Beskytt deg mot solen

Kan du skyggetesten?

SKYGGETESTEN: Når skyggen din er kortere enn din faktiske høyde, bør du holde deg i skyggen eller smøre deg ekstra godt inn. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
SKYGGETESTEN: Når skyggen din er kortere enn din faktiske høyde, bør du holde deg i skyggen eller smøre deg ekstra godt inn. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Unngå solskader i sommer, i år er solen på sitt sterkeste.

Solskinnshistorikk:

Før 1900-tallet:

 • Solbrun hud er lavstatus og assosieres med jordarbeid og fattigdom. Rikfolk holder seg i skyggen for å holde på hvitfargen.

1900–1930-tallet:

 • I løpet av 1920-tallet daler noe av statusen til den melkehvite huden fordi overklassekvinner lar seg inspirere av en solbrun Coco Chanel. De første solkremene kommer på midten av 1930-tallet.

1940–1960-tallet:

 • I 1946 kommer den todelte badedrakten – bikinien – for at solen skal slippe mer til. Bikiniens popularitet tar av på 1950-tallet.
 • Solbrun hud blir nå det rådende skjønnhetsidealet og statussymbolet. Bare folk med penger har råd til å feriere der det er sol.
 • Ifølge Kreftregisteret får 223 kvinner og menn påvist føflekkreft i 1969.

1970-årene:

 • Brunhetsidealet resulterer i fantasifulle solingsmetoder med oljer, hjemmelagde solbrett, «papptuber» kledd med aluminiumsfolie og ansiktssol til hjemmebruk (høyfjellssol).

1980-årene:

 • I 1980 kommer den første solkremen med solfilter (faktor) på markedet i Norge. Bruken av solarium og toppløs soling blir populært blant kvinner.
 • I 1989 registreres 881 nye tilfeller av føflekkreft.

1990-årene:

 • Egne solkremer for barn, med faktor 12 som høyeste faktor. Toppløsmoten avtar. Økt fokus på solskader og hudkreft resulterer i fokus på solvett og bruk av solkrem.

Etter 2000:

 • Nye selvbruningsmidler og spraybehandling i kabinett. «Brun uten sol» blir et begrep.
 • Kreftregisterets statistikk fra 2009 viser 1413 nye tilfeller av føflekkreft (692 menn og 721 kvinner).
 • Kjendiser og filmstjerner i USA gjør det til sitt image å være bleke.
 • 1. juli 2012 innførte helsemyndighetene 18 års aldersgrense på solarium.

Kilder: Wikipedia, Kreftforeningen, Nivea – 100 years skincare for life, Utdanningsetaten i Oslo: Temahefte 36, Kreftregisteret (Kreftregisteret er ikke ansvarlig for presentasjonen eller tolkningen av tallene).


Solfaktor

Verdens første effektive solkrem ble utviklet av kjemikeren Franz Greiter i 1938. På 1970-tallet begynte man å utvikle solfaktorsystemet.

 • I 1980 kom solkrem med solfaktor to, fire og seks på markedet i Norge. Faktor seks ble definert som sunblock, noe man i dag definerer fra solfaktor 30 og oppover.
 • Solkremens faktor angir hvor lenge du kan være i solen uten å bli brent, med utgangspunkt i din naturlige beskyttelse. Hvis din naturlige beskyttelse er på fire minutter uten solkrem, kan du med solfaktor 40 oppholde deg 160 minutter i solen.
 • I skrivende stund er kvinner generelt flinkere enn menn til å bruke solkrem. Aldersgruppen 15–24 år slurver mest her, selv om disse topper solariumsbruken og er oftere i Syden.
 • Forskere jobber nå på spreng for å utvikle solpleiemidler som skal stimulere hudens egen melaninproduksjon.
 • En gang i fremtiden håper de også å utvikle solkremer som aktivt kan stimulere hudens egen evne til å reparere skadet DNA, slik at man kan forhindre utvikling av hudkreft.

Kilder: Harald Büttner ved Beiersdorf/Nivea forskningssenter i Hamburg, TNS Gallup 2011 og Wikipedia

Er du usikker på når på dagen solen er farligst?

Da kan du bruke skyggetrikset:

Når skyggen din er kortere enn din faktiske høyde, bør du holde deg i skyggen eller smøre deg ekstra godt inn. Når skyggen er lengre enn deg, er solstrålene svakere og du kan oppholde deg utendørs uten samme risiko for solforbrenning, ifølge forsker dr. Harald Büttner ved Beiersdorfs hudforskningssenter i Hamburg.

– Viktigst å huske på er at mesteparten av de strålene vi trenger beskyttelse mot, UV-strålene, kommer midt på dagen. Det er da det er aller viktigst å smøre seg skikkelig, sier hudlege Per Helsing ved Oslo universitetssykehus.

Han foreslår at folk prøver seg frem til hvilken kremtype som passer for den enkelte. Noen foretrekker fete kremer, andre gjør ikke det.

(Saken fortsetter under)

Det er viktig å smøre seg med solkrem for å beskytte huden mot solskader. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Det er viktig å smøre seg med solkrem for å beskytte huden mot solskader. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Les også: Thailandsk ferieparadis stenges for turister

Kontrolleres for riktig solfaktor

Heldigvis er det ingen fare at norske forbrukere skal bli lurt av produsenter som lyver om solfaktor.

- Alle kremer som selges i Norge kontrolleres av Mattilsynet for at de oppfyller retningslinjer fra EU. Du trenger derfor ikke å kjøpe dyre merker for å være trygg på solfaktoren. Det er dessuten helt trygt å kjøpe på apoteket, ifølge legen.

- Hva med solkremen fra i fjor?

- Ingen fare med den heller. Solkrem tåler godt varme og temperatursvingninger. Derimot tåler den luft dårlig. Hvis kremen har stått uten kork på tuben, da bør du kaste den.

Før 1900-tallet var solbrun hud tegn på lav status, og verbet «å sole seg» fantes ikke. Direkte sollys var noe man måtte beskytte seg mot. Bare utearbeidere og fattigfolk fikk farge om sommeren.

Rikingene, derimot, voktet sin melkehvite hud under bredbremmede hatter, solparasoller og paviljongtak. Enkelte gikk drastisk til verk for å oppnå riktig hvitfarge.

– Kalk og arsenikk var blant midlene kvinner tok i bruk for å bleke huden, forteller produktsjef Marit Kastet i Nivea Beiersdorf Norge, til Bedre Helse.

Les også: Ti solkrem-tabber nesten alle gjør

Snudde moten

Det var den franske moteskaperen Coco Chanel som hjalp til med å forandre skjønnhetsidealene for vestlige kvinner, da hun på 1920-tallet kom hjem fra cruiseferie med solbrun hud.

Etter hvert valgte andre kvinner å kaste klærne og solparasollene, mens kosmetikkindustrien begynte å lage egne kremer for solbading.

En viktig ingrediens var olje som skulle reflektere solstrålene optimalt. Slik kunne damene bli raskt brune, for ikke å si solbrente.

Økt kunnskap

Mye kunnskap om solvett har kommet til siden Nivea reklamerte for sin nye sololje på 30-tallet, med budskapet «spesielt egnet for deg som skal ligge lenge i solen».

– Fram til for 20–30 år siden var poenget med solkrem å bli brun på kortest mulig tid. Per dags dato handler solkrembruk først og fremst om å beskytte seg mot solforbrenning, solskader og for tidlig aldring av huden, sier forsker dr. Harald Büttner ved Beiersdorfs hudforskningssenter i Hamburg.

Les også: Disse er mest utsatt for solskader

Konfliktfull soling

Og det mangler ikke på solkremprodukter og kjøpelyst blant nordmenn, viser tall fra Kosmetikkleverandørenes forening.

De siste fem årene har vi kjøpt solingsprodukter for mellom 320 og 400 millioner kroner hvert år. I tillegg kommer solkremer fra taxfree og utlandsturer.

Büttner tror mange har fått et konfliktfylt forhold til soling de siste årene.

– Med fokus på hudkreft og tynt ozonlag har det å sole seg blitt et dilemma, der vi rives mellom frykten for solskader og hudkreft og ønsket om å være brun og nyte solens positive helseeffekter. Én ting er likevel helt klart: Vi streber ikke etter å bli så brune som på 1980-tallet. Å være mørkebrun av soling er ikke lenger forbundet med friskhet. Folk ønsker en lys, naturlig brunfarge, fastslår den tyske forskeren, som ser samme trend også ellers i Nord-Europa.

(Saken fortsetter under)

DILEMMA: Med fokus på hudkreft og tynt ozonlag har det å sole seg blitt et dilemma, der vi rives mellom frykten for solskader og hudkreft og ønsket om å være brun og nyte solens positive helseeffekter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
DILEMMA: Med fokus på hudkreft og tynt ozonlag har det å sole seg blitt et dilemma, der vi rives mellom frykten for solskader og hudkreft og ønsket om å være brun og nyte solens positive helseeffekter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Smører for tynt på

Solen har en syklus på 12–13 år og at vi er nå inne i en periode med ekstra mye aktivitet. Perioden vil vare ut 2013.

I tillegg er det registrert et stort ozonhull i arktiske områder, noe som gjør at hele den nordiske atmosfæren gir mindre beskyttelse mot UV-stråler.

Med andre ord: Det er ikke nå vi bør slurve med solkremen.

– Problemet er at vi smører for tynt på. Kanskje halvparten eller en fjerdedel så mye som produsentene gjør når de fastsetter solfaktoren i laboratorietester. Dermed får kremen tilsvarende mindre effekt. En krem som er oppgitt med faktor 15 får kanskje bare faktor 4 når du har den på deg, sier hudlege Per Helsing ved Oslo universitetssykehus.

Les også: Stor kåring: Grace Bay er nok en gang verdens beste strand

Juksebrun

Professor Anne Karen Bjelland ved Institutt for sosialantropologi ved Universitetet i Bergen er enig i at koblingen mellom solbrun hud, skjønnhet og friskhet har endret seg noe.

– Før var dét å være brun sterkt assosiert med helse og friluftsliv. Et solbrunt ansikt ble en slags identitetsmarkør som fortalte omverdenen at du hadde vært i aktivitet utendørs eller på ferie. I dag har brunfarge mistet noe av sin symbolverdi både fordi soling kan gi hudskader og hudkreft, og fordi det finnes kunstige måter å bli brun på, sier hun.

Et «solbrunt» ytre kan jo like gjerne være resultat av solarium og selvbruningsmidler, og mange kombinerer «juksesol» og ordentlig sol. Jo brunere du er av selvbruning, jo bedre beskyttet er du dessuten mot sola.

«Gjør noe med det!»

Sett i lys av hudkreftfaren synes Bjelland det er et paradoks at det å være brun fortsatt er sterkt knyttet til vestens skjønnhetsideal.

– Jeg tror vi må se brunhetskravet i en større sammenheng. I dag fins en rekke kosmetiske metoder som kan «hjelpe naturen», og mange er villige til å gå langt for å leve opp til kravene om ungdommelighet og skjønnhet. Fordi det er mulig å gjøre forbedringer på utseendet, «bør» man gjøre det, enten vi snakker om kroppsfasong, tenner eller hud. Er du blek eller har rynkete hud, så fiks det, da! Det sier idealet, forteller Bjelland som blant annet har forsket på kosmetisk kirurgi

Redde for rynker

– At voksne kvinner er redde for rynker, er noe solkremindustrien tar på største alvor, bekrefter Harald Büttner som har sårtilheling som spesialområde.

– Bevisste kvinner bruker solkrem for å forebygge at huden eldes av sol. Frykt for rynker gir en ekstra motivasjon til å bruke solkrem. Menn er generelt blitt flinkere til å smøre seg, men ikke for rynkenes del, sier han.

Det er solens langbølgede UVA-stråler, som går dypt ned i hudens bindevev, som kan forårsake rynkete hud.

En tredjedel av solfiltre i dagens solkremer skal beskytte mot disse strålene, mens resten beskytter mot kortbølgede UVB-stråler, som er mer assosiert med solbrenthet og hudkreft.

Alle får svi

Spesialist i hudsykdommer, Tor Langeland, har sett mye solskadd hud i sin mangeårige praksis.

– Nesten alle over 70 og 80 år får etter hvert solskaden solar keratose, som i noen tilfeller kan være forløpet til hudkrefttypen plateepitelkreft. Også folk som ikke har solt seg noe særlig, kan få dette fordi de har oppholdt seg utendørs gjennom et langt liv. Heldigvis kan disse hudforandringene lett fjernes, og de utvikler seg sjelden til kreft, forklarer hudlegen.

Mens solar keratose er et resultat av totaldosen med sol i løpet av livet, kan føflekkreft (malignt melanom) bli resultatet hvis du gjentatte ganger utsetter blek og uforberedt hud for store soldoser, ifølge Langeland.

Les også: – Sollys kan påvirke forbrenningen

Faren for føflekkreft

Føflekkreft er den alvorligste hudkrefttypen.

– Denne krefttypen kan oppstå allerede i 20-årsalderen, men de fleste pasientene er over 40 år, sier Langeland som også nevner basalcellekreft som en solingsrelatert hudkreftype.

Det er faren for hudkreft som gjør at uforsiktig soling skal unngås. Forklaringen ligger i solas usynlige UV-stråler. Vi deler UV-strålene inn i to typer, type A og B.

Malignt melanom i føflekker er potensielt farlig og kan teoretisk sett spre seg.

– Men når man oppdager og fjerner flekken fullstendig på et tidlig tidspunkt, er risikoen svært liten for at det skal skje noe mer, skriver hudlege Jon Langeland i Doktor Onlines forum.

Snille og farlige stråler

Det er B-strålene som kan være farlige, og det er disse solkremen er ment å beskytte oss mot. Det er de samme strålene som fantes i høyfjellssolene som folk hadde hjemme før i tiden.

– B-strålene er mer eller mindre borte om vinteren når sola står lavt på himmelen. Men rundt påsketider kommer sola høyere, og da dukker B-strålene opp, forklarer hudlege Per Helsing ved Oslo universitetssykehus.

Ifølge legen skiller A-strålene seg ut ved at de når frem hele året, så lenge sola skinner.

Dette er de snillere strålene. De fremkaller sannsynligvis i mindre grad kreft, men i motsetning til B-strålene, trenger disse dypt ned i huden. Og dypt under huden ligger hudens egen strikk, elastikken. Strekkevnen svekkes av for mye A-stråler, og vi får rynker.

Les også: Hawaii vil forby solkrem med skadelige kjemikalier

For flinke?

Sammenlignet med nordmenns solvaner for få tiår siden, mener Langeland at vi er blitt mer fornuftige.

– I dag vet alle at solen kan være skadelig, og for de fleste er det ikke lenger så attraktivt å være veldig brun. Solbrente barn er et sjelden syn, noe det ikke var før. Foreldre er blitt flinkere til å smøre barna sine og også seg selv, sier Langeland.

(Saken fortsetter under)

Nordmenn er blitt bedre til å smøre seg med solkrem, og det er sjeldent vi ser solbrente barn. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Nordmenn er blitt bedre til å smøre seg med solkrem, og det er sjeldent vi ser solbrente barn. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Noen forskere advarer mot at vi har blitt for flinke til å smøre oss. Blant dem er professor i fysikk Johan Moan ved Universitetet i Oslo. Han mener frykten for soleksponering og hudkreft faktisk kan øke kreftfaren fordi vi får for lite D-vitamin. Vitamin D ser ut til å spille en beskyttende rolle ved visse krefttyper i indre organer. Den viktigste D-vitaminkilden er UV-stråling fra solen, har Moans forskning bevist.

Tor Langeland deler ikke Moans bekymring:

– For å oppnå full vitamin D-status er det nok å være i solen i 10–15 minutter pr. dag, og det holder at en liten del av huden er bar. Man trenger ikke legge seg naken på stranden i timevis, i hvert fall ikke for D-vitaminets skyld, sier han.

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:26 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen
Siste nytt
03:55NorgeNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:26VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus