Meny

Ferie i skipsleia

VENNER AV HOMLUNGEN: Ragnar Wisløff (til venstre), Geir Ingeborgrud, med datteren Mille Helene, og Christine Ingeborgrud, med sønnen Ole Jacob, har forelsket seg i Homlungen fyr på Hvaler. Fyret ligger rett ved Skjærhalden, på en liten holme som gjør at man må ro cirka 50 meter for å komme ut til fyret. (FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)
Du kan overnatte i om lag halvparten av fyrene langs Norges kyst. På en liten holme på Hvaler kan du bo i selve fyrhuset.
Noen nettsider

* www.fyr.no

* www.kystled.no

* www.oslofjorden.org

* www.fyropplevelser.no

* www.lighthousesofnorway.com

* www.brosundet.no (Molja fyr)

* www.fjordkysten.no/no/OVERNATTING (Kvanhovden fyr)

* www.minorg.no/ryvenner (Ryvingen fyr)

* www.kjeungenkystlag.no (Kjeungskjær fyr)

* www.hagamleprestegard.no (Obrestad fyr)

* www.terningenfyr.no (Terningen fyr)

* www.ut.no/hytte/runde-fyr (Runde fyr fungerer som en selvbetjent DNT-hytte. Det samme gjør Skongenes fyr, Lyngør fyr og Geitungen fyr.)

 

Dagsbesøk på et fyr

De fleste fyrene ligger i strandsonen, og dermed kan man besøke dem selv om man ikke har planer om å overnatte der. Noen fyr er lagt opp for besøk, for eksempel Tungenes fyr utenfor Stavanger og Lindesnes fyr. De er en del av Kystverkmusea, sammen med Dalsfjord Fyrmuseum og Lofotmuseet.

Det finnes ellers mange andre fyr man kan gå inn i, men hvor overnatting ikke er mulig. Blant disse er Andenes fyr, Lista fyr, Lille Torungen fyr, Jomfruland fyr og Kvassheim fyr. Sistnevnte, som ligger i Hå i Rogaland, har en nyoppusset varmestue med kafé.

Ellers kan man leie rorbuer i nærheten av Alnes fyr utenfor Ålesund og Halten fyr på fiskeværet Halten i Sør-Trøndelag. Det er dessuten planer om å tilby overnatting i små hus rundt selve Hekkingen fyr, som ligger på øya Hekkingen utenfor Sommarøy i Tromsø kommune. Dyna fyr i Oslo er en restaurant.

Husk at noen fyr ligger på holmer hvor det kan være vanskelig å gå i land med båt. Det gjelder blant annet Moholmen fyr utenfor Svolvær og Torbjørnskjær fyr på Hvaler.

HOMLUNGEN, ØSTFOLD: Homlungen fyr fra 1867 ligger ytterst i Oslofjorden, og det er bare noen små øyer mellom fyret og Sverige. Man ser det svenske fastlandet i øst og Kosteröarna i sør. Ellers er det havet og de flate Hvalerøyene som omkranser Homlungen.

Dette er drømmeplassen til en vennegjeng som har tatt på seg oppdraget med å holde fyrbygningene ved like. Nå står maling og muring på programmet.

– Dette er tredje året vi er her for å gjøre dugnadsarbeid. Vi reiser ut et par helger i året for å vedlikeholde. Men vi passer på å slappe litt av innimellom. Dette stedet er jo som skapt for sjelero, sier Geir Ingeborgrud mens han blander mørtel.

Les også: Reis verden rundt med ABC Nyheter

Lys i mørket

Til sammen har det vært 212 fyr langs norskekysten. I dag er det 107 igjen. De står som solide vitnesbyrd om en tid da nesten all transport gikk sjøveien.

Fyrene har naturligvis beholdt sin sentrale funksjon som lysende veiledere i farvann det er farlig å ferdes i, særlig i mørket.

Det er bare 29 år siden staten bestemte seg for at alle fyrene skulle automatiseres. Dermed forsvant behovet for en fyrvokter i hvert fyr. Jobben med å automatisere fyrene ble avsluttet i desember 2006. Da ble Bøkfjord fyr utenfor Kirkenes avbemannet, som det siste i landet.

Noen av fyrene er i privat eie, men de fleste eies av Kystverket – og dermed staten.

– Fyrene har historisk og kulturell verdi, og mange er fredet av Riksantikvaren. Det er dessverre ikke så mye penger til vedlikehold. Heldigvis har de fleste fyrene venneforeninger som gjør en stor innsats for å holde fyrene i live, i godt samarbeid med Kystverket, forteller Birger Lindanger, leder for Norsk Fyrhistorisk Forening.

Les også: Kan du skyggetesten?

Bølger og vind

Fordi fyrene er livsviktige for folk på sjøen, er dørene inn til fyrlyktene stengt – rett og slett for å hindre at de blir ødelagt. Ved de fleste overnattingsfyrene er det fyrvokterboligen eller andre nærliggende bygninger man overnatter i – og ikke selve fyrhuset. Homlungen fyr på Hvaler og Haugjegla fyr på Smøla er to av unntakene.

Naturopplevelsen er den samme, uansett om man bor i fyrtårnet eller et hus ved siden av, mener Birger Lindanger.

– De fleste fyr er plassert på steder hvor det er ekstremt værhardt, men om sommeren er det selvfølgelig mindre sjanse for å oppleve uvær. Det gir en spesiell ro å være ute i havgapet, på en ensom holme eller ytterst på et nes, med naturelementene rundt seg. Det kan være spesielt uansett årstid, men de fleste foretrekker nok sommeren. Det skjønner jeg godt, sier historikeren.

Han har vært på om lag halvparten av Norges fyr. Noen av Lindangers favoritter blant overnattingsfyrene er Ryvingen fyr utenfor Mandal, Geitungen fyr utenfor Skudeneshavn og Kjeungskjær fyr ved Ørland flyplass i Sør-Trøndelag.

Les også: Besøk «verdens mest romatiske hage»

Mange sengeplasser

Det er mulig å overnatte i 55 fyr/fyrvokterboliger langs hele kysten. Den Norske Turistforening (DNT), Friluftsrådenes Landsforbund og Forbundet KYSTEN samarbeider om utleie av 18 fyr gjennom Kystled.no.

Prisen på fyrleie varierer fra et par hundre kroner per person per natt til tusenvis av kroner for å leie hele fyret for én helg. Om man skal leie hele fyret, lønner det seg naturlig nok om flere deler på regningen. Fyrene har som regel mange senger.

Homlungen fyr, som til sammen har 12 sengeplasser, leies ut for 2290 kroner per døgn. Man kan leie bare fyrhuset for 1890 kroner, eller bare det nyrestaurerte uthuset for 900 kroner per døgn. Det koster litt mindre om man er medlem av OF.

– Det finnes mange fine fyr i Norge, men jeg vet lite om de andre. Vi vet bare at vi trives veldig godt her ute på Homlungen. Det er et fantastisk og unikt sted å være. Vi føler oss litt som fyrvoktere som passer på denne lille holmen, smiler Christine Ingeborgrud med lille Ole Jacob på armen.

Fyr med overnatting

I disse 55 fyrene kan du overnatte (med kommunen fyret ligger i):

* Nord-Norge: Vardø fyr (Vardø kommune), Bøkfjord (Sør-Varanger), Kjølnes (Berlevåg) og Slettnes (Gamvik) i Finnmark. Torsvåg (Karlsøy) i Troms. Tranøy (Hamarøy), Litløy (Bø), Henningsvær (Vågan), Landegode (Bodø), Myken (Rødøy) og Ytterholmen (Herøy) i Nordland. (Ellers er en oljetank på Skrova i Lofoten omgjort til «hotellrom».)

* Trøndelag: Grinna (Vikna) og Villa (Flatanger) i nord. Asenvågsøya (Bjugn), Terningen (Hitra), Vingleia (Frøya), Kjeungskjær (Ørland) og Buholmråsa (Osen) i sør.

* Møre og Romsdal: Flatflesa (Sandøy), Kvitholmen (Eide), Runde (Herøy), Ulla (Haram), Haugjegla (Smøla) og Molja/Ålesund havnefyr (Ålesund).

* Sogn og Fjordane: Kvanhovden (Flora), Stabben (Flora), Kråkenes (Vågsøy), Ulvesund (Vågsøy), Skongenes (Vågsøy), Utvær (Solund) og Geita (Askvoll).

* Hordaland: Hellisøy (Fedje), Holmengrå (Fedje) og Slåtterøy (Bømlo).

* Rogaland: Geitungen (Karmøy), Lille Presteskjær (Sokndal), Feistein (Klepp), Vikeholmen (Karmøy) og Obrestad (Hå).

* Sørlandet: Songvår (Søgne), Hatholmen (Mandal), Ryvingen (Mandal) og Grønningen (Kristiansand) i Vest-Agder. Store Torungen (Arendal), Lyngør (Tvedestrand), Homborsund (Grimstad) og Saltholmen (Lillesand) i Aust-Agder. Langøytangen (Bamble) i Telemark.

* Oslofjorden: Svenner (Larvik) og Fulehuk (Nøtterøy) i Vestfold. Fyrsteilene (Nesodden) i Akershus. Homlungen (Hvaler), Guldholmen (Moss), Struten (Fredrikstad) og Strømtangen (Fredrikstad) i Østfold.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus