Pakk kofferten – her er årets spanske festkalender

Virgen del Carmen: I dette opptoget bæres Jomfru Maria-figurene ut på vannet for å velsigne alle sjøfarere. Foto: Turespaña
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spania – nordmenns feriefavoritt – er stappfull av folkefester, året rundt. Her får du oversikten over de viktigste feria- og fiesta-ene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SPANIA (ABC NYHETER): Det handler om god mat, masser av øl og vin, dans og musikk, sosialt samvær, opptog, okseløp, tyrefekting, bålbrenning, fyrverkeri og vikinger. Blant annet.

Så godt som alle spanske byer og landsbyer har sine lokale og tradisjonelle folkefester, ofte med et religiøst opphav.

Juli: Okseløp og jomfruen i vannet

 • Den mest kjente spanske festuken av dem alle er San Fermín i Pamplona som i år finner sted mellom 6. og 14. juli. Tv-stasjoner fra hele verden viser scenene der tusenvis av mennesker løper foran oksene gjennom byens gater.
 • Virgen del Carmen(egentlig Jomfru Maria) er en mer enn 400 år lang tradisjon. 16. juli bæres jomfrufigurene ut av kirkene – bl.a. i Málaga og Fuengirola, Torremolinos og Benalmádena – ned til stranda og ut i vannet for å velsigne alle sjøfarere.
 • Den årlige gitarfestivalen i Córdoba arrangeres for 33. gang mellom 1. og 13 juli. Her dukker det opp store navn!

Se video fra okseløpet i 2010: (artikkelen fortsetter under videoen)

Les også: En oase for kunstelskere

August: Vikinger, Málaga-fest og tomatkrig

 • Galicias eldste fiesta er Romería Vikinga, som avholdes i Catoira (4.aug.). Vikingskip seiler opp elven Arousa og store slag blir utkjempet. Det eneste som er sikkert er at våre forfedre, vikingene, taper i år også!
 • Et av verdens eldste religiøse skuespill, Misterio de Elche (Mysteriet i Elche), vises i Elche ved Alicante. Skuespillet er oppført siden 1400-tallet. Folk fra hele verden kommer for å oppleve stykket (14. og 15. aug.).
 • Málaga arrangerer sin store byfest (17. – 24- aug), en av Spanias aller største feria´er. Om dagen er det musikk, dans, mat og drikke i bygatene. Om natten fortsetter festen på feriaplassen utenfor sentrum. Utrolig mengder søt Málagavin og tapas går med.
 • La Tomatina i Buñol (Valencia) er trolig en av verdens merkeligste fester. Rundt 40.000 voksne mennesker slåss med mer enn 100 tonn fullmodne tomater som våpen. Et fargerikt syn (28.aug). Se video fra 2010 av den grisete og rødfargede festivalen her.

Saken fortsetter under bildetByfest Málaga: I august setter byfesten i Málaga byen på hodet 24 timer i døgnet. Foto: TurespañaByfest Málaga: I august setter byfesten i Málaga byen på hodet 24 timer i døgnet. Foto: Turespaña


September: Høstfester og menneskepyramider

 • I Valencia ofres risplanter til byens skytshelgen og tilhørende konkurranse om å lage den beste paellaen som jo stammer fra Valencia (15. september).
 • Vinhøsten - La vendimia - feires i en rekke byer, som oftest rundt 21. september.
 • Festes de la Merced er navnet på den spesielle festen (20. – 24. september) i Barcelona med sine mer enn 600 arrangementer, blant annet de menneskelige pyramidene kjent som castellers. Pyramidene kan bli så høye som åtte etasjer og er fredet av Unesco.

Saken fortsetter under bildetCastellers: I september preges Barcelona av Festes de la Merced og mer enn 600 arrangementer. De menneskelige pyramidene er en helt særegen katalansk tradisjon. Foto: TurespañaCastellers: I september preges Barcelona av Festes de la Merced og mer enn 600 arrangementer. De menneskelige pyramidene er en helt særegen katalansk tradisjon. Foto: Turespaña

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Oktober: Skalldyr, hestemarked og suppe

 • I Pontevedra i begynnelsen av måneden arrangeres skalldyrfest. Opptog med galisiske dansere og sangere.
 • I Mondoñedo, i det nordvestlige Spania arrangeres områdets viktigste heste-, muldyr- og eselmarked. Preges av middelalderske atmosfære.
 • Día de las Sopas Perotas i Álora i Andalucía (tidlig i okt.). Innbyggerne server riktignok ikke suppe på denne suppedagen, men mange tusen besøkende i byen får smake en matrett av brød og grønnsaker.

November: Kirkegårdsbesøk og slaktedag

 • Allehelgensdag 1. november feires i hele landet med et besøk på kirkegården. Her minnes man de døde med hygge, mat og drikke.
 • I november feires San Martín med den store slaktedagen, la matanza. I mange byer, spesielt i fjellområdene, slaktes griser for å tilberede pølser og skinker til den kommende vinteren. Mat og drikke i massevis.

Saken fortsetter under bildetMatanza 25: I november arrangeres San Martin og den store slaktedagen i spanske pueblos. Nå skal det lages pølser og skinker. Masse smaksprøver og godt drikke. Foto: Arne BjørndalMatanza 25: I november arrangeres San Martin og den store slaktedagen i spanske pueblos. Nå skal det lages pølser og skinker. Masse smaksprøver og godt drikke. Foto: Arne Bjørndal


Desember: Brødfest og julaften

 • Under brødfesten i Torrox på Costa del Sol, lager man ”migas”, en lokalrett av to tonn brød, 200 kilo hvitløk og 600 liter olivenolje som serveres til de 30.000-40.000 besøkende(22.desember)
 • Julaften er nok den mest stille kvelden i hele Spania. De fleste barer er lukket selv om de unge ofte går på byen etter julemiddagen med familien.

Januar: Dia de los reyes magos og fiestas de San Antonio Abad

 • Om kvelden 5. januar er det klart for barnas store dag i Spania. I byene er det store prosesjoner gjennom gatene der de tre kongene Baltasar, Melchior og Caspar deler ut godterier til små, store og forventningsfulle barn.
 • I La Puebla på Mallorca tennes store bål - foguerons – midt i gatene. Masse sang og dans under denne festen som visstnok går helt tilbake til 1346.

Saken fortsetter under bildetBathasar: For spanske barn toppes julefeiringen om kvleden 5. januar. Da kommer de hellige tre konger på besøk med store opptak i alle byer og masse godteri til barna. Her er kong Balthasar. Foto: Arne BjørndalBathasar: For spanske barn toppes julefeiringen om kvleden 5. januar. Da kommer de hellige tre konger på besøk med store opptak i alle byer og masse godteri til barna. Her er kong Balthasar. Foto: Arne Bjørndal

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Februar: Karneval på Tenerife

 • Karneval feires i hele Spania med opptog og ulike lokale arrangementer. Verdens nest største karneval – bare slått av karnevalet i Rio – finner du på Tenerife. Her deltar hundretusenvis av mennesker i de fantastiske gateparadene. Kåring av karnevalsdronning, samba og flotte kostymer.
 • Karnevalet i Cádiz regnes som et av Spanias morsomste med sin konserter, kostymeball og fyrverkeri. De fleste stedene arrangeres karnevalene helt i slutten av februar.

Saken fortsetter under bildetCadiz: Karnevalet i Cádiz preges av fargerike kostymer, opptog og mye moro. Foto: Turespaña Cadiz: Karnevalet i Cádiz preges av fargerike kostymer, opptog og mye moro. Foto: Turespaña


Mars: Fallas i Valencia

 • Tradisjonen med å lage kjempestore dukker, ninots, gjerne mange meter høye som forestiller kjente personligheter, både historiske og nålevende, går tilbake til Middelalderen. Figurene – det er flere tusen av dem – har ofte en satirisk utforming. Fallas´en som starter 15. mars, avsluttes fire dager senere med Nit del Foc (flammenes natt) med store bål der alle dukkene brennes. I tillegg arrangeres det tyrefekting, idrettsarrangementer og blomsterofring til byens skytshelgen under Fallas´en.

Saken fortsetter under bildetFallas: I Valencia er det fyrverkeri hver eneste dag og store ninots som brennes opp på festens siste dag. Foto: Arne BjørndalFallas: I Valencia er det fyrverkeri hver eneste dag og store ninots som brennes opp på festens siste dag. Foto: Arne Bjørndal

Artikkelen fortsetter under annonsen


April: Påskeprosesjoner, Feria de Abril i Sevilla og Cruces de mayo

 • Gjennom hele påskeuken (fra 13. april), Semana Santa, finner du religiøse opptog i så godt som alle spanske byer. Prosesjonene i Sevilla regnes for de flotteste, med prosesjonene i Málaga som en god nummer to.
 • Feria de Abril i Sevilla (29.april – 4. mai), er trolig Spanias største folkefest og finner sted når appelsintrærne blomstrer. Fargerikt og fullt av mennesker. En hele uke i strekk står hele byen på hodet!
 • Vårfesten Cruces de mayo (maikorset) avholdes i store deler av Spania. Den største finner du i Córdoba. Store, blomsterprydede kors til minne om korset Jesus ble korsfestet på, bæres gjennom byene. Langs rutene er det gjerne masser av små barer og sør i Spania hører flamencomusikken med, både dag og natt. (27. april – 5. mai).

Saken fortsetter under bildetPåske: Spansk påskefeiring er et minne for livet. De største feiringene finner du i Sevilla og Málaga, helt sør i Spania. Foto: Arne BjørndalPåske: Spansk påskefeiring er et minne for livet. De største feiringene finner du i Sevilla og Málaga, helt sør i Spania. Foto: Arne Bjørndal



Saken fortsetter under bildetFeria de abril: En hel uke i strekk preges Sevilla av fest. En av Spanias største folkefester! Foto: TurespañaFeria de abril: En hel uke i strekk preges Sevilla av fest. En av Spanias største folkefester! Foto: Turespaña

Mai: Patio-festival i Córdoba og Feria del Caballo i Jerez

 • I mai når Córdoba arrangerer sin patio-festival, kan du oppleve gamlebyens sjarmerende gater og trange smug og samtidig få oppleve de flotte og vakkert utsmykkede private patioene som åpnes for publikum.
 • Feria del Caballo ­– hesteferiaen – i Jerez de la Frontera går tilbake til 1200-tallet og er et ukelangt, prektig skue av Andalucías fineste hester. Flamenco og sherry hører absolutt med denne uka (18. – 25. mai).

Saken fortsetter under bildetFeria del Caballo: Feria del Caballo – hestefesten – er en ukelang fest der hesten står i sentrum. Foto: TurespañaFeria del Caballo: Feria del Caballo – hestefesten – er en ukelang fest der hesten står i sentrum. Foto: Turespaña

Juni: Pescaito, Romería og Sankthans

 • I juni arrangeres Día del Pescaito i Torremolinos. 10-12 tonn småfisk serveres til 30.000 besøkende på strandpromenaden i byen.
 • I Andalucía arrangeres pilegrimsvandringen – Romería - fra en rekke byer og steder til Almonte i Huelva. Nesten en millioner mennesker deltar (klimaks 8. – 9. juni)!
 • San Juan, Sankthans, feires i hele Spania 23. juni. Langs kysten med samling på stranden med mat, drikke og bål. På Menorca tar de den helt ut og arrangerer like godt en hel ukes feiring.

Saken fortsetter under bildetRomería: Pilegrimsvandringer med innpå en millioner mennesker finner du i Huelva. Foto: TurespañaRomería: Pilegrimsvandringer med innpå en millioner mennesker finner du i Huelva. Foto: Turespaña

Drøm deg bort med ABC Nyheters reisekart