– Nordmenn tror pensjonisttiden blir en lang ferie

En fersk undersøkelse viser at over halvparten av oss ser for oss å bruke deler av pensjonisttiden i eksotiske omgivelser.
En fersk undersøkelse viser at over halvparten av oss ser for oss å bruke deler av pensjonisttiden i eksotiske omgivelser.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn betrakter pensjonisttiden som en lang sommerferie. Det kan bli dyrt, advarer pensjonsøkonom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn ser frem til en pensjonstid preget av reising og utenlandsopphold. Det viser en fersk undersøkelse Respons har utført for Sparebank1. Hele 52 prosent oppgir at de ønsker å bruke pensjonstiden til å reise til eksotiske steder, mens 44 prosent sier de vil bo i utlandet deler av året.

Pensjonsøkonom Kristin Myrmo i Sparebank1 advarer mot å legge dyre planer uten å ha spart mye på forhånd.

For høye forventninger

– I tidligere tider var det vanlig å si at en trenger mindre penger som pensjonist. Nå når pensjonisttiden blir «sommerferie hele året», gjelder ikke dette lenger. Sommerferie med reiser koster en del penger og for å ha råd til denne livsstilen i framtiden bør du starte sparing til pensjon mens du er ung, sier Myrmo til ABC Nyheter.

Pensjonsøkonom i Sparebank 1 Kristin Myrmo tror ikke neste generasjon pensjonister kommer til å ha like god råd som dagens. (Foto: Sparebank 1)Pensjonsøkonom i Sparebank 1 Kristin Myrmo tror ikke neste generasjon pensjonister kommer til å ha like god råd som dagens. (Foto: Sparebank 1)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har nordmenn for høye forventninger til hvor god råd de skal ha i pensjonstiden?

– Jeg tror nok det, ja. Vi ser jo at dagens pensjonister har det veldig godt, men de har vært veldig heldige, og kom inn på boligmarkedet på et godt tidspunkt. De har nok hatt en bedre økonomisk reise enn dagens unge kan regne med.

Les også: Pensjon er viktig helt fra tenårene

Vet ikke hvor mye vi får

Også forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB erfarer at mange har urealistiske forventninger til hvor høy pensjon de kommer til å få.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange tenker veldig lite på pensjon før det begynner å nærme seg, og lever heller i en optimistisk boble om at de kommer til å få veldig mye. Den boblen sprekker fort når de når pensjonsalder, sier Sandmæl.

Sandmæl viser til en undersøkelse fra DNB om nordmenns forventninger til fremtidig pensjon. Her kommer det frem at 62 prosent ikke har sjekket hvor mye de kommer til å få i pensjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette illustrerer nok mye av nordmenns holdninger til pensjon. Vi tror det går bra, men vi er ikke helt sikkert. Lite interesse, uvitenhet, et komplisert pensjonssystem, latskap og alt for stor tillitt til velferdsstaten er nok momenter som gjør at det ikke har gått opp for nordmenn hvor viktig det er å tenke på pensjon, sier Sandmæl.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB mener nordmenn er for dårlige til å sjekke pensjonen sin. (Foto: DNB)Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB mener nordmenn er for dårlige til å sjekke pensjonen sin. (Foto: DNB)

Les også: Superlønnsom pensjonssparing kan bli pensjonsfelle

Dette vil vi bruke pensjonstiden på

Ifølge undersøkelsen Respons har gjort for Sparebank1, er det viktigst for oss å bruke pensjonstiden på å holde oss spreke. Hele 58 prosent svarer at de vil bruketid på å trene og holde seg i form, samtidig som 56 prosent oppgir at de vil bruke tid på turer i skog og på fjellet.To av ti ønsker å bo på hyta deler av året, mens like mange ønsker å kjøpe bolig i utlandet.

34 prosent oppgir at de ønsker å fortsette å jobbe så lenge de har overskudd til det.