Rekordmange nordmenn på boligjakt i utlandet

Drømmer om eget «casa del sol»: Etter noen år på vent, handler nordmenn hytte i Spania igjen. - Da euroen kom på nivåer rundt 8,60 mot kronen skjedde det noe mentalt med kjøperne, forteller Sverre Balteskard i Feriebolig Utland. Illustrasjonsbilde fra Marbella på Costa del Sol. Foto: COLOURBOX
Drømmer om eget «casa del sol»: Etter noen år på vent, handler nordmenn hytte i Spania igjen. - Da euroen kom på nivåer rundt 8,60 mot kronen skjedde det noe mentalt med kjøperne, forteller Sverre Balteskard i Feriebolig Utland. Illustrasjonsbilde fra Marbella på Costa del Sol. Foto: COLOURBOX

Drømmehytta ligger i utlandet, viser en fersk undersøkelse. Og vi har tydeligvis bestemt oss: prisene i Spania faller ikke mer nå.

- Interessen for eiendom i utlandet har aldri vært høyere, slår partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret til DN.no fast.

Hele 48.600 norske husholdninger har mer eller mindre konkrete planer om å kjøpe feriehus utenfor landets grenser, viser en fersk undersøkelse fra analysebyrået.

Det er det høyeste tallet Prognosesenteret noensinne har registret - og flere enn antallet som drømmer om hytte ved kysten av Norge (se den fullstendige oversikten nederst i saken).

Les også: Derfor har vi ingen boligboble

- Vi ser et voldsomt «oppsamlingsheat» som utløses av at det er en stor optimisme i Norge. Økonomien går fryktelig bra og inntektene våre øker, sier Øye

- I tillegg ser vi at alternativet - å kjøpe sjøhytte i Norge - for mange ikke er et alternativ i det hele tatt på grunn av prisnivået.

15 prosent

Alle som planlegger å gå i anskaffelse av feriebolig i utlandet, kommer riktignok ikke til å realisere drømmen.

- Vi regner med at rundt 15 prosent, det vil si i overkant av 7.000 husholdninger, faktisk vil gjennomføre kjøpet, forteller Øye.

Av disse vil 1 av 3 havne i solhungrige nordmenns evige favoritt - Spania.

Les også: Dæhlie sin formue har passert 100 millioner

Tror ikke på prisfall

- Den kraftige interessen for Spania fortsetter å øke. Mange har ventet, men tenker i dag at risikoen for et veldig stort ytterligere prisfall er mindre enn det har vært på lenge, mener Øye.

Han tror «rushet» av norske kjøpere på det spanske feriemarkedet også kan forklares med demografiske endringer.

- Andelen voksne mennesker øker i den norske befolkningen og den kommende pensjonistgjengen har ikke tenkt å havne på gamlehjem med det første. De selger eneboligen, flytter i leilighet og planlegger å nyte livet på sine eldre dager.

Les også: Vil ikke endre renten

Stemningsendring

I andre halvdel av fjoråret opplevde norske spaniameglere en merkbar stemningsendring. Det kan blant annet Sverre Balteskard i Feriebolig Utland bekrefte.

- Eurokursen har hatt mye å si for utviklingen. Etter finanskrisen begynte nordmenn å handle i Spania igjen da euroen kom ned på et nivå rundt 8,60 mot kronen, sier Balteskard til DN.no.

Forventningene om god avkastning i fremtiden er riktignok ikke høye.

Svakt investeringsmotiv

- Nei, folk kjøper ikke hus i Spania for å bli rike. Våre tall viser at andelen som så på dette som en god investering steg frem mot 2008. Siden har den sunket, og det er tydelig at investeringsmotivet ikke er det viktigste i dag, sier Øye.

Potensielle kjøpere spør likevel ofte Balterskard om prisutsiktene.

- Vi er veldig forsiktige med å si at prisene ikke kan komme til å synke, understreker han.

- Samtidig ser vi at det i enkelte områder er vanskelig å få tak i objekter til de prisene vi så for et par år siden. Dette gjelder spesielt på populære Costa Blanca. Jevnt over tror vi prisene vil bli liggende der de er nå. Vi ser at de skandinaviske markedene er veldig aktive, mens det fremdeles er tomt i de store markedene i Europa.

Fra undersøkelsen: Har dere planer om å kjøpe fritidsbolig?

Vår 2011

Vår 2012

Vår 2013

På fjellet i Norge

31.200

36.120

36.500

I innlandet i Norge

8.400

11.030

12.300

Ved kysten i Norge

45.000

50.350

47.900

I utlandet

45.600

47.160

48.600

Kilde: Prognosesenteret

Prognosesenteret gjennomfører den landsdekkende spørreundersøkelsen blant 1000 norske husholdninger hvert halvår. Hensikten med undersøkelsen er å kartlegge interessen for det norske feriehusmarkedet.

Les mer:

Derfor kjøper nordmenn feriebolig i utlandet

Her får du sydendrømmen på billigsalg

Norsk bolig-boom på Solkysten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus