Øyhopping i Norge

CHARTERTUR: I tillegg til at Norge har en rekke ferger, hurtigbåter og mindre passasjerbåter, finnes det mange selskaper som tilbyr charterturer med båt. For eksempel i Geirangerfjorden. (FOTO: Terje Rakke/Nordic Life/Visitnorway.com)

Norge har nesten 240.000 øyer, og det går båt ut til mange av dem. Vi har øyhoppet i Ytre Hvaler.

Øyhoppeforslag
* Hvaler, Østfold . Turer fra Skjærhalden til øyene Nordre Sandøy, Søndre Sandøy, Herføl og Lauer. Fergeselskapets hjemmeside: www.hollungen.no.


* Indre Oslofjorden . Turer fra Vippetangen i Oslo til Hovedøya, Gressholmen, Nakholmen, Lindøya, Bleikøya og Langøyene. Om sommeren er det dessuten turer fra Aker Brygge til Håøya. Det er også turer til Håøya fra Drøbak lørdager og søndager i sommer, med Forsvarets passasjerferge Oscarsborg II. Den har ellers mange daglige avganger fra Drøbak til Oscarsborg festning på Kaholmene i Drøbaksundet. www.oslooyene.no , www.ruter.no , www.forsvarsbygg.no.

* Jomfruland, Telemark . Turer fra Kragerø, og herfra går det også båtturer til Bærøy, Tåtøy, Langøy, Skåtøy og Gumøy. Nettsider: www.fjordbat.no , www.jomfruland.net.

* Veierland, Vestfold . Fastboende har lov til å kjøre moped og traktor, men ellers er det forbudt med kjøretøyer på øya. Passer derfor godt for sykkelturer. Båter fra Tenvik på Nøtterøy, og fra Engø ved Sandefjord. www.veierland.org.

* Solund, Sogn og Fjordan e. Norges vestligste øyer ligger i øykommunen Solund. Reis på egen hånd eller med «postbåtruten», enten fra Bergen eller Askvoll. www.fjordkysten.no/oyhopping , www.solund.info.

* Frøya, Sør-Trøndelag . Øykommune som blant annet består av øya Frøya, Froøyene og det gamle fiskeværet Halten. www.froyaturistinfo.no

* Munkholmen, Trondheim . Tidligere kloster, festningsverk og fangeøy, nå utfartssted og museum, ti minutter med båt fra Ravnkloa i Trondheim sentrum. www.trippsbatservice.no , www.munkholmen.no.

* Træna, Helgeland . Skal være Norges eldste fiskevær, med egen festival (11.-13- juli i år, www.trena.net ) og noen magnetiske fjelltopper som stikker opp fra havet. Kort link: http://bit.ly/12JkuR2

* Helgelandskysten har ellers en rekke øyer og vær å velge mellom, som Vega, Ylvingen, Hysvær, Lånan, Torget, Lurøy og Dønna. www.visithelgeland.com

* Vestlandet : Norges største fergeselskap har en egen oversikt over passasjerbåter: www.fjord1.no/passasjerbat/ruteoversikt-for-passasjerbat. Andre selskaper:

www.boreal.no , www.tts.no , www.hurtigruten.no.

* Det er riktignok ikke lagt opp til øyhopping med Fæmund II på innsjøen Femunden, Skibladner på Mjøsa og de tre båtene i Telemarkskanalen, men du får en fin båttur. www.femund.no , www.skibladner.no , www.telemarkskanalen.no.

Øyer som turistmål

Per-Arne Tuftin, Innovasjon Norges reiselivsdirektør, forteller at det noen steder i landet er satset ganske mye for å gi turister gode øyopplevelser.

– Det er blant annet gode muligheter for øyhopping på Helgelandskysten. Det samme gjelder for mange kyststrøk på Vestlandet, som for eksempel i Boknafjorden i Rogaland. Jeg vil også anbefale Lofoten og øyene utenfor Molde og Ålesund. Det er ikke så mange som er klar over hvor mye det er å velge i når det gjelder norsk øyhopping, men det er et produkt som blir mer populært. Det er ikke som i Hellas, der fiskere og andre båtfolk sitter og venter på turister som trenger båtskyss. Folk må ofte planlegge litt mer her. I tillegg er det greit å minne om at mange av øyene i Norge er ganske store, og tettstedet eller hovedattraksjonene ligger ikke nødvendigvis der fergen legger til kai, forteller Tuftin.

239.057 øyer i Norge

* I 2011 presenterte Statens kartverk resultatene av en årelang oppmåling av Norge, noe som inkluderte opptelling av øyer og skjær. Det ble konkludert med at vi har 239.057 øyer og 81.192 skjær.

* Samtidig ble det fastslått at Norges kyst er 100.915 kilometer lang (med kysten rundt øyer og skjær). Bedre målinger gjorde at mange av de offisielle tallene knyttet til kysten ble revidert og at kystlinjen ble nesten 18.000 kilometer lengre enn før.

* Kystkonturen kartlegges ved høyvann (middelnivå), og Kartverket understreker at tallene er usikre for de aller minste øyene og skjærene (under 10 kvadratmeter). Svalbard er for øvrig ikke med i tallene over.

YTRE HVALER, ØSTFOLD: Et ørlite dunk kan så vidt høres og føles når Peter Parmer manøvrerer fergen Olava forsiktig til kai ved Nord-Lauer.

Ekteparet Reidun og Nils Dybwad og datteren Nina tar med seg handleposer og ryggsekker ned fra soldekket. Hunden Warcus labber etter i solskinnet. Det sies for øvrig at det alltid er sol på Hvaler. Uansett vær.

– Det er så hyggelig å være her ute igjen. På Lauer er stemningen veldig avslappet, kan jeg love deg. Ha det bra – og god tur videre, smiler Reidun Dybwad idet familien forlater båten og entrer den lille, bilfrie øya som tidligere var et lite fiskersamfunn. I dag er øya ett av Hvalers hytteparadiser.
Les også: Fly uten å sette dine ben på flyplassen

Skjærgården ved Sverige

– Da går vi igjen, konstaterer skipper Parmer, som også eier og driver fergeselskapet Hollungen.

– Ja, vi får gjøre det, istemmer Kjell Fagerli, som i dag selger billetter og holder orden på antall mennesker om bord. Ellers fører også han fergen mellom de sju anløpsstedene i Ytre Hvaler, inkludert Skjærhalden der ferden ut til den sørøstligste delen av Norge starter.

Neste stopp er Herføl. Deretter Nedgården på Søndre Sandøy, den største øya med flest fastboende og flest fergeanløp. Der bor det i overkant av 80 mennesker året rundt. De nyter godt av det subsidierte fergesambandet. Det gjør også hyttefolket, men også dem som bare vil øyhoppe og nyte livet i skjærgården.

Det er like mange fergeavganger hele året, men noen av avgangene blir kansellert om ingen mennesker melder sin ankomst.

Ytre Hvaler – både den delen som er nasjonalpark og den som ikke er det – har mye å by på. Du kan finne en bortgjemt sandstrand eller et ensomt svaberg. Du kan gå tur i strandkanten, eller følge «Hjertestien» i skog og eng på Søndre Sandøy. Spise et vegetarisk måltid på kafeen på Makø på Nordre Sandøy. Fiske. Dykke. Telte. Bade. Og bare være til.

Les også: Sånn behandler de bagasjen din

Yndlingsstedet

Gunnar Andersson har med seg en papirpose med blomster som skal pynte opp utenfor hytta på Søndre Sandøy.

– Det er herlig å være her. Ikke sant, Aksel? sier Gunnar Andersson, som sammen med sønnen har tatt den korte turen hit fra Fredrikstad. Aksel er helt enig.

Om bord i Olava forteller Peter Parmer om Hvaler, om livet som fergefører og om egne sommerferieplaner. Det siste er det ikke så mye å berette om. Han skal først og fremst jobbe, og i hans ene ferieuke skal han være hjemme på Hvaler.

– Det er så fint her at man ikke trenger å reise noe annet sted. Og i Norge er det jo Hvaler som har flest soltimer i året. Det er faktisk sant, understreker Parmer.

Reidun, Nils og Nina Dybwad skal bruke mye av ferien på Lauer, slik de har gjort hver sommer i mange år.

– Det er yndlingsstedet mitt, fastslo Nina før hun forlot fergen. Hun skal for det meste slappe av. Foreldrene har planer om å padle kajakk, ta turer med båten og drive litt vedlikehold på fritidsboligen.

Turen til Lauer, som består av flere øyer og skjær, tar ti minutter fra Skjærhalden. Fergen ut går 11.30. Du kan velge om du vil ta båten tilbake igjen 18.20 eller 20.25. Du kan også sjekke om kystledhytta på Lauer er ledig. Den kan leies via Oslofjordens Friluftsråd.

Eller du kan velge en av de andre 239.000 øyene i Norge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus