetoder som pisking, amputasjon og dødsstraff brukes også mot utlendinger, men da gjerne ressurssvake fremmedarbeidere eller ulovlige innvandrere fra Asia og Afrika.

Kvinner må dekke seg til i Saudi-Arabia

Kvinner skal være tildekket fra halsen og ned, fortrinnsvis i en svart kjortel(abaya). Saudiske kvinner dekker også hodet, men dette forventes vanligvis ikke av vestlige kvinner.

Kvinner anbefales likevel å påse at de alltid har med seg et svart hodetørkle i tilfelle krav om tildekking av håret.

Ramadan og homoseksualitet i Saudi-Arabia

Utlendinger bør ikke spise, drikke eller røyke i offentlighet mellom soloppgang og solnedgang under Ramadan. Overtredelse kan resultere i arrestasjon og utvisning.

Homoseksualitet anses i Saudia-Arabia som en forbrytelse, som kan lede til pisking, fengsel og dødsstraff, men forfølges ikke aktivt.

Trafikken i Saudi-Arabia

Kvinner har i praksis ennå ikke lov til å kjøre bil i Saudi-Arabia, og det er ikke signaler om noen endring her. Forbudet gjøres gjeldende ved at det kreves saudisk førerkort for å kunne kjøre, og kvinner kan ikke få utstedt saudisk førerkort.

Det anbefales å utvise forsiktighet i trafikken. Den lokale kjørekultur er ennå preget av ignorering av helt grunnleggende trafikkregler, ingen bruk av sikkerhetsbelter, og høy fart. Ved ulykker skal man ikke flytte sitt kjøretøy før forsikringsselskapet har kommet til stedet og skrevet rapport, og ulykkesstedet må ikke forlates.

Ved personskader blir gjerne alle involverte fengslet, uavhengig av skyldforhold, inntil avklaring foreligger. Involverte bør i slike tilfeller umiddelbart kontakte sponsor og den norske ambassaden.

Filippinene

Ifølge UD er det generelt en forhøyet risiko for å bli utsatt for kriminelle handlinger på Filippinene på grunn av stor fattigdom og utbredt gatekriminalitet.

Reisende bør således utvise forsiktighet og aktsomhet. Det er mange skytevåpen i sirkulasjon, og turister er spesielt utsatt for ran og tyveri. Verdisaker bør holdes skjult og penger bør brukes diskret.

Strafferammene for befatning med narkotika er svært strenge. Det samme gjelder overgrep mot barn. Norge har ingen utleveringsavtale med Filippinene.

Komme seg rundt i Filippinene

Sikkerheten ved reise med taxi, buss og båt er redusert. Vær oppmerksom, og lås gjerne dørene når du sitter i taxi. Det regnes som trygt å ta registrerte drosjer på dagtid. Om natten anbefales det å ta drosje fra et av hotellene, da bilnumrene blir skrevet opp av hotellets dørvakt. Busser er ofte i dårlig forfatning.

Terrorvirksomhet i Filippinene

Terroraksjoner forekommer, men sporadisk på Filippinene. Spredte terroristgrupper har kapasitet og vilje til å ramme uskyldige mennesker. Angrep er som regel målrettede, men kan ramme uskyldige personer. Det anbefales derfor at man viser særlig aktsomhet i utsatte områder.

Det har de siste årene vært tilfeller der utlendinger har blitt kidnappet. Risikoen er spesielt høy i sørvestlige Mindanao og på Sulu-øygruppen, inkludert havområdene som omgir dem.

Elfenbenskysten

UD har reiseråd for Elfenbenskysten som lyder:

«Utenriksdepartementet oppfordrer norske borgere til å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i Abidjan. Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til øvrige deler av Elfenbenskysten.»

Hendelser kan skje både på dag- og kveldstid. Reisende oppfordres til å ta fornuftige forholdsregler og spesielt vise aktsomhet i valg av bosted og hvor man ferdes.

Bagasje bør holdes under nøye oppsyn på flyplasser, busstasjoner og andre offentlige steder.

India

Antall rapporterte seksuelle overgrep mot kvinner i India er økende. Kvinnelige turister bør derfor vise ekstra forsiktighet når de ferdes i India, både i byer og på landsbygda. Det har i den senere tid vært rapportert seksuelle overgrep i Goa, Delhi, Bangalore, Agra, Rajasthan og Madhya Pradesh.

Reisende bør ifølge UD utvise forsiktighet og årvåkenhet under reiser i hele India, ikke minst på offentlige steder, i og omkring offentlige bygninger, hoteller, turistattraksjoner, offentlige transportmidler, butikksenter, markeder, religiøse samlingssteder og andre steder hvor mange mennesker er samlet.

Terrorfare i India

Det er en økt risiko for terrorangrep i India. Risikoen er stor i den nordlige delstaten Jammu og Kashmir, men også i andre deler av India har koordinerte terrorangrep funnet sted.

India har strenge straffer for besittelse av narkotika, ifølge UD kan selv noen gram marihuana gi fengselsstraff av flere års varighet.

Kjønnsroller i India

Det er også viktig å huske at indiske kjønnsroller er forskjellige fra det nordmenn er vant til. Intimitet og berøring av det motsatte kjønn kan oppfattes som seksuelt ladet. Man bør i hovedsak avstå fra dette for å unngå misforståelser.

Kvinner bør ifølge UD vise en reservert holdning overfor fremmede menn, ekstra vennlighet kan ses på som en invitasjon.

Egypt

En populær feriedestinasjon for mange solhungrige nordmenn er Egypt

UD oppfordrer reisende til å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i dette landet.

Her frarådes alle reiser til Sinai-halvøya, med unntak av turistdestinasjonene i Sharm El Sheikh, Dahab, Nuwaiba og Taba, St. Katarina-klosteret, veiene mellom turistdestinasjonene, organiserte turer fra turistdestinasjonene til St. Katarina-klosteret via den østlige adkomstveien, og transportstrekninger mellom turistdestinasjonene og flyplassene i Sharm El Sheikh og Taba.

UD fraråder også alle reiser til eller opphold i Kairo, med unntak av transittreiser fra den internasjonale flyplassen i Kairo, Alexandria, Suez-kanalsonen (Port Said, Ismailia og Suez), Nilen-deltaet nord for Kairo, Assiut og Sohag.

På hjemmesiden landsider.no kan du finne UDs offisielle reiseråd.

Les også:

Derfor stinker selvbruning

Disse uvanene gjør deg feit

Du blir brun selv om solfaktoren er høy

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:53 Ny skadesmell for City-stjerne14:52 Ytterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35 Ber om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17 Solskjær med heldig trekning i europaligaen13:42 Tyrkia får full støtte fra Nato13:21 Grimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20 Store snømengder ventes i Telemark og Agder13:15 Ingen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13 Venstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36 – Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14 FCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56 Corona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55 Dagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47 Fremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44 Solskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33 Nav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19 Koronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08 Oljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07 Sagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32 Russiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15 Svømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11 Nordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55 DNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44 – Solbakken enestående for dansk fotball09:43 Ingen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35 Nå blir vigselsattesten digital09:19 Nordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08 Nå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07 Virusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59 Åpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46 Død person funnet i brennende bil i Moss08:10 Trondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40 Datteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36 Nye land rammet av Coronaviruset07:13 Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01 New Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45 Storoppgjørene i kø for Ødegaard06:36 Profilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35 Sverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30 Virke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30 USA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20 Sykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00 Dette skjer i dag06:00 Målinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55 Eksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43 Dette skjedde i natt05:40 Første bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38 Virus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30 Brexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29 Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02 Dagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34 Minnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15 Færre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40 USA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37 Trondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13 Nytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48 Virusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28 Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19 Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55 California-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45 Tidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42 Olympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10 København videre på Solbakkens 52-årsdag23:04 Storseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45 Tre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06 Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47 Flere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44 Ny måne går i merkelig bane rundt jorden20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25 Forsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23 Får ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16 Pilot pågrepet etter dødelig havari17:45 Virussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42 Kan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29 Cruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53 Politiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51 Corona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01 Stadig flere land forbereder seg på epidemi15:42 Lederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36 Europaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05 Aktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53 Historisk dom: Ny rullebane i strid med Parisavtalen14:39 Dortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38 Tidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25 Norwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52 Norske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52 Flere tror på høyere boligpriser13:44 Bill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35 – Vi mener det er Erna Solbergs ansvar å rydde opp i dette rotet13:23 Liverpool med sterke økonomiske tall12:59 Forsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50 Norendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49 Kvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54 74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53 Japan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07 Oppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56 Forfatteren Annie Riis er død10:36 Sterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35 Brennhet Sørloth løftet salget til lokal baker
Siste nytt
14:53SportNy skadesmell for City-stjerne14:52NorgeYtterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35NorgeBer om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17SportSolskjær med heldig trekning i europaligaen13:42VerdenTyrkia får full støtte fra Nato13:21SportGrimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20NorgeStore snømengder ventes i Telemark og Agder13:15PolitikkIngen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13MotorVenstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36Sport– Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14SportFCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56NorgeCorona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55PengerDagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47PolitikkFremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44SportSolskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33PengerNav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19Helse og livsstilKoronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08PengerOljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07SportSagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32VerdenRussiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15SportSvømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11ReiseNordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55PengerDNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44Sport– Solbakken enestående for dansk fotball09:43SportIngen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35NorgeNå blir vigselsattesten digital09:19PengerNordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08VerdenNå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07ReiseVirusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59Helse og livsstilÅpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46NorgeDød person funnet i brennende bil i Moss08:10NorgeTrondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40NorgeDatteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36VerdenNye land rammet av Coronaviruset07:13NorgeJahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01VerdenNew Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45SportStoroppgjørene i kø for Ødegaard06:36VerdenProfilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35SportSverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30ReiseVirke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30VerdenUSA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20SportSykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkMålinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55Helse og livsstilEksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43NorgeDette skjedde i natt05:40VerdenFørste bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38PengerVirus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30PengerBrexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29VerdenMinst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02NorgeDagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34SportMinnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15Helse og livsstilFærre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40VerdenUSA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37PolitikkTrondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13PengerNytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48PengerVirusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28VerdenStoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19PolitikkSivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55VerdenCalifornia-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45NorgeTidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42SportOlympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10SportKøbenhavn videre på Solbakkens 52-årsdag23:04SportStorseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45NorgeTre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06PolitikkKulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47VerdenFlere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44VerdenNy måne går i merkelig bane rundt jorden20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25NorgeForsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23NorgeFår ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16VerdenPilot pågrepet etter dødelig havari17:45NorgeVirussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42VerdenKan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29NorgeCruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53NorgePolitiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51PengerCorona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01Helse og livsstilStadig flere land forbereder seg på epidemi15:42PolitikkLederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36SportEuropaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05NorgeAktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53VerdenHistorisk dom: Ny rullebane i strid med Parisavtalen14:39SportDortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38VerdenTidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25PengerNorwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52NorgeNorske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52PengerFlere tror på høyere boligpriser13:44KulturBill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35Politikk– Vi mener det er Erna Solbergs ansvar å rydde opp i dette rotet13:23SportLiverpool med sterke økonomiske tall12:59NorgeForsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50SportNorendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49NorgeKvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54Norge74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53Helse og livsstilJapan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07KulturOppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56KulturForfatteren Annie Riis er død10:36PengerSterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35SportBrennhet Sørloth løftet salget til lokal baker
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus