Danske piloter flyr når de er dødstrette

Danske piloter sovner ofte mens de flyr. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Danske piloter sovner ofte mens de flyr. Illustrasjonsfoto: Colourbox

En ny undersøkelse utført av danske 21 Søndag i samarbeid med Dansk Pilotforening bekymrer både piloter og eksperter.

For det kan være tilsynelatende utkjørte og stuptrette piloter som fører flyene når du reiser på billigtur til London eller Paris, skriver epn.dk.

- Du gjør den der med å nikke en gang, så nikker du tre ganger. Og så sover du, forteller en pilot til 21 Søndag. Av frykt for å miste jobben ønsker piloten å være anonym, men 21 Søndag kjenner pilotens identitet. Men han er ikke alene om sine opplevelser.

Ifølge undersøkelsen som omfatter 600 piloter svarer seks av ti at de har sovnet mens de flyr, og åtte av ti piloter sier at de av og til har følt seg så trette i cockpit at de ikke burde sitte der.

Alle piloter som avisen har snakket med forteller at de setter seg i flyet selv om de er trette, og kaller tretthet et omfattende og alvorlig problem. Pilotene vedgår at de gjør feil i cockpit når de er trette.

Les også: Det vil bli mer ubehagelig å fly

Tør ikke stå frem

Pilotene tør imidlertid ikke står frem med sine historier i frykt for å miste jobben. Det er nemlig straffbart for piloter å fly hvis de ikke føler seg klar til det.

- Jeg hadde en opplevelse for cirka to uker siden, hvor både styrmannen og jeg var trette etter en lang dag. Og hele tiden på vei mot landing satt vi og nikket med tunge øyelokk, forteller en av de anonyme pilotene. Ifølge forskning er tretthet en vesentlig forklaring til15-20 prosent av alle flyulykker.

Les også: - Lavprispiloter og billige flyverter presser SAS

- Det er bekymringsfullt at man er nådd et slikt belastningsnivå, som er så høyt, og derfor er det også viktig at når det er så høyt skal det være fullstendig kontrollert, sier formann i dansk pilotforening Lars Bjørking.

Michael Svane fra Dansk Luftfart, som representerer de danske flyselskapene, mener imidlertid at man kan stole på flysikkerheten.

- Flysikkerheten i de danske luftfartsselskapene er fullstendig på plass, og det er ingen grunn til å være bekymret for å komme til skade når man setter seg i et passasjerstete i et fly fra et dansk luftfartselskap, sier Svane til 21 Søndag.

Les også:

Ekspert frykter dårligere flysikkerhet

Piloter sovner på jobb

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus