Meny

Bli med på gjengrodde togskinner

Nedlagte stasjoner ligger langs de tidligere togskinnene. Her er Bot, mellom Horta de Sant Joan og Prat de Comte.
I Spania kan du trille på sykkel langs de gamle togskinnene til damplokomotivene. Men du bør ikke være mørkredd. Turen tar deg gjennom mange tunneler.

TERRA ALTA, SPANIA (ABC Nyheter) Tut, tut!

Det er nesten så man hører ekkoet av de høylytte damplokomotivene når man suser gjennom flere hundre meter lange togtunneler på vei ned mot Middelhavet på sykkel.

Turen langs de gamle togsporene går fra det vakre fjellområdet Terra Alta og ned mot kysten til Ebrodeltaet i den sørlige delen av Catalonia.

Denne strekningen ble bygd mellom 1882 og 1942 og skulle forbinde den østlige Aragón-provinsen med Ebro-elven, som munner ut i Middelhavet. Men allerede i 1973 stoppet togtrafikken og det ble stille langs skinnene.

Helt til spanske myndigheter i 1993 fikk ideen om å forvandle de nedlagte togstrekningene til sykkel- og vandrestier. I dag fins det rundt 1900 kilometer med vias verdes (grønne veier) i Spania og det går over 90 ruter på kryss og tvers i landet.

Bli med på sykkeltur langs vias verdes her: (Artikkelen fortsetter under videoen)

Les også: Den gamle byen og juvet

Picasso var her

Turen vår starter i Horta de Sant Joan, landsbyen hvor Pablo Picasso oppholdt seg to ganger for å male og puste frisk luft i områdets unike naturomgivelser. Her malte han flere bilder av både landsbyen og dens innbyggere, verk som i dag henger på museer i blant annet New York, Sankt Petersburg og Barcelona.

På sykkelbutikken møter vi vår belgiske guide Philippe Crélot. Han driver et chocolaterie i landsbyen med knappe 1200 innbyggere og arrangerer sykkel- og vandreturer på si.

– Terra Alta og området rundt Horta de Sant Joan er ukjent for de fleste som reiser til Catalonia på ferie. Da jeg kom hit for syv år overrasket det meg at området fremdeles er så uberørt. Naturen her er jo så ubegripelig vakker og omgivelsene er perfekte for både sykling, vandring og padling, sier han.

Les også: Barcelona blir årets sommerby

Lys i tunnelen

Horta de Sant Joan ligger midt på den 49 kilometer lange vias verdes, som strekker seg fra Arnes i vest, til Tortosa i øst.

Fra Picassos tidligere tilfluktssted sykler vi i nedoverbakke mot Pinell de Brai, langt unna trafikkerte veier. Langs de tidligere togskinnene, som nå er erstattet av finkornet småstein, vaier valmuene og fuglene kvitrer i kirsebær- og olivenlundene.

40 tunneler er bygd gjennom fjellene på strekningen mellom Arnes og Tortosa. Vi kjører gjennom den lengste av dem alle, en 749 meter lang tunnel, som ligger mellom stasjonene Bot og Prat de Comte.

Heldigvis er alle tunnelene på strekningen utstyrt med sensorstyrte lys i taket. Men det lønner seg allikevel å ha med en egen lommelykt.

Like etter den lange tunnelen kommer vi til Fontcalda-klosteret, en idyllisk oase ved en liten elv med varme kilder og små kulper, omringet av bratte skrenter. Dette er et populært pikniksted på sommeren og et perfekt sted for å innta matpakken.

– Sykkelturene langs vias verdes egner seg for både voksne og barn, fordi strekningene er ganske lette. Jeg tror det er en av grunnene til at de er blitt så populære andre steder i landet, sier guiden Philippe Crélot, som nå venter på at turistene også skal oppdage Terra Alta og Ebro-regionen sør for byene Tarragona og Reus.

Les også:  Søvnløs i Sevilla

Tempelriddere

De som våger seg vekk fra de trygge og rolige vias verdes bør ta en avstikker på riksvei N-230 fra stasjonen El Pinell de Brai til landsbyen Miravet, 13 kilometer lenger nord.

Ved Ebro-elvas bredder ligger denne pittoreske perlen på en liten høyde, kronet med Europas eldste tempelridderborg. Miravet har også en av Spanias mest anerkjente og lengste keramikktradisjoner, som går helt tilbake til romernes og arabernes tid.

Også under den spanske borgerkrigen spilte Miravet en viktig rolle i slaget om Ebro. Toppen av landsbyen ble fullstendig ødelagt under krigsherjingene og den dag i dag står gamlebyen slik den ble etterlatt i 1938, fredet til evig tid av spanske myndigheter.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus