I Mandelas fotspor i Johannesburg

En guidet tur til viktige steder knyttet til Nelson Mandela i Johannesburg har lenge vært populær, både blant besøkende og fastboende.

JOHANNESBURG, SØR-AFRIKA (ABC Nyheter/AFPRelaxnews) Nå er vandringen i den sørafrikanske gigantens fotspor enda mer gripende ettersom helsetilstanden hans er forverret.

Guiden Jo Buitendach hadde med seg omkring 20 gjester i helgen til vandringen i Ferreirasdorp, en forstad vest for Johannesburg der helten som kjempet mot apartheid utførte sin advokatgjerning.

Les også: Mandelas tilstand er uforandret

– Jeg tenkte på at nå kan han være død, at han kan dø før uken er omme, og at det var en slags minnesvandring, sier en Johannesburg-beboer, Lorraine Keenan, mens den 94 år gamle Mandela lå på sykehus i Pretoria der han led av lungeinfeksjon.

Besøkende blir først brakt til det gamle passkontoret, som utstedte dokumenter fargede måtte bære med seg for å unngå fengsel under apartheid.

– Da Nelson Mandela var advokat i Johannesburg håndterte han hovedsaklig passpørsmål, fortalte Buitendach til gruppen.

På turen finner man også den beryktede John Vorster-plassen, nå sentralstasjonen til politiet i Johannesburg, der mange politiske aktivister ble pågrepet, torturert og ofte forsvant på 70-tallet og frem til tidlig 90-tall.

Den gang ga politiet ofte bisarre forklaringer på noen av de innsattes dødsfall i fengsel, som at de hadde «sklidd på et såpestykke», «falt ned trappen» eller «falt fra et vindu i tiende etasje».

Den to timer lange vandringen fortsetter videre til kanslerhuset, kontorbygningen der Mandela og hans gamle venn og medaktivist Oliver Tambo åpnet Johannesburgs første svarte advokatkontor i 1952. Bygningen fra 40-tallet, som byen eksproprierte og reddet fra rivning, viser frem en replika av et skilt der det står «Mandela og Tambo Advokatkontor». Dette hang i vinduet til deres kontor i andre etasje.

Les også: Vill luftakrobatikk i Paris

Apartheid

Eierne fortsto ikke byggets historiske verdi, sier Buitendach, som legger til at de på et tidspunkt hadde lyst til å gjøre om tomta til parkeringsplass.

Oversikter på bakken forteller historien om de to mennene og deres kamp mot det hvite minoritetsstyret og rasismen i landet.

Bygningen, som en gang stod fullstendig utbrent, var okkupert av hjemløse frem til 2010. Restaureringen av bygget ble fullført i 2011.

En pensjonert sørafrikanske kvinne som var med på vandringen, Isabel Nel, sier til AFP: «Jeg vokste opp under apartheid og jeg er glad det er over. Vi behøver virkelig å vite hva som skjedde.»

– Mandela er en del av vår historie, legger hun til.

Les også: «Har du vært på tur, har du noe å fortelle»

Suksess

Ifølge Buitendach er vandringen, som koster 110 rand (77 kroner), en suksess på grunn av den vedvarende interessen for steder knyttet til Sør-Afrikas første sorte president. På den andre siden av gaten for advokatkontoret tårner en seks meter høy statue av Mandela, som ble oppført for tre uker siden. Skulpturen, med tittelen «skyggeboksing», fremstiller Nobelprisvinneren i bokseutstyr, med knyttnevene i været.

På stedet nedlegger Buitendach en proteablomst, nasjonalblomsten og et symbol på enhet, ved statuens føtter og overholder et øyeblikks stillhet for det aldrende ikonet.

– Dette er fra alle oss, for alt han gjorde for oss, sier hun.

Den britiske studenten George Olesen innrømmer at han ikke visste noe om Mandelas liv i Johannesburg før han ble fengslet i 1962, men legger til: «Selv i Storbritannia er han en kilde til inspirasjon og en lederskikkelse».

Oversatt og tilrettelagt av Ole Peder Giæver.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus