Beskytt deg mot solen

Kan du skyggetesten?

SKYGGETESTEN: Når skyggen din er kortere enn din faktiske høyde, bør du holde deg i skyggen eller smøre deg ekstra godt inn. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
SKYGGETESTEN: Når skyggen din er kortere enn din faktiske høyde, bør du holde deg i skyggen eller smøre deg ekstra godt inn. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Unngå solskader i sommer, i år er solen på sitt sterkeste.

Solskinnshistorikk:

Før 1900-tallet:

 • Solbrun hud er lavstatus og assosieres med jordarbeid og fattigdom. Rikfolk holder seg i skyggen for å holde på hvitfargen.

1900–1930-tallet:

 • I løpet av 1920-tallet daler noe av statusen til den melkehvite huden fordi overklassekvinner lar seg inspirere av en solbrun Coco Chanel. De første solkremene kommer på midten av 1930-tallet.

1940–1960-tallet:

 • I 1946 kommer den todelte badedrakten – bikinien – for at solen skal slippe mer til. Bikiniens popularitet tar av på 1950-tallet.
 • Solbrun hud blir nå det rådende skjønnhetsidealet og statussymbolet. Bare folk med penger har råd til å feriere der det er sol.
 • Ifølge Kreftregisteret får 223 kvinner og menn påvist føflekkreft i 1969.

1970-årene:

 • Brunhetsidealet resulterer i fantasifulle solingsmetoder med oljer, hjemmelagde solbrett, «papptuber» kledd med aluminiumsfolie og ansiktssol til hjemmebruk (høyfjellssol).

1980-årene:

 • I 1980 kommer den første solkremen med solfilter (faktor) på markedet i Norge. Bruken av solarium og toppløs soling blir populært blant kvinner.
 • I 1989 registreres 881 nye tilfeller av føflekkreft.

1990-årene:

 • Egne solkremer for barn, med faktor 12 som høyeste faktor. Toppløsmoten avtar. Økt fokus på solskader og hudkreft resulterer i fokus på solvett og bruk av solkrem.

Etter 2000:

 • Nye selvbruningsmidler og spraybehandling i kabinett. «Brun uten sol» blir et begrep.
 • Kreftregisterets statistikk fra 2009 viser 1413 nye tilfeller av føflekkreft (692 menn og 721 kvinner).
 • Kjendiser og filmstjerner i USA gjør det til sitt image å være bleke.
 • 1. juli 2012 innførte helsemyndighetene 18 års aldersgrense på solarium.

Kilder: Wikipedia, Kreftforeningen, Nivea – 100 years skincare for life, Utdanningsetaten i Oslo: Temahefte 36, Kreftregisteret (Kreftregisteret er ikke ansvarlig for presentasjonen eller tolkningen av tallene).


Solfaktor

Verdens første effektive solkrem ble utviklet av kjemikeren Franz Greiter i 1938. På 1970-tallet begynte man å utvikle solfaktorsystemet.

 • I 1980 kom solkrem med solfaktor to, fire og seks på markedet i Norge. Faktor seks ble definert som sunblock, noe man i dag definerer fra solfaktor 30 og oppover.
 • Solkremens faktor angir hvor lenge du kan være i solen uten å bli brent, med utgangspunkt i din naturlige beskyttelse. Hvis din naturlige beskyttelse er på fire minutter uten solkrem, kan du med solfaktor 40 oppholde deg 160 minutter i solen.
 • I skrivende stund er kvinner generelt flinkere enn menn til å bruke solkrem. Aldersgruppen 15–24 år slurver mest her, selv om disse topper solariumsbruken og er oftere i Syden.
 • Forskere jobber nå på spreng for å utvikle solpleiemidler som skal stimulere hudens egen melaninproduksjon.
 • En gang i fremtiden håper de også å utvikle solkremer som aktivt kan stimulere hudens egen evne til å reparere skadet DNA, slik at man kan forhindre utvikling av hudkreft.

Kilder: Harald Büttner ved Beiersdorf/Nivea forskningssenter i Hamburg, TNS Gallup 2011 og Wikipedia

Er du usikker på når på dagen solen er farligst?

Da kan du bruke skyggetrikset:

Når skyggen din er kortere enn din faktiske høyde, bør du holde deg i skyggen eller smøre deg ekstra godt inn. Når skyggen er lengre enn deg, er solstrålene svakere og du kan oppholde deg utendørs uten samme risiko for solforbrenning, ifølge forsker dr. Harald Büttner ved Beiersdorfs hudforskningssenter i Hamburg.

– Viktigst å huske på er at mesteparten av de strålene vi trenger beskyttelse mot, UV-strålene, kommer midt på dagen. Det er da det er aller viktigst å smøre seg skikkelig, sier hudlege Per Helsing ved Oslo universitetssykehus.

Han foreslår at folk prøver seg frem til hvilken kremtype som passer for den enkelte. Noen foretrekker fete kremer, andre gjør ikke det.

(Saken fortsetter under)

Det er viktig å smøre seg med solkrem for å beskytte huden mot solskader. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Det er viktig å smøre seg med solkrem for å beskytte huden mot solskader. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Les også: Thailandsk ferieparadis stenges for turister

Kontrolleres for riktig solfaktor

Heldigvis er det ingen fare at norske forbrukere skal bli lurt av produsenter som lyver om solfaktor.

- Alle kremer som selges i Norge kontrolleres av Mattilsynet for at de oppfyller retningslinjer fra EU. Du trenger derfor ikke å kjøpe dyre merker for å være trygg på solfaktoren. Det er dessuten helt trygt å kjøpe på apoteket, ifølge legen.

- Hva med solkremen fra i fjor?

- Ingen fare med den heller. Solkrem tåler godt varme og temperatursvingninger. Derimot tåler den luft dårlig. Hvis kremen har stått uten kork på tuben, da bør du kaste den.

Før 1900-tallet var solbrun hud tegn på lav status, og verbet «å sole seg» fantes ikke. Direkte sollys var noe man måtte beskytte seg mot. Bare utearbeidere og fattigfolk fikk farge om sommeren.

Rikingene, derimot, voktet sin melkehvite hud under bredbremmede hatter, solparasoller og paviljongtak. Enkelte gikk drastisk til verk for å oppnå riktig hvitfarge.

– Kalk og arsenikk var blant midlene kvinner tok i bruk for å bleke huden, forteller produktsjef Marit Kastet i Nivea Beiersdorf Norge, til Bedre Helse.

Les også: Ti solkrem-tabber nesten alle gjør

Snudde moten

Det var den franske moteskaperen Coco Chanel som hjalp til med å forandre skjønnhetsidealene for vestlige kvinner, da hun på 1920-tallet kom hjem fra cruiseferie med solbrun hud.

Etter hvert valgte andre kvinner å kaste klærne og solparasollene, mens kosmetikkindustrien begynte å lage egne kremer for solbading.

En viktig ingrediens var olje som skulle reflektere solstrålene optimalt. Slik kunne damene bli raskt brune, for ikke å si solbrente.

Økt kunnskap

Mye kunnskap om solvett har kommet til siden Nivea reklamerte for sin nye sololje på 30-tallet, med budskapet «spesielt egnet for deg som skal ligge lenge i solen».

– Fram til for 20–30 år siden var poenget med solkrem å bli brun på kortest mulig tid. Per dags dato handler solkrembruk først og fremst om å beskytte seg mot solforbrenning, solskader og for tidlig aldring av huden, sier forsker dr. Harald Büttner ved Beiersdorfs hudforskningssenter i Hamburg.

Les også: Disse er mest utsatt for solskader

Konfliktfull soling

Og det mangler ikke på solkremprodukter og kjøpelyst blant nordmenn, viser tall fra Kosmetikkleverandørenes forening.

De siste fem årene har vi kjøpt solingsprodukter for mellom 320 og 400 millioner kroner hvert år. I tillegg kommer solkremer fra taxfree og utlandsturer.

Büttner tror mange har fått et konfliktfylt forhold til soling de siste årene.

– Med fokus på hudkreft og tynt ozonlag har det å sole seg blitt et dilemma, der vi rives mellom frykten for solskader og hudkreft og ønsket om å være brun og nyte solens positive helseeffekter. Én ting er likevel helt klart: Vi streber ikke etter å bli så brune som på 1980-tallet. Å være mørkebrun av soling er ikke lenger forbundet med friskhet. Folk ønsker en lys, naturlig brunfarge, fastslår den tyske forskeren, som ser samme trend også ellers i Nord-Europa.

(Saken fortsetter under)

DILEMMA: Med fokus på hudkreft og tynt ozonlag har det å sole seg blitt et dilemma, der vi rives mellom frykten for solskader og hudkreft og ønsket om å være brun og nyte solens positive helseeffekter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
DILEMMA: Med fokus på hudkreft og tynt ozonlag har det å sole seg blitt et dilemma, der vi rives mellom frykten for solskader og hudkreft og ønsket om å være brun og nyte solens positive helseeffekter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Smører for tynt på

Solen har en syklus på 12–13 år og at vi er nå inne i en periode med ekstra mye aktivitet. Perioden vil vare ut 2013.

I tillegg er det registrert et stort ozonhull i arktiske områder, noe som gjør at hele den nordiske atmosfæren gir mindre beskyttelse mot UV-stråler.

Med andre ord: Det er ikke nå vi bør slurve med solkremen.

– Problemet er at vi smører for tynt på. Kanskje halvparten eller en fjerdedel så mye som produsentene gjør når de fastsetter solfaktoren i laboratorietester. Dermed får kremen tilsvarende mindre effekt. En krem som er oppgitt med faktor 15 får kanskje bare faktor 4 når du har den på deg, sier hudlege Per Helsing ved Oslo universitetssykehus.

Les også: Stor kåring: Grace Bay er nok en gang verdens beste strand

Juksebrun

Professor Anne Karen Bjelland ved Institutt for sosialantropologi ved Universitetet i Bergen er enig i at koblingen mellom solbrun hud, skjønnhet og friskhet har endret seg noe.

– Før var dét å være brun sterkt assosiert med helse og friluftsliv. Et solbrunt ansikt ble en slags identitetsmarkør som fortalte omverdenen at du hadde vært i aktivitet utendørs eller på ferie. I dag har brunfarge mistet noe av sin symbolverdi både fordi soling kan gi hudskader og hudkreft, og fordi det finnes kunstige måter å bli brun på, sier hun.

Et «solbrunt» ytre kan jo like gjerne være resultat av solarium og selvbruningsmidler, og mange kombinerer «juksesol» og ordentlig sol. Jo brunere du er av selvbruning, jo bedre beskyttet er du dessuten mot sola.

«Gjør noe med det!»

Sett i lys av hudkreftfaren synes Bjelland det er et paradoks at det å være brun fortsatt er sterkt knyttet til vestens skjønnhetsideal.

– Jeg tror vi må se brunhetskravet i en større sammenheng. I dag fins en rekke kosmetiske metoder som kan «hjelpe naturen», og mange er villige til å gå langt for å leve opp til kravene om ungdommelighet og skjønnhet. Fordi det er mulig å gjøre forbedringer på utseendet, «bør» man gjøre det, enten vi snakker om kroppsfasong, tenner eller hud. Er du blek eller har rynkete hud, så fiks det, da! Det sier idealet, forteller Bjelland som blant annet har forsket på kosmetisk kirurgi

Redde for rynker

– At voksne kvinner er redde for rynker, er noe solkremindustrien tar på største alvor, bekrefter Harald Büttner som har sårtilheling som spesialområde.

– Bevisste kvinner bruker solkrem for å forebygge at huden eldes av sol. Frykt for rynker gir en ekstra motivasjon til å bruke solkrem. Menn er generelt blitt flinkere til å smøre seg, men ikke for rynkenes del, sier han.

Det er solens langbølgede UVA-stråler, som går dypt ned i hudens bindevev, som kan forårsake rynkete hud.

En tredjedel av solfiltre i dagens solkremer skal beskytte mot disse strålene, mens resten beskytter mot kortbølgede UVB-stråler, som er mer assosiert med solbrenthet og hudkreft.

Alle får svi

Spesialist i hudsykdommer, Tor Langeland, har sett mye solskadd hud i sin mangeårige praksis.

– Nesten alle over 70 og 80 år får etter hvert solskaden solar keratose, som i noen tilfeller kan være forløpet til hudkrefttypen plateepitelkreft. Også folk som ikke har solt seg noe særlig, kan få dette fordi de har oppholdt seg utendørs gjennom et langt liv. Heldigvis kan disse hudforandringene lett fjernes, og de utvikler seg sjelden til kreft, forklarer hudlegen.

Mens solar keratose er et resultat av totaldosen med sol i løpet av livet, kan føflekkreft (malignt melanom) bli resultatet hvis du gjentatte ganger utsetter blek og uforberedt hud for store soldoser, ifølge Langeland.

Les også: – Sollys kan påvirke forbrenningen

Faren for føflekkreft

Føflekkreft er den alvorligste hudkrefttypen.

– Denne krefttypen kan oppstå allerede i 20-årsalderen, men de fleste pasientene er over 40 år, sier Langeland som også nevner basalcellekreft som en solingsrelatert hudkreftype.

Det er faren for hudkreft som gjør at uforsiktig soling skal unngås. Forklaringen ligger i solas usynlige UV-stråler. Vi deler UV-strålene inn i to typer, type A og B.

Malignt melanom i føflekker er potensielt farlig og kan teoretisk sett spre seg.

– Men når man oppdager og fjerner flekken fullstendig på et tidlig tidspunkt, er risikoen svært liten for at det skal skje noe mer, skriver hudlege Jon Langeland i Doktor Onlines forum.

Snille og farlige stråler

Det er B-strålene som kan være farlige, og det er disse solkremen er ment å beskytte oss mot. Det er de samme strålene som fantes i høyfjellssolene som folk hadde hjemme før i tiden.

– B-strålene er mer eller mindre borte om vinteren når sola står lavt på himmelen. Men rundt påsketider kommer sola høyere, og da dukker B-strålene opp, forklarer hudlege Per Helsing ved Oslo universitetssykehus.

Ifølge legen skiller A-strålene seg ut ved at de når frem hele året, så lenge sola skinner.

Dette er de snillere strålene. De fremkaller sannsynligvis i mindre grad kreft, men i motsetning til B-strålene, trenger disse dypt ned i huden. Og dypt under huden ligger hudens egen strikk, elastikken. Strekkevnen svekkes av for mye A-stråler, og vi får rynker.

Les også: Hawaii vil forby solkrem med skadelige kjemikalier

For flinke?

Sammenlignet med nordmenns solvaner for få tiår siden, mener Langeland at vi er blitt mer fornuftige.

– I dag vet alle at solen kan være skadelig, og for de fleste er det ikke lenger så attraktivt å være veldig brun. Solbrente barn er et sjelden syn, noe det ikke var før. Foreldre er blitt flinkere til å smøre barna sine og også seg selv, sier Langeland.

(Saken fortsetter under)

Nordmenn er blitt bedre til å smøre seg med solkrem, og det er sjeldent vi ser solbrente barn. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Nordmenn er blitt bedre til å smøre seg med solkrem, og det er sjeldent vi ser solbrente barn. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Noen forskere advarer mot at vi har blitt for flinke til å smøre oss. Blant dem er professor i fysikk Johan Moan ved Universitetet i Oslo. Han mener frykten for soleksponering og hudkreft faktisk kan øke kreftfaren fordi vi får for lite D-vitamin. Vitamin D ser ut til å spille en beskyttende rolle ved visse krefttyper i indre organer. Den viktigste D-vitaminkilden er UV-stråling fra solen, har Moans forskning bevist.

Tor Langeland deler ikke Moans bekymring:

– For å oppnå full vitamin D-status er det nok å være i solen i 10–15 minutter pr. dag, og det holder at en liten del av huden er bar. Man trenger ikke legge seg naken på stranden i timevis, i hvert fall ikke for D-vitaminets skyld, sier han.

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:08 75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00 Riksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28 Slutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12 Skarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37 Farmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt23:22 Verdens våpensalg fortsetter å øke22:07 Verdens våpensalg fortsetter å øke21:52 Kristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32 NISO-heder til Johaug og Warholm21:19 SV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02 Kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59 Biler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15 Uvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03 Drapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47 Fotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25 Havarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20 Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46 19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27 Rundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18 Hegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15 Rapperen Juice Wrld (21) er død17:10 Olsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37 Mann fant slange i eske med underbukser16:15 Skyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28 Maren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11 Viking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10 Mulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00 Bjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51 Babcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50 Over 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46 Arrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09 Riiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06 Engerdal-ordfører (51) død13:59 Norge med viktig VM-seier13:27 Russisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02 Trygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56 Sea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39 Veien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07 Brasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59 172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44 Arbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23 Enkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21 Johaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19 Klart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15 Et halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04 Norske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46 Magnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36 Helleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26 Mann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00 Pelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56 To personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47 Uvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34 Titall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29 Serbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25 Mann (45): – Jeg føler så mye skam08:01 Rouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36 Malta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31 Hergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23 Minst 43 døde i brann i India06:20 Biler brant i Oslo06:18 Enebolig brant i Sykkylven06:00 Sjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58 Dette skjer i dag05:49 Dette skjedde i natt05:04 Israel besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12 Zuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04 Ansatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35 Nord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02 Utvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52 To regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36 Ousland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28 Ukraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56 Anthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23 Fylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57 Fall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54 Tåregass mot demonstranter i Paris22:20 Støre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38 Pallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24 Sundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57 Carlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24 Solskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56 Nedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59 Haaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47 SOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46 Brødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37 Kvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58 Liverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44 Grete Roede er død17:31 Stjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29 Nedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17 Mistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47 Gravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38 Fem ambulansefly satt på bakken16:11 Lillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53 Israel: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49 Droneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11 Putin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02 Riiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40 Miljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte
Siste nytt
01:08Norge75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00NorgeRiksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28VerdenSlutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12SportSkarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37KulturFarmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt23:22VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke22:07VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke21:52SportKristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32SportNISO-heder til Johaug og Warholm21:19PolitikkSV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02NorgeKvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59NorgeBiler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15NorgeUvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03VerdenDrapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47NorgeFotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25NorgeHavarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20PolitikkMacrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46Sport19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27VerdenRundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18SportHegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15KulturRapperen Juice Wrld (21) er død17:10SportOlsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37NorgeMann fant slange i eske med underbukser16:15VerdenSkyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28SportMaren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11SportViking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10SportMulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00SportBjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51NorgeBabcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50NorgeOver 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46VerdenArrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09SportRiiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06NorgeEngerdal-ordfører (51) død13:59SportNorge med viktig VM-seier13:27SportRussisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02Helse og livsstilTrygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56NorgeSea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39PolitikkVeien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07SportBrasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59Penger172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44PolitikkArbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23SportEnkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21SportJohaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19NorgeKlart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15VerdenEt halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04VerdenNorske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46SportMagnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36SportHelleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26NorgeMann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00NorgePelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56NorgeTo personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47NorgeUvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34VerdenTitall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29SportSerbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25PengerMann (45): – Jeg føler så mye skam08:01VerdenRouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36VerdenMalta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31SportHergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23VerdenMinst 43 døde i brann i India06:20NorgeBiler brant i Oslo06:18NorgeEnebolig brant i Sykkylven06:00SportSjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58NorgeDette skjer i dag05:49NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenIsrael besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12SportZuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04NorgeAnsatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35VerdenNord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02NorgeUtvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52VerdenTo regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36NorgeOusland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28VerdenUkraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56SportAnthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23NorgeFylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57SportFall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54VerdenTåregass mot demonstranter i Paris22:20PolitikkStøre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38SportPallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24SportSundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57SportCarlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24SportSolskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56SportNedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59SportHaaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47VerdenSOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46SportBrødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37NorgeKvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58SportLiverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44NorgeGrete Roede er død17:31SportStjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29SportNedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17PolitikkMistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47NorgeGravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38NorgeFem ambulansefly satt på bakken16:11SportLillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53VerdenIsrael: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49VerdenDroneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11VerdenPutin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02SportRiiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40PolitikkMiljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus