Fiesta del Carmen:Fiskernes fargesprakende fiesta

BÅTPARADE: Carmen fra Arguineguin er på båttur, hun skal besøke Carmen i Mogan. Den storstilte kortesjen teller ofte over hundre fartøyer av ymse slag. Foto: Geir Knutsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiskernes ukelange fest er i gang på Gran Canaria. Bli med på en fest utenom det vanlige!

Artikkelen fortsetter under annonsen

GRAN CANARIA, SPANIA (ABC NYHETER): Carmen er fiskernes skytshelgen, og høytidsdagen «Dia de Nuestra Senora del Carmen» (Carmens dag) 16. juli blir behørlig feiret over hele Spania.

Alle byer og landsbyer med tilknytning til fiske har sin egen Carmen-figur i sin egen kirke. Her på Gran Canaria finner vi figurene blant annet i Puerto de Mogan, Arguineguin, Arinaga, Agaete, El Pajar, Las Palmas og Puerto Rico.

De fleste fiestaene i Spania har en religiøs undertone, gjerne sammenblandet med ritualer og tradisjoner fra førkirkelig tid. Så også med Fiesta del Carmen som er fiskernes egen høytid.

Selve høytidsdagen, 16. juli, er en offentlig høytidsdag, mens fiestaen i Arguineguin og Playa de Mogan sør på Gran Canaria er privat arrangert.

Årets fiesta startet offisielt 12. juli og varer til og med 21. juli, men de første arrangementene begynte allerede i slutten av juni med «Torneo de Zanga El Carmen 2013», en tradisjonell kortspillturnering som løper frem til 14. juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den første halvdelen av fiestaen foregår i Arguineguin, mens andre halvdel går av stabelen i Puerto de Mogan, den andre store fiskelandsbyen sør på øya.

Les også: Her er det spansk marked

Lang tradisjon

Fiesta del Carmen startet for rundt 50 år siden som et arrangement i Puerto de Mogan, men i en langt mer beskjeden målestokk enn den store folkefesten av nesten en måneds varighet slik vi ser den i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På denne tiden var det ikke mer enn fire, fem fastboende familier i Arguineguin. Puerto Rico besto av to skur på stranden, og Puerto de Mogan var en liten fiskehavn. Veinettet var det så som så med, og det meste av transport foregikk sjøveien.

En del av det mest tradisjonelle innholdet i fiestaen skriver seg fra denne tiden, og blir fortsatt holdt i hevd. Rundt 1990 ble fiestaen utvidet, og samarbeidet mellom Puerto de Mogan og Arguineguin kom for alvor i gang på initiativ fra en lokal prest i Arguineguin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av fiestaen samles det blant annet inn matvarer og fiskeprodukter som blir gitt til et veldedig formål. I år går hjelpen til gatebarna og de narkomane i Las Palmas.

Les også: Se Lanzarote fra ubåt

Varierende tilbud

Årets fiesta starter med gratis friluftskino for barna i fire dager før den mer «voksne» delen av feiringen starter. Hele Arguineguin preges av fiestaen, og både plazaen ved kirken og plazaen ved Guardia Civil, samt markedsplassen, er aktivt i bruk.

Åpningsseremonien består av en stor parade med flotillaer (vogner med fiske- og landbruksprodukter) fra markedsplassen til plazaen foran kirken, med folkloreopptredener fra mange - folk fra både nabokommunene og andre kanariske øyer stiller opp.

Den første helgen blir det avholdt fotballturnering for barn; Petancque-turneringen, valg av «Fiestaens Dronning», «barnedronning», «seniordronning», disko for barn og unge som blir sprøytet med såpeskum(!).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir også arrangert en såkalt «Romeria», en folkloreforestilling til ære for skytshelgenen, og på kveldene er det dans til orkester på markedsplassen hvor det også er et stort tivoli, mens serveringsteder for mat og drikke blomstrer opp over alt.

Utover i uken blir de forskjellige underholdningsaktivitetene stort sett avviklet på Plaza de Las Maranuelas, plazaen ved Guardia Civil. Mye av innslagene er av mer lokal karakter, med blant annet folklore, teater, gymnastoppvisning, talentkonkurranse, komikere og populærmusikk.

Les også: Fottur i sola

Tivoliet på markedsplassen og mange av serveringstedene holder åpent hele uken med dans hver kveld, men det store «trøkket» kommer ikke før den siste helgen.

Lørdag 20. juli går det store opptoget «Bajada de la Rama» gjennom hele byen og ned til bystranden. En prosesjon på mange hundre mennesker går med palmegrener i hendene gjennom gatene, mens tilskuerne og en av byens brannbiler gjør sitt beste for å spyle alle deltagerne med vann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deltagerne roper på mer vann, og er tydelig fornøyde dess våtere de blir. Avslutningen består i at alle går fullt påkledd baklengs ut i sjøen mens de slår palmegrenene i vannet. Denne tradisjonen er en av de eldste som fortsatt holdes i hevd, og stammer fra førkirkelig tid som er definert som før år 911.

Da holdt St. Brendan den første messen her på øya i en grottekirke i nabobyen El Pajar, øyas eldste kirke. «Bajada de la Rama» skal symbolisere fruktbarhet, det være seg avlinger, fiske eller familieforøkninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter dette opptoget som begynner klokken 18.00, tar festen virkelig av, og dansen går til langt ut i de små timene.

Les også: Ti kanariske opplevelser

Gudstjeneste

Søndag 21. juli blir det avholdt stor gudstjeneste, og deretter blir Carmen-figuren båret ut av kirken og fulgt ned til fiskehavnen av et opptog på mange hundre mennesker. Her blir den plassert på en av byens mange fiskebåter og et av fiestaens høydepunkter er et faktum, «Procesion maritima Virgen del Carmen».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arguineguins Carmen skal på besøk til de andre Carmen-figurene.

I en storstilt båtprosesjon, hvor de fleste av byens for anledningen stivpyntede fartøyer er med, blir Carmen-figuren først fraktet inn mot El Pajar, der det er en Carmen-figur i landsbyens grottekirke.

Så går ferden langs kysten med musikk, grilling og uante mengder lokal rom og øl til Mogan. Her blir Arguineguins Carmen båret i land og behørlig «presentert» for Mogans Carmen til både jubel og fyrverkeri.

Etter en del timers fest og musikk i Puerto de Mogan går ferden tilbake til Arguineguin, hvor byens egen Carmen blir plassert inn i kirken igjen.

Den neste dagen forløper litt roligere med unntak av avslutningsfyrverkeriet midnatt.