Hodeskaller så langt øyet kan se i Peru

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdifulle arkeologiske funn er så vanlige i Peru, at ikke alle registreres av myndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rester av keramikk og andre kulturgjenstander ligger løst på bakken sammen med knokler og bein.

Ingen kan si når disse menneskene ble begravet, for dette arkeologiske skattkammeret har ennå ikke blitt registrert av myndighetene.

Amerikaneren Jack Fischl har gjort opptaket, og han mener keramikken er laget av Wari-folket, som bodde i det sørlige Peru i tidsperioden 500-1000.

Akkurat som vikingene her hjemme, hadde Wari-folket tradisjon for å begrave sine nærmeste med verdifulle gjenstander. Det er derfor gravene har blitt skjendet, og dette er grunnen til at alt fra keramikk til rester av våpen har endt opp på toppen av åsen - sammen med levningene av Wari-folket.

Oppdaget ved en tilfeldighet

Gravplassen er ennå helt ukjent, forteller Jack Fischl til ABC Nyheter.

– En venn av meg ringte og sa han hadde kommet over dette ved en tilfeldighet. Først trodde jeg han overdrev. Men jeg dro bort til åsen, og det var et overveldende syn. Det er mye større enn man skulle tro, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På enkelte av hodeskallene kan man til og med se rester av hår, og andre levninger er delvis mummifiserte. (Se bildegalleri nederst på siden).

– Gravskjendingen kan i prinsippet ha skjedd når som helst, forteller Fischl.

– Wari-folkets sivilisasjon falt rundt år 1000. Men skjendingen kan like så godt ha skjedd nå for noen år siden. Alle menneskene ble i hvert fall begravet i nærheten av hverandre, og gravskjenderne kom antagelig tilbake gang etter gang. Alt gullet er selvfølgelig forlengst borte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Et unikt museum om kjærlighet og minner

Ikke kjøp historiske gjenstander

Fischl sier at de som reiser til Peru, bør unngå å kjøpe historiske gjenstander på gaten. For enda så merkelig som det høres ut, er slike suvenirer ofte autentiske. Ved å kjøpe slike produkter er man med på å støtte ulovlig gravskjending.

– Peru er i en særstilling når det gjelder arkeologiske levninger, hevder Fischl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er så mange arkeologiske levninger å finne at ingen har oversikt over dem. Jeg har sett mange uvanlige ting under mitt opphold her, men ingenting har kunnet måle seg med dette.

Dersom du ønsker å se dette med egne øyne, må du komme deg til åsen Cerro de Oro, som ligger i ørkenen rett utenfor byen Cañete i Peru. Du kan også lese mer på hjemmesiden til organisasjonen Keteka, som Fischl har vært med på å grunnlegge. Dette er en organisasjon som tilbyr opplegg for bærekraftig turisme.

Hodeskallene befinner seg i nærheten av byen Cañete.

Les også:

Nå kan du ta gondolbane til den historiske fjellbyen

Arkeologisk funn i Kenya vekker oppsikt

Arkeologer fant 550 år gammel massegrav full av barnelevninger