Ferie hos en fremmed

EVENT: Åsa Bergem (t.h.) arrangerer CouchSurfing-eventer i Oslo. Her med Marta Maria Naged (t.v.) og Christin Larsen (midten) som hun kjenner gjennom nettverket. FOTO: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Veien til de unike ferieopplevelsene kan gå gjennom sofaen til en ukjent venn.

Tips til turen

Før du overnatter på sofaen til en fremmed:

* Meld deg inn på nettstedet og delta på et møte i ditt eget lokalmiljø. Snakk med andre om deres erfaringer og ta imot gode tips og råd til reisen.

* Følg alltid magefølelsen. Får du en følelse av at vedkommende du møter har andre intensjoner, så avbryt og gå over til plan B. Husk å gi tilbakemelding på nettstedet om du har negative opplevelser, så kan andre dra nytte av din kunnskap.

* Ha alltid en plan B.

* Reis gjerne sammen med en venn eller ei venninne. Surfer du alene, kan det være greit å bo hos et par.

* Les profilen nøye, og se på referansene til personen du skal møte. Hvis en person har fått flere negative referanser, kan det være lurt å tenke seg om en ekstra gang.

* Ta kontakt med personen i god tid på forhånd av reisen. Snakk sammen på nett og undersøk om dere finner tonen. Legg dem gjerne til på Facebook eller andre sosiale medier for å få et bredere inntrykk av dem.

Andre nettverk

Pasporta Servo

Er et lite nettverk av esperanto-talende verter og reisende fra over hele verden. Verten oppgir hvor lenge den reisende kan bo og andre generelle husregler. Overnattingen er gratis, men verten kan be om refusjon for noen utgifter i forbindelse med besøket. http://pasportaservo.org/

Servas Open Doors

Har 15.000 medlemmer i 130 land. Dette er et nettverk av verter over hele verden Medlemmer betaler reiseavgift og eller vanlig medlemsavgift. Pris er forskjellig for de ulike landene. Det koster 200 kr å være medlem av Servas Noreg-Norge. http://www.servas.no/no/

BeWelcome

Har 40.000 medlemmer i mer enn 150 land. BeWelcome er en non-profit organisasjon og baserer seg på donasjoner. Som medlem av nettverket lager du deg en profil på nettsiden. Der kan du søke etter destinasjoner og andre medlemmer. http://www.bewelcome.org/

CouchSurfing

Har 6 millioner medlemmer og verter som kan tilby overnatting i 100.000 ulike steder over hele verden. Medlemmene i CouchSurfing kan også opprette eventer i sitt egen lokalmiljø, der reisende ønskes velkommen. De omtaler hverandre som venner de ennå ikke har møtt. http://www.couchsurfing.org

Hospitality Club

Har som mål å bringe lokalbefolkning og reisende sammen. Den som er ute på reise får gratis overnatting og kanskje også en personlig guide som kjenner stedet man reiser til. Medlemskapet er gratis. http://www.hospitalityclub.org

Tripping

På Tripping.com kan du leie ut ditt eget hjem i ferien, eller leie av noen andre. For gratis overnatting trykk deg inn på free homestay, registrer deg og ta kontakt med de andre medlemmene og spør om de har en sofa e.l. du kan sove på. https://www.tripping.com/

World Wide Opportunities on Organic Farms

Gjennom WWOOF kan du bo og spise gratis på en gård, mot at du hjelper til med arbeid. Dette kan være alt fra høsting, lage kompost, hagearbeid, hogge ved osv. http://www.wwoofinternational.org/

Colosseum og Peterskirken i Roma, det skjeve tårn i Pisa, La Sagrada Familia i Barcelona. Typiske attraksjoner som tiltrekker seg mengder med turister. Men ikke alle synes det er like gøy å feriere i kø. Langt mindre ligge langflat under en parasoll.

– Jo, jeg kunne sikkert reist til Rhodos, Ibiza og Kanariøyene, men da på en annen måte enn de som velger chartertur. Jeg tror alle steder har noe spennende ved seg. Det handler bare om å komme seg utenfor turistløypa og se hva som er på den andre siden av øya, sier Åse Bergem.

Hun er en aktiv couchsurfer, eller sofasurfer om du vil. Gjennom kontakter i nettsamfunnet couchsurfing.org har hun reist rundt i verden og fått gratis guide og overnatting.

– Mine aller beste turopplevelser har jeg fått gjennom fastboende, som naturlig nok er kjent på stedet og som ønsker å vise meg det unike ved hjembyen sin, forteller hun.

Les også: Sofa til låns - jorda rundt

Fra sofa til sofa

Sofasurfing kan spare deg for mange feriekroner. Men Bergem vil advare folk mot å la pengene bestemme valget av en slik ferie.

– Når du reiser på en slik måte, er det som oftest eventyrlyst og utforskertrang som driver deg. Du har lyst til å bli kjent med nye mennesker og nye kulturer, se livet fra en annens ståsted og med helt nye øyne. Bruker du sofasurfer-nettverket skal det være fordi du ønsker en unik opplevelse, ikke fordi du mangler penger til hotell, mener Bergem.

Nettsamfunnet som hun er medlem av har eksistert i snart ti år, og har seks millioner medlemmer fra over 100.000 ulike destinasjoner. Det finnes også andre tilsvarende samfunn, blant annet BeWelcome, Hospitality Club og Pasporta Servo, kulturutveksling for folk som snakker esperanto.

Selve begrepet sofasurfing stammer fra praksisen der man flytter fra én venn til en annen og sover på en ledig sofa for noen dager. Slik fungerer også nettsamfunnene. Forskjellen er at dette er venner du ikke kjenner.

Les også: Europaferie på lavbudsjett

Mat i sidegatene

Konseptet er enkelt: Du registrerer din profil på nettet med informasjon om deg selv, stedet du bor, interesser og antall overnattingsplasser. Slik kan andre søke deg opp, og du kan søke opp andre.

– Hvis du for eksempel har lyst til å dra på en kunstreise til Paris, søker du bare «Art» og «Paris». Da finner du andre i byen som interesserer seg for det samme som deg, og ganske sannsynlig kan de hjelpe deg til en unik opplevelse, sier Bergem.

Selv hadde hun en av sine absolutt beste ferieopplevelser i Marokko, grytidlig en morgen.

– Jeg var i en vakker kystby som heter Essaouira. Her ble jeg tatt med til havna hvor de lokale fiskerne kom inn med nattens fangst. Vi kjøpte fisk og tok det med til et lite lokalt sted. Der fikk vi tilberedt deilig mat av det vi hadde med, forteller Bergem.

Les også: Gratis sofa i Rio under fotball-VM

Surf til Drøbak

Nå er Bergem hjemme i Oslo. For øyeblikket låner hun ikke ut sin egen sofa, men tar imot eventgrupper i fotostudioet sitt tre ganger i uka. Mandag er det teatergruppe, tirsdag er det yoga og torsdag er det brettspillkveld.

– Forrige spillkveld kom det ei jente som var på gjennomreise i Norge. Hun hadde med seg alt backpacker-utstyret sitt og mange spennende historier om reisen så langt. Det er veldig hyggelig å møte nye mennesker og høre hva de har opplevd, sier Bergem.

Må man være veldig sosial og utadvendt for å drive med dette?

– Nettverket er åpent for alle, og det er mangfoldet som gjør det så spennende, men jeg har nok aldri møtt noen gjennom CS som har vært innadvendte eller sjenerte. Jeg tror at folk som driver med dette har den samme iboende nysgjerrigheten og eventyrlysten, sier Bergem.

– Hvor er det særeste stedet du har sofasurfet?

– Drøbak, tror jeg. Jeg hadde aldri vurdert å couchsurfe i Norge, men jeg skulle dit, og fikk plutselig lyst til å prøve. Det er en helt annen opplevelse å surfe i sitt eget land, og etter den turen kan jeg trygt si at det anbefales. Jeg gjør det gjerne igjen, avslutter Bergem.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:12 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11 NRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07 Popmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01 Barry Matheson er død09:44 Rekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18 Gresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14 Nye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07 Snart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34 Iranske dissidenter krever boikott av valget08:31 Mann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18 Arrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59 Nav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52 Russisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04 Forskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00 Norsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59 Buttigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45 Klæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31 Tysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13 Nybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04 Mann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55 Dagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Israel skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46 Rapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18 LO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03 Medier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38 Fire døde i flystyrt i Australia03:37 Flere virussmittede i Sør-Korea03:30 Passasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03 Innbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02 Amerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32 Unicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02 Nesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00 Over 2.000 døde i virusepidemi01:32 Elton John avlyser i New Zealand01:25 Lokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19 Apples virusfrykt ga børsnedgang01:11 Casper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25 Extra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn23:58 Saúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43 Kavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15 Svekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57 Røe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35 Trumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33 Kompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54 Her murer India de fattige inne20:53 Trumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32 Bolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52 Bergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30 Ikonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30 Full passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57 Støre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55 Russland innfører innreisenekt for kinesere18:55 Far tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07 Klæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51 Johaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23 Svensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14 Spøkelsesskipet skjulte fortid som norsk handelsskip16:50 Sykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48 Eldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44 Dansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43 ABC Nyheter lanserer ABC TV16:42 Vidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31 Stor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56 Russland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53 Rettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46 VM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02 Ingen covid-19-tilfeller i Norge15:00 Klæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58 Iran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23 Søk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22 Johaug vant prologen i Åre-sprinten14:21 Snøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30 Aktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29 Soldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22 Svenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22 Narkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05 Antall mottakere øker i AFP-ordningen13:00 Ønsker felles regelverk for elsparkesykler12:59 EU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51 Skadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30 Slik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30 Norsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28 Skoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28 Hemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27 Bloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27 Jærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11 Råkjør venter «sliten» Ødegaard10:32 Ingen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07 Dom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06 Nødnettet er igjen fullt operativt10:03 Syrere på flukt: – Vi har sett død og ødeleggelse. Det er overalt10:00 Jazzmusikeren Jon Christensen død09:31 Flere kildesorterer plast09:30 Medier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12 Chelsea-profil brakk nesen
Siste nytt
10:12NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11SportNRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07KulturPopmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01KulturBarry Matheson er død09:44PengerRekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18VerdenGresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14VerdenNye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07NorgeSnart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34PolitikkIranske dissidenter krever boikott av valget08:31NorgeMann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18SportArrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59PengerNav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52VerdenRussisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04VerdenForskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00NorgeNorsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59PolitikkButtigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45SportKlæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31SportTysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13NorgeNybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04NorgeMann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55NorgeDagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenIsrael skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46KulturRapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18NorgeLO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03VerdenMedier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38VerdenFire døde i flystyrt i Australia03:37VerdenFlere virussmittede i Sør-Korea03:30VerdenPassasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03NorgeInnbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02VerdenAmerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32NorgeUnicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02NorgeNesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00Helse og livsstilOver 2.000 døde i virusepidemi01:32KulturElton John avlyser i New Zealand01:25NorgeLokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19VerdenApples virusfrykt ga børsnedgang01:11SportCasper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25NorgeExtra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn23:58SportSaúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43VerdenKavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15KulturSvekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57PengerRøe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35PolitikkTrumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33PolitikkKompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54VerdenHer murer India de fattige inne20:53PengerTrumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32SportBolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52NorgeBergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30VerdenIkonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30ReiseFull passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57PolitikkStøre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55NorgeRussland innfører innreisenekt for kinesere18:55NorgeFar tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07SportKlæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51SportJohaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23VerdenSvensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14VerdenSpøkelsesskipet skjulte fortid som norsk handelsskip16:50NorgeSykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48NorgeEldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44PengerDansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43NorgeABC Nyheter lanserer ABC TV16:42Helse og livsstilVidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31NorgeStor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56PengerRussland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53PolitikkRettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46SportVM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02NorgeIngen covid-19-tilfeller i Norge15:00SportKlæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58VerdenIran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23NorgeSøk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22SportJohaug vant prologen i Åre-sprinten14:21NorgeSnøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30VerdenAktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29VerdenSoldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22SportSvenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22VerdenNarkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05PengerAntall mottakere øker i AFP-ordningen13:00NorgeØnsker felles regelverk for elsparkesykler12:59PengerEU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51SportSkadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30NorgeSlik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30SportNorsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28NorgeSkoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28PolitikkHemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27PolitikkBloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27NorgeJærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11SportRåkjør venter «sliten» Ødegaard10:32SportIngen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07VerdenDom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06NorgeNødnettet er igjen fullt operativt10:03VerdenSyrere på flukt: – Vi har sett død og ødeleggelse. Det er overalt10:00KulturJazzmusikeren Jon Christensen død09:31NorgeFlere kildesorterer plast09:30SportMedier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12SportChelsea-profil brakk nesen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus