Meny

Sveriges 15. verdensarv

På safari mellom Sveriges utvalgte Hälsinggårder

Gästgivars er en av gårdene som nå er verdensarv. Her veggmalerier i 2.etg
De store Hälsingegårders vei er en eventyrlig rute i Norrland som gir besøkende anledning til å oppleve Sveriges 15. verdensarv, de 7 utvalgte Hälsinggårdene, med sine storslagne festsaler.
Store Hälsingegårders vei

Store Hälsingegårders vei er en rute besøkende kan reise fra gård til gård og eventuelt overnatte. Karls har daglig guiding fra kl.11.00 til 14.00 . 27.juni bir det utstilling av Hälsingegårdenes fargesterke innredningskunst. www.karlsibondarv.se

Den 27.juni kommer Ingela Boström, som stod bak søknaden til Unesco, til Kristofers og Karlsgården for å fortelle om Halsingegårdenes innredningskunst.

På Gästivars finner man veggmaleri fra 1700-tallet av hälsingmaleren Jonas Wallström. Her er den schablonmalte originalen til den velkjente tapeten Gästgivars (se bilde fra Gästivars)

Stephanie på Kristofers har sammen med byens fotograf Lars Lööv og Mimmi Gällas laget en bok om hver og en av de 7 gårdene med små fortellinger.

http://www.stenegard.com/show/object.asp?oid=1250

kart http://www.halsingland.se/node/1603  

Bo

http://www.bookhalsingland.com/sv/boende/a150084/langhedgarden/pl111875/supplierpackagedetails/boende-bb-och-guidning-pa-tva-varldsarvsgarda?propertyId=ptg-25765

http://www.bookhalsingland.com/sv/boende/a279945/bo-pa-halsingegard/detaljer

LJUSDAL, SVERIGE (ABC Nyheter) Veien går gjenom et tusenårig kulturlandskap, forbi loppis, pryl og antik, til det virkelig storslåtte Sverige.

Stenegård i Järvsö ble i mai i år innviet besøkssenter for  Hälsingegården av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

- Å få bli tatt opp i verdensarvlisten er stort. USA har 23 verdensarvsteder og vi 15, sa kulturministeren  og nevnte noen av de, som Pyramidene og Taj Mahal. Hvilke selskap! jublet hun til ABC Nyheter.

Like bak Stenegård ligger en av de tre Hälsingegårdene som kom igjennom nåløyet i Unesco, Kristofers.

Gårdene som ble godkjent av kommisjonens strenge blikk, har overdådige malerier, håndmalte tapeter, detaljrikdom og interiør som viser at bøndene slo på stortromma.

- Disse gårdene er unike i hele verden og det synes jeg er verdt å feire, sier virksomhetsleder Charlotta Netsman.

Les også: Gøta kanal utvider tilbudet

Hjem og jobb

- Dette er både vårt hjem og vår arbeidsplass og vi kommer aldri til å ha noen mulighet til å ta imot noen masseturisme, sier Stephanie på Kristofers til Christer Sundberg fra  Kvällstunden som har besøkt over 250 verdensarvsteder, inkludert flere av de norske.

- Vi hälsinger er ikke noe folk sør for Dalelven setter på plass, sa Sve-Åke Thoresson fra Gävleborg kommune, og la til at hälsingene - som har tradisjon for å være i opposisjon til det bestående - også er åpne for andres ideer og forutfordinger.

På innvielsesdagen  holdt alle verdensarvgårdene åpent for besøkere, i tillegg byr flere av gårdene på overnatting i herskapelige bondeomgivelser også ellers i året.

Les også: Ark, ikke park

1000 gårder

Store Hälsingegårders vei begynner like ved Bollnäs. Gården Ol-Anders ligger i  Alfta ved riksvei 50 og er inngangen til en rute på 30 km til gården Löka i Gundbo, og avsluttes ved gården Mårtes i Edsbyn. Disse er blant de mest severdige av Sveriges  over 1000 Hälsingegårder.

Gårdene nabolandet kan flotte seg ekstra ned er foruten Kristofers; Fågelsjø Gammelgård, Jon-Lars og Pallars, Erik-Anders, Bommarsog Gästivars.

52 Hälsingegårder tar i mot besøkende og viser livet på bondegårdene som la grunnlaget for bøndenes velstand. På Stenegård får besøkere hjelp til å legge opp ruten, besøke karamellkokeriet, kjøpe blodbrød, linprodukter og besøke den botaniske hagen.

Også gårder som ikke slapp igjenom nåløyet, som Karls, en umalt gård med omvisning like utenfor Järvsö, er verdt å få med seg.

Norge har halvparten så mange verdensarvsteder som Sverige.

- Stå på! sa den svenske kulturminsteren som fortalte at hun ikke vet hvordan kommisjonen resonnerer, men mener  det store engasjementet har imponert Unescos kommisjon.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus