Slik kurerer du jetlag

En langhelg i New York, seks tidssoner bak oss, eller en uke i Thailand, seks timer foran oss er i dag like vanlig som sydenturen til Mallorca var for få år siden. Det kan føre til jetlag. Foto: COLOURBOX
En langhelg i New York, seks tidssoner bak oss, eller en uke i Thailand, seks timer foran oss er i dag like vanlig som sydenturen til Mallorca var for få år siden. Det kan føre til jetlag. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å reise langt vekk på ferie blir stadig vanligere. Det er det ofte døgnrytmen og helsen som får svi for.

Artikkelen fortsetter under annonsen
De beste rådene mot jetlag
  • 1) Vær uthvilt. Få nok søvn før flyturen, og på det stedet du reiser til.
  • 2) Unngå forkjølelse. Trykket i kabinen kan føre til sterke hodesmerter.
  • 3) Sitt komfortabelt. Dette er nok lettere sagt enn gjort på et fly. Prøv å ta av deg noen klær, så blir det lettere å bevege deg.
  • 4) Beveg deg! På lange reiser stopper du ofte på flere flyplasser, og da bør du benytte sjansen til å bevege deg. Ikke sett deg ned i nærmeste stol!
  • 5) Unngå alkohol. Dropp drinken både før og under flyturen. Hangover og jetlag passer ikke særlig godt sammen.
  • 6) Unngå koffein. Kaffe virker dehydrerende, dessuten kan koffeinen gjøre at du får problemer med å sove.
  • 7) Drikk vann. Vann, juice og andre drikker uten kullsyre hjelper deg å unngå å bli dehydrert etter en lang flytur.
  • 8) Unngå sovetabletter. Unngå sovetabletter på flyet. Vil du bruke dem etter ankomst, bør du bare bruke dem noen få dager.
  • 9) Dra om kvelden. Om du reiser østover, kan det være lurt å dra med et fly som reiser om natten. Reiser du vestover kan det være lurt å reise om formiddagen, og holde deg våken frem til det er kveld på ankomststedet.
  • 10)Still klokka før avreise. Prøv å tilpasse deg den nye døgnrytmen allerede før avreise, ved å stille klokken før du reiser. Men for all del, gjør det gradvis!
  • 11) Dropp gammel døgnrytme. Noen dager før avreise kan det være lurt å justere sovemønstret til det du vil ha på stedet du reiser til, og spise måltidene til de tidene.
  • 12) Power-nap. Er du trøtt midt på dagen, kan du ta deg en kort hvil (power nap), men ikke gå til sengs for tidlig, eller bli liggende for lenge.
  • 13) Sol er bra! Sollys hjelper kroppen å tilpasse seg ny døgnrytme. Skarpt kunstig lys kan også hjelpe, som erstatning mot sollys.
  • 14) Beveg deg på dagtid. Lett mosjon om dagen vil få adrenalinet til å pumpe, så du holder deg våken.
  • 15) Kald dusj og varmt bad. Start og avslutt med kaldt vann når du dusjer, så føler du deg frisk og rask!
  • 16) Høy musikk og åpent vindu. Frisk luft og heftig musikk hjelper deg å holde deg våken.
  • 17) Bruk sovemaske. Ta på deg sovemaske om natten.
  • 18) God seng. Skaff deg en deilig seng, og pass på at soverommet er passe temperert, ikke for varmt eller for kaldt.
  • 19) Utsett nattesøvnen. Ikke legg deg med en gang du kommer hjem, med mindre det er kveld/natt.

    Kilde: On The Beach Holidays / Dinside.no.

Helt siden passasjerjetflyene startet sine interkontinentale reiser på slutten av 50-tallet, har stadig flere mennesker krysset tidssoner på jakt etter den perfekte ferie.

En langhelg i New York, seks tidssoner bak oss, eller en uke i Thailand, seks timer foran oss er i dag like vanlig som sydenturen til Mallorca var for få år siden.

Men for de som opplever en slik plutselig forflytning over tidssonene trenger ikke alt være bare fryd og gammen. Når kroppens døgnrytme blir endret, er resultatet gjerne at man føler seg groggy, blir tørr i øynene, får hodepine, søvnvansker eller generelt kjenner seg sliten og irritabel.

Jetlag kalles det for. Eller døgnvillhet, på norsk.

Les også: Denne brillen skal hjelpe mot jetlag

Påvirker trolig eldre mer

For få år siden undersøkte forskere ved Universitetet i Virginia, USA om folk som er plaget med jetlag utsetter seg for spesiell helserisiko. Forskningen tok utgangspunkt i en studie av mus, som i åtte uker ble utsatte for simulert jetlag gjennom påvirkning av lys, slik at det tilsvarte en flytyr mellom Washington og Paris.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere og flere nordmenn finner drømmestranden på andre siden av verden. Men turen kan være slitsom og føre til jetlag. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Flere og flere nordmenn finner drømmestranden på andre siden av verden. Men turen kan være slitsom og føre til jetlag. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Resultatet var oppsiktsvekkende, og ikke spesielt gode nyheter for inkontinentale mus på reisefot. Spesielt de eldre musene så ut til å lide på grunn av jetlaget. Hele 53 prosent døde etter å ha blitt utsatt for simuleringen hver uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For mennesker er jetlag ikke like farlig som for mus. Men det kan være ille nok for folk som skal på jobb dagen etter å ha returnert fra Langtvekkistan. Heldigvis finnes det enkle råd som kan gjøre det enklere å hanskes med problemet.

Les også: Jetlag kan vere helsefarleg

Snack, vann og karbohydrater

En enkelt tips for å unngå døgnvillhet er å la være å legge ut på lange flyturer tidlig om morgenen eller sent på kvelden. Og ombord i flyet lønner det seg alltid å ha en flaske vann for hånden for å unngå dehydrering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sunn snacks som for eksempel nøtter, tørket frukt eller bananer hjelper deg med å styre unna fristelsen for junk food om bord på flyet. En middag rik på karbohydrater om kvelden etter at du har landet, kan gjøre deg trettere og hjelpe din indre klokke i å tilpasse deg den nye tidssonen.

I en artikkel publisert i mars i år kunne du lese hvordan flyselskap jobber med å ta i bruk en såkalt «lysdusj» for å motvirke jetlag.