10 STEDER Å BESØKE I NORGE OG SVERIGE:Her er de hemmelige sommerperlene

LANGT FRA PRIMITIVT: Du må gå eller sykle de siste kilometrene frem til Canvas Hotel, men vel fremme venter naturlig idyll. © Produsent
LANGT FRA PRIMITIVT: Du må gå eller sykle de siste kilometrene frem til Canvas Hotel, men vel fremme venter naturlig idyll. © Produsent
Artikkelen fortsetter under annonsen

10 steder å besøke som du kanskje ikke hadde på reiselista fra før av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De unike opplevelsene er nærmere og kanskje mer overraskende enn du tror. Her er noen sommerlige fluktforslag.

De unike sommeropplevelsene kan være nærmere enn du tror. Velg blant vakre hus, museer, utstillinger, overnattings- eller spisesteder.

Canvas Hotel, Nissedal

Første stopp er Canvas Hotel i Nissedal. På en øy, midt i et vann, står et kjøkken omkranset av ni yurter. Velg om du vil bo i yurt med to eller fire senger, her er plass til 20 gjester.

Pakk lett, for de siste par kilometerne av veien kommer du kun til fots eller på sykkel. En guide fra hotellet henter dere, og følger med på ekskursjoner til lands og vanns.

Dette er ikke en ferie for den bedageligste, men du kan booke sportsmassasje etter utflukter, og hotellets kokker er langt over gjennomsnittet. Stedet er verdt hvert sykkeltråkk. Se mer på canvashotel.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildetHOT I HAVGAPET: Kunstgalleriet i Flø er i bygdas gamle skolestue, det er drevet av fotograf og gallerist Hugo Opdal. © FOTO: Hugo OpdalHOT I HAVGAPET: Kunstgalleriet i Flø er i bygdas gamle skolestue, det er drevet av fotograf og gallerist Hugo Opdal. © FOTO: Hugo Opdal

Studio Hugo Opdal, Flø i Møre og Romsdal

Her har du stedet som kan være vel verdt en omvei! Kunstgalleriet i bygdas gamle skolestue, drevet av fotograf og gallerist Hugo Opdal, byr på spennende utstillinger med særpreg.

ROSA OMGIVELSER: I galleriet er det stadig utstillinger, i slutten av juni er det utstilling med arbeider av Damien Hirst. © FOTO: Hugo OpdalROSA OMGIVELSER: I galleriet er det stadig utstillinger, i slutten av juni er det utstilling med arbeider av Damien Hirst. © FOTO: Hugo Opdal

I mars hadde galleriet i samarbeid med Blomqvist kunsthandel en utstilling av nasjonalromantiske bilder på knallrosa vegger malt for anledningen. I perioden 29. juni – 11. august viser galleriet bilder av britiske kunstneren Damien Hirst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I skolestuens underetasje har klesmerket Moods of Norway åpnet butikken Fjord Store hvor du finner akkurat de samme klærne som i andre MoN-butikker. Se mer på hugoopdal.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utstein Kloster, Stavanger

Utstein Kloster er det eneste bevarte middelalderklosteret i Norge. Det er nå restaurert og rekonstruert, og 21. juni åpnet et nytt stykke historie for gjester.

Arkitektfirmaet Helge Schjelderup står bak dette særegne prosjektet. Her finner du museumsbutikk og en stemningsfull kafé.

I Abbedens hus blir det skiftende utstillinger hele året. I sommer kan du se skulpturer fra Stavanger kunstmuseums Roland Lengauers samling. Se mer på museumstavanger.no.

Saken fortsetter under bildetRUINEN SOM REISTE SEG: Ulstein kloster er landets eneste bevarte middelalderkloster, det åpnet i juni. © FOTO: Atle Fiskå/Stavanger MuseumRUINEN SOM REISTE SEG: Ulstein kloster er landets eneste bevarte middelalderkloster, det åpnet i juni. © FOTO: Atle Fiskå/Stavanger Museum

Nordlyskatedralen, Alta

Som kirker flest, streber bygningen mot himmelen. Alta kirke er en arkitektonisk attraksjon og et skulpturelt landemerke, som bør lokke til seg langt flere enn menighetens medlemmer. Og nordlyset er et fantastisk skue!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prosjektet er et samarbeid mellom Link Arkitektur og Schmidt Hammer Lassen Architects. Se mer på nordlyskatedral.no.

Saken fortsetter under bildetVIDDAS KATEDRAL: Alta kirke er en flott attraksjon, her med nordlyset som bakgrunn. © FOTO: Adam MørkVIDDAS KATEDRAL: Alta kirke er en flott attraksjon, her med nordlyset som bakgrunn. © FOTO: Adam Mørk

Melkerampa, Mathallen, Oslo

PÅ MELKEKRAKKER: I Oslos nye mathall finner du blant andre Melkerampa hvor du kan nye mat med gode råvarer. © FOTO: Mona GundersenPÅ MELKEKRAKKER: I Oslos nye mathall finner du blant andre Melkerampa hvor du kan nye mat med gode råvarer. © FOTO: Mona Gundersen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Langbordet er laget av et frukttre levert fra en melkebonde på Vestlandet, og belysningen er akkompagnert av tomme melkeflasker.

På melkekrakkene rundt bordet kan du innta mat basert på gode og enkle råvarer. Det er industrigiganten Tine som står bak denne lille kafeen inne i Mathallen, og Inne Design tok hånd om det «bondske» interiøret.

Er du på de kanter er en runde i Oslos nye matmekka Mathallen obligatorisk. Se mer på tine.no/melkerampa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Herangtunet Boutique Hotel, Heggenes

Ved foten av Jotunheimens nasjonalpark ligger et norsk hotell med nederlandske eiere. Hotellet er en del av et historisk bygdetun, bygget i tradisjonell Valdresstil på nittitallet.

INTERNASJONALT: Herangtunet er et annerledes hotell midt i Valdres. © FOTO: Espen GrønliINTERNASJONALT: Herangtunet er et annerledes hotell midt i Valdres. © FOTO: Espen Grønli

Men trår du inn i hotellrommene, har hvert rom sin egen tone. Brudesuiten har anstrøk fra Island, mens familiesuiten med eget barnerom er i svensk stil, et tredje rom er inspirert av Nederland.

I restauranten er gulvet laget av gamle nederlandske ostehyller med avtrykkene av ostene intakt. Se mer på herangtunet.no.

Treehotel, Harads, Luleå

Trehytter er ikke bare for barn. Langt nord i Sverige har et gründerektepar slått seg sammen med noen av Skandinavias fremste arkitekter.

Resultatet er fem unikt designede trehus 4–6 meter oppi trærne i Luleå. Ideen bak trehyttehotellet er å tilby gjester stillhet og renhet i urørt natur. Hytta på bildet heter The Mirrorcube, veggene speiler trærne utenfor og blir nesten usynlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vår norske link til stedet er at arkitektene Rintala Eggertsson straks sørger for at en ny hytte snart står klar, i en tretopp like ved. Se mer på treehotel.se.

Saken fortsetter under bildetTILBAKE TIL RØTTENE: Trehyttene er bygget i trærne, og de norske arkitektene Rintala Eggertson bidrar i den svenske skogen. © produsentTILBAKE TIL RØTTENE: Trehyttene er bygget i trærne, og de norske arkitektene Rintala Eggertson bidrar i den svenske skogen. © produsent

Olivias Hus, Mandal

Olivias Hus flyttet i begynnelsen av mai inn i sørlandsbyens gamle postgård fra 1923. I første etasje møtes du nå av duften av nykvernet kaffe, delikatesseprodukter og interiørfristelser fra blant andre Hay, House Doctor og Design Letters.

NYTT LIV: Olivias Hus holder til i den gamle postgården i Mandal, og byr på klær og interiør. © FOTO: ProdusentNYTT LIV: Olivias Hus holder til i den gamle postgården i Mandal, og byr på klær og interiør. © FOTO: Produsent

I andre etasje finner du klær og sko fra Closed, Humanoid og 2nd Day med flere, pluss en barneavdeling med klær og interiør.

I øverste etasje troner designmøbler og unike vintagemøbler håndplukket av daglig leder Lisa Frandsen. Se mer på oliviashus.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grand Hotel, Mikado suiten, Oslo

I suiten på dette ærverdige hotellet får du overnatting i særpregede omgivelser midt i sentrum. Mikadosuiten på 72 kvadratmeter er helt nyoppusset for sommergjestene.

Soverommet har purpurfargede vegger i en herlig mønstermiks. I tillegg er det tatt i bruk skatter fra hotellets kjeller i det lillainspirerte miljøet. På soveromsveggen er blant andre Munch representert. Se mer på grand.no.

Bergshaven Bakeri, Tjuvholmen

LILLA FORNEMMELSER: Suiten på Grand er helt nyoppusset, her kan du slappe av midt i Oslos sentrum. © FOTO: FargerikeLILLA FORNEMMELSER: Suiten på Grand er helt nyoppusset, her kan du slappe av midt i Oslos sentrum. © FOTO: Fargerike

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sitter du fast i storbyen i sommer, men lengter etter skjærgård og bløte konsonanter? Opplevelsen er kanskje nærmere enn du aner!

Vi anbefaler deg først et lite stopp på stranden ved Astrup Fearnleymuseet ytterst på Tjuvholmens tupp, og deretter en tur til Bergshaven bakeri like ved. Grimstadsbakeriet åpnet sin Oslo-fililal i desember 2012. Disken bugner av lubben hvetebakst og Magenta Interiørarkitekter klart å skape en blond sørlandsstemning i lokalet. Se mer på bergshaven.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Redaksjonen gjør oppmerksom på at Canvas hotell ble startet av blant andre Øivind Lie, som også jobber med tester og forbrukerstoff i Klikk.no.

Les også

Sjøvilla med fast adresse

En natt i rampelyset

Fikk dobbelt så stort kjøkken

Se våre inspirerende interiørbilder

Denne saken ble først publisert hos klikk.no for Bonytt.

Saken fortsetter under bildetLYS STEMNING: På Tjuvholmen finner du blant annet Bergshaven Bakeri med sørlandsstemning i lokalet. © FOTO: Bente Bjaarstad ElvebreddLYS STEMNING: På Tjuvholmen finner du blant annet Bergshaven Bakeri med sørlandsstemning i lokalet. © FOTO: Bente Bjaarstad Elvebredd