En porsjon Norge:Ferie på ei fjøl i Stavanger

Under Gladmatfestivalen blir sentrumsbryggen forvandlet til et utendørs kjøkken med fristende dufter, aktiviteter og norske produkter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Laksesafari i krystallklart vann, sjokolade med chili på Sjokoladepiken og Gladmatfestival, forvandler oljebyen Stavanger til extra virgin noen dager i juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Stavanger

Stavanger er by og kommune på Nord-Jæren i Rogaland.

Innbyggere: ca. 122 000

Flyplassen heter Sola. Stavanger har et typisk atlanterhavsklima med mye nedbør, svært utsatt for stormer fra Nordsjøen om høsten og i januar. Vinteren er mild og snøfattig, og sommertemperaturen ligger over landsgjennomsnittet.

www.gladmatavis.no

http://www.regionstavanger.com/no/HVA-SKJER/

http://www.regionstavanger.com/?c=3&sp=NO&intro=85_614_3&mi=mct38

http://www.stavanger-konserthus.no/Webdesk/netblast/pages/index.html?id=238269

http://www.stavanger-kulturhus.no/kapittel

Kongeparken www.kongeparken.no museer www.rkm.no

Norsk Oljemuseum i Stavanger sentrum www.norskolje.museum.no

Flyhistorisk museum www.flymuseum-sola.no

Til Flor & Fjære

Avreise: Skagenkaien 12.00 og 17.00

www.florogfjare.no

Comfort Hotel Square er det nyeste med Take Away frokost fra 05.00 og sen utsjekking på søndager.

Fjordcruise Reis til den 42 km lange Lysefjorden med Prekestolen som tronen på turen

www.rodne.no

www.ryfylke.com

www.visitlysefjorden.no

Bøker: Jæren er beskrevet i praktboka ”Jæren Himmel og Hav” av Helge Torvund og Snorre Aske(Natur – og kulturforlaget) ,”Flor & Fjære verdens nordligste tropehage” av Hugo Lauritz Jenssen, Knut Bry (ill.)

STAVANGER, ROGALAND (ABC Nyheter) Tvers gjennom landet, 470 km. fra Oslo ligger en av nordeuropas best bevarte trehusbebyggelser.

Solastranda har blitt kåret til en av verdens vakreste i The Sunday Times, National Geographic mener utsikten fra Preikestolen er en av verdens vakreste - og før jeg mister pusten av kommunens egen skryteliste, slenger jeg på at Gladmatfestivalen - Skandinavias mest populære matfestival – trekker 250 000 besøkende i fire dager til ende i slutten av juli.

Norges eldste TV-kokk, Ingrid Espelid Hovig, født 1924, signerer bøker med TV-kokken Eivind Hellstrøm og deler sin lidenskap for norsk gastronomi og lokale råvarer.

Les også: De hemmelige sommerperlene

Naken, nei

Nakenturisme må finne mangfold andre steder. Vestlandet er tross alt ikke bare kyst, men også kysk. Beveger du deg inn i Oliviers & Co, en butikk med smaksprøver på olivenolje, siger middelhavsstemningen inn. Utenfor Sølvberget, det livlige kulturhuset, står en gruppe unge menn med gitar og banjo og sjarmerer vekslepengene av forbipasserende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du rusle på brostein mellom hvite hus før du støter på en fargeeksplosjon i lilla, gult og limegrønt. Den gamle bydelen har bevart 173 trehus og er, nær sagt selvsagt, nord-europas best bevarte trehusbebyggelse hvor klematis, petunia og roser bugner.

Dette var en gang arbeiderboliger på 40-50 kvm som huset 10-20 personer fra sildeindustrien. Den gang kom de roende inn fra sjøen med lafta hus som kunne settes sammen som Legoklosser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Velger pornostopp hos Choice

Slikkemunnenes ferieparadis

På Cafe Bøker & Børst blir cafegjester overrasket av poeter. Finn Øglænd er observert her, likeså ”twitterpoet” og psykolog Helge Torvund som mottok årets inspirasjonpris. Tvers over gaten lar vi tankene hvile mens vi lytter til en brusende espressomaskin hos Sjokoladepiken.

Sjokoladepikens farfar var både konditor og operasanger. Etter å ha reist rundt i Europa og fått med seg former til håndstøpt sjokolade, startet han konditori i 1933. 25 år etter hans død tørket Elise og Eivind støv av sjokolademaskinen. Resultatet ligger i montre og erter slikkmunner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanskje vil man snakke med jentene som sitter med scrabble ved nabobordet på Bøker & Børst, men de er for opptatt - av ord. Jentene har nemlig kommet til ordet ”vaginavegring”. Vestlandet er det poet-tetteste området i Norge.

Les også: Øyhopping i Norge

Oljerikdommens bakside

Kanskje kjenner du noen regndråper, men det sies at det ikke er regn, men «fløyelsregn». Deltagere fra et kirkekor fyller det hvite trehuset Emilios Tapas med mer lyd enn de knirkende treveggene utstår.

Mitt reisefølge forvinner inn i et etegilde av poteter med mojosaus, kamskjell og scampi. Det blir riktig sosialt under de brune bjelkene. Det er nesten så man begynner å lure på hvor det er plass til det som ikke er caffelatte-brusende perfekt i denne byen, men oljerikdommen har også en bakside, skildret i bøker som Kaninbyen av Arild Rein, sivilisasjonskritikk som forteller om lettjente penger - under Gladmatfestivalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi fyker i leiebil ut av sentrum, gjennom trolsk landskap mot ferga som skummer over Lysefjorden. Vi følger skiltene mot Preikestolen, svinger ut av det grønne og oppover mot det blå.

Utenfor Preikestolhytta sitter turfolk med ulike tungemål og spiser lapper med syltetøy og rømme. Mosekledde koller ser ut til å falle ned i fjorden og skaper et bilde i vannspeilet.

Les også: Ferie i skipsleia

Overflod i Fjæra

Som innbarka byjente har jeg ikke skotøy til å stikke oppom den 604 meter lange Preikestolen, for manglende skotøy skaper dusinvis med benbrudd hvert år. En av byens utmerkede drosjesjåfører tar oss med ut på motorveien i retning Norges største varehus, Kvadrat, en mil utenfor sentrum, før jeg får stoppet ham og forklart at jeg bare er ute etter en skobutikk, ikke et helt senter. Han skrur av taksameteret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En hvit bro flerrer det blå mens passasjerer fra flere verdenshjørner står på dekk for å fotografere idet vi legger til land for å gå i dronning Sonjas fotspor. Det var her, i den botaniske hagen på Sør-Hidle, hun valgte å feire dagen sin da hun fylte 70.

Bambus bryter seg inn i himmelen, palmebladene vifter og blomsterfloraen lar ikke blikket hvile. Overfloden tilhører restauranten Flor & Fjære og familien Bryn.

- Åsmund Bryn var mannen som startet det hele, forteller barnebarnet, en lyslugget gutt som har arvet gartnerens interesse og kunnskap om alt som gror. Vi får omvisning i omgivelser som hensetter oss til sydligere breddegrader.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hammerjakt på Tusenfryd

Normal rølp

Bestefaren drev handelsgartneri i Stavanger og lette etter hyttetomt da han kom over den forblåste plassen. Bonden ville selge rubb og rake, 15 mål og en holme. Ettersom trærne han plantet vokste til skog, kom ideen om en botanisk hage. Flor & Fjære ble realisert i 1995 og åpnet av sønnen Olav og kona Siri.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et frieri er heller ikke så sjelden under et av de 40 palmetrærne.

Båtene ligger tett i oljebyen, ikke tettere enn havner flest, bare bredere. På kvelden er det norsk sydenstemning langs sjøhusene i Vågen. Til tross for fancy utesteder - et par timer senere er rølpefylla på Skagenkaien nesten befriende normal og minner oss om at de eldste spor av mennesker i Norge kommer fra dette området.

Fakta: www.gladmat.no