Sydensommeren nesten utsolgt

ANTALYA-KYSTEN: Søker du på internett etter restplasser, finner du flest ledige reiser til Antalya-kysten i Tyrkia. (FOTO: Robert Harding Images / Masterfile)

Du kommer deg antakelig til Syden i sommer selv om du ennå ikke har bestilt. Men ikke regn med å få tak i en restplass på billigsalg.

De fleste reiseselskapene har i disse dager lagt ut restplasser for begynnelsen av juli. Ordet «restplass» assosieres gjerne med «billig», men handler egentlig om hvilke reiser selskapene ennå ikke har solgt. Reiseselskapene tilbyr ikke mye rabatt på restplassene sine når etterspørselen er stor. Det er den naturligvis i høysesongen om sommeren – og da spesielt i juli.

– I slutten av mai kan du finne reiser til under halv pris av hva det koster i skoleferieukene. Må du reise i juli, begynner det rett og slett å bli få reiser å velge mellom. Akkurat nå er det størst utvalg i slutten av juli, og færrest i begynnelsen av juli og begynnelsen av august, forteller Kirsti Irgens Ertsås, informasjonsrådgiver i Star Tour.

I løpet av skoleferien har Ving flest ledige plasser i slutten av juli og begynnelsen av august, opplyser Vings markedsdirektør Tonje Fossum.

Les også: Ferieturene som kanskje forlenger livet

Mest ledig til Tyrkia

Ifølge Star Tours beregninger kommer 870.000 nordmenn til å reise til Syden i sommer.

Både Star Tour og Ving oppgir at de har solgt 60 prosent av reisene i sommerprogrammet for 2013. For turoperatørene varer sommerprogrammet helt til september-oktober.

– Som alltid er det de mest populære stedene med de beste hotellene som blir solgt først. Vi har mange kunder som bortimot ett år i forveien sikrer seg sitt favorittsted i de beste ukene. Men det er ikke for sent å bestille sommerferie i varme strøk. Vi har flest ledige reiser til de største reisemålene våre, som for eksempel Antalya-kysten, forteller Ertsås.

Ving har også flest ledige reiser til denne værstabile og ofte svært sommervarme delen av Sørvest-Tyrkia. Før årets sommer økte både Ving og Star Tour kapasiteten på reiser dit. Årsaken er økt etterspørsel, kombinert med at tyrkerne stadig bygger nye og fine hoteller ved sine vakre strender.

– Det er ennå mulig å finne ledige reiser og gode hotell her i høysesongen. I tillegg er det noe ledig til Mallorca og Kreta, forteller salgsdirektør Marie-Anne Zachrisson i Ving.

Les også: «Billigtur» til Syden blir fort dyr

Tror mye blir utsolgt

Ifølge Zachrisson har nordmenn vært misfornøyd med været i Norge de siste somrene. Det har ført til at flere enn tidligere har bestilt en tradisjonell «sydenferie» for denne sommeren.

– Det har rett og slett vært rift om plassene, og det er fullt på mange av våre hoteller i juli. I løpet av de neste ukene kommer enda flere destinasjoner til å bli utsolgt. Hvis etterspørselen fortsetter som nå, kommer det ikke til å være så mange restplasser igjen når skoleferien starter. Og stor etterspørsel betyr også at det ikke vil være mye rabatt på prisene på restplasser i juli. I hvert fall ikke på spesifiserte reiser, sier hun.

På uspesifiserte reiser kan det være mer å hente. Da må man riktignok ta til takke med det hotellet man får, og man kan i tillegg bli nødt til å bytte hotell i løpet av oppholdet.

– Noen bryr seg lite om det, men jeg ville aldri valgt å ta med mine barn på en uspesifisert reise, innrømmer Zachrisson.

Madeira før skoleslutt

Ving reklamerer med restplasser på reiser tre måneder fram i tid. De fleste av de andre turoperatørene begrenser restplassene til seks til åtte uker før avreise. Solia legger snart ut restplasser for begynnelsen av juli, og administrerende direktør Jon Engenes vet at det er litt å velge i.

– Mitt tips er Almería-kysten nord for Málaga. Dette er en del av den spanske solkysten som ikke er preget av masseturisme. Kan man reise i løpet av de nærmeste ukene, ville jeg valgt Madeira. Dette er den fineste tiden å reise til den grønne og frodige øya, nå som det blomstrer som best, sier Engenes.

Les også: – Unngå solarium før sydenturen

Ny regnsommer?

På nettsteder som Restplass.no, Solfaktor.no og Finn.no er det fortsatt mye å velge i om man vil reise til sol og varme rundt Middelhavet i skoleferien.

Men om det skulle bli en ny regnsommer, tror Lene Kallum i Finn.no at sydenbillettene flyr av sted fort.

– De siste tre somrene har ikke vært så mye å skryte av, snarere tvert imot. I fjor sommer så vi at restplasser og pakkereiser til de beste stedene forsvant raskt da regnet ikke vil gi seg rundt om i landet. Mye regn i første del av årets skoleferieuker kommer trolig til å føre til kamp om sydenreisene. Kampen blir nok litt mindre om det skulle bli en knallsommer i Norge, påpeker PR- og informasjonssjefen i Finn.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus