Meny

Husk fullmakt når barna skal ha pass

Skal du fornye passet til ungene må du huske kravene! (Foto: Berit B. Njarga)
Så slipper du bomturen til politistasjonen.

Skal du søke om pass til barn, gjelder det å ha med seg de nødvendige papirene før dere drar til passkontoret.

Uten fullmakt og legitimasjon fra den andre forelderen, får du nemlig ikke levert inn søknad.

– Det er en del foreldre som ikke er klar over dette. Det er også lett å glemme fullmakten hvis begge foreldrene var med for å søke om pass den første gangen, sier Merethe Næss, kontorsjef ved Passkontoret i Oslo Politidistrikt til DinSide.

Husk fullmakt og legitimasjon

Det er Passloven som krever samtykke fra begge foreldrene så lenge de har felles foreldreansvar. Formålet med regelverket er å sikre at barnet ikke føres ut av landet mot den andres foreldres samtykke.

Fullmakten kan du selv skrive og fylle ut hjemme, siden den ligger på politiets nettsider.

I tillegg må den forelderen som møter opp ha med legitimasjonen til forelder nummer to, eller en offentlig bekreftet kopi av denne. 

Også barnet selv  være med, selv om det er et spedbarn som skal få pass. 

De større barna kan ta bilde hos politiet, men er barnet ditt under tre år må dere ha tatt passbilde på forhånd. Er dette første gangen barnet ditt skal ha pass, må du kunne bekrefte fødselsdatoen for eksempel med fødselsattesten.

Har barnet et gammelt pass tar du med dette. Et pass til voksne har som kjent en gyldighet på hele ti år, men slik er det ikke for barnas pass.

Her ser du hvor lenge barnas pass er gyldige, avhengig av alderen til barna: 

  • 0-5 år: to år
  • 5-10 år: tre år
  • 10-16 år: fem år

Enkelte land krever at passet er gyldig en viss tid utover oppholdet, sjekk dette før avreise, ikke minst for barnas del som har pass med kortere gyldighet. 

Les også: SAS fjerner Economy class

Søk om pass nå

Uansett om du skal søke om nytt pass til deg selv eller et av barna dine, begynner det nå å haste om du skal på ferie i sommer.

– Det er stor pågang på passkontorene, og man må regne med at det tar ti virkedager å få tilsendt det nye passet, understreker Næss.

Ti virkedager er makstiden politiet selv oppgir for hvor lang tid det kan ta å få tilsendt det nye passet.Vær også obs på at politiet har skjerpet regelverket for å utstede nødpass. Altså kan du ikke gamble med at du får nødpass før avreise hvis du har glemt å søke om nytt pass.

Les også: Nå må disse netthandlerne ha med pass til Sverige

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus