Nettleserne du kan surfe billigere med

Man bør ikke surfe rundt på favoritt-nettsidene sine på utenlandsferien helt uten videre. Ett sted å begynne er i nettleseren. (Illustrasjon: Colourbox/DinSide)
Man bør ikke surfe rundt på favoritt-nettsidene sine på utenlandsferien helt uten videre. Ett sted å begynne er i nettleseren. (Illustrasjon: Colourbox/DinSide)

Enkel måte å spare datatrafikk på i ferien.

Mobiloperatørene setter stadig ned prisene på datatrafikk i utlandet, men fremdeles kan det bli en kostbar affære å surfe rundt på nettet på sydenstranda eller bilferien nedover i Europa.

Det er flere måter å holde telefonregningen nede på i sommer, noen tips kan du lese i vår artikkel her.

Bruk mobilsider!

Et veldig enkelt triks er å holde seg til mobilsidene som mange av de store nettstedene i dag har. Disse kommer man som regel til helt automatisk når man surfer inn på sidene fra smarttelefonen, og bruker typisk mindre grafikk og bilder.

De er som regel også bedre å navigere i fra den lille mobilskjermen.Men langt fra alle nettsider finnes i en mobilversjon.

Så kan det hende at man ikke vil bruke denne heller, fordi man går glipp av viktigste funksjoner eller lignende.

Trikset da er å bruke riktig nettleser.

Betaler du for mye? Finn billigste abonnement med DinSides mobilkalkulator

Opera Mini

Den norske nettleseren Opera kommer i en "mini"-variant for mobiltelefoner som er spesielt laget for at det skal gå raskere og være billigere å surfe på nettet. Den har den såkalte "Offroad"-modusen (tidligere kjent som "Turbo", som gjør at nettinnhold komprimeres før det lastes inn på din telefon.

Det gjør at du bruker langt mindre data, og dermed sparer penger på mobilregningen.

Vi prøvde å måle forskjellen ved å gå inn på m.dinside.no. Opprinnelig størrelse var 699 KB for mobilversjonen, men den mottatte størrelsen i Opera mini med turbo-funksjonen aktivert var 228 KB.

Det er 68 prosent data spart. Det imidlertid mulig å skru av bildeinnlasting med mer i innstillingene, og med alt av fikk vi siden ned i 16 KB. Det er hele 98 prosent spart.Til høyre ser du hvordan mobilutgaven av DinSide ser ut i Opera Mini med alt av grafikk slått av. Ikke veldig pent, men det går raskt å laste inn sidene, samtidig som du sparer penger.

Men det er imidlertid en liten pris å betale for en lavere mobilregning, synes i hvert fall vi. Operas vanlige nettleser for Android kommer for øvrig også med Offroad-funksjonen innebygd, så du må ikke bruke Mini-varianten for å spare inn på surfekostnadene.

Opera Mini for iOS (App Store, gratis)Opera Mini for Android (Google Play, gratis)Opera for Android (Google Play, gratis)

Les også: Nordmann surfet for 150.000 kroner i Tyrkia

Chrome

For ikke lenge siden fikk også Googles nettleser en lignende datakomprimeringsfunksjon som Opera, men enn så lenge har den bare funnet vei til den nyeste Chrome-betaen for Android.For å ta funksjonen i bruk, må du gå til Innstillinger > Administrering av båndbrede > Reduser datatrafikken.

Så skal det bare være å surfe i vei som vanlig.Her prøvde vi også å måle forskjellen ved å gå inn på m.dinside.no. Mens opprinnelig størrelse var 0,92 MB, ble den mottatte størrelsen etter komprimering på 505 KB, hvilket er en besparelse på 47 prosent.

Tallene vil nok variere etter hvor grafikktunge nettsider som lastes inn. Opera Mini har for øvrig flere innstillingsmuligheter på hva som skal lastes inn, og er enda bedre på kostnadsbesparelser.

Bruker man Chrome, er det imidlertid kjekt å ha muligheten rett i førstevalget sitt. Opera Beta for Android (Google Play, gratis).

Les også: Telenor setter fastpriser på surfing i utlandet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus